Sneeuwhoogten weblog

weblog

Het wintersportseizoen komt steeds meer ten einde. In de meeste skigebieden is het al voorbij en bij een aantal duurt het nog slechts een paar weken. Weer een hele zomer wachten! Toch geeft de natuur een ander beeld weer, want het heeft het afgelopen weekend flink gesneeuwd en dat gaat ook de aankomende dagen nog even door. Omdat dit het laatste Alpenweerbericht is van het seizoen kijken we niet alleen voor-, maar ook achteruit. We hebben over het algemeen heerlijk kunnen skiën, al moest men de natuur af en toe wel een handje helpen. De sneeuwval was daarbij steeds verdeeld.

weblog

De afgelopen tijd is het zeer zacht geweest in de Alpen. De maximumtemperaturen kwamen daarbij vaak ver boven de 20 graden uit. De sneeuw heeft het daardoor zwaar gehad en dat kwam niet ten goede voor de pistes. De weerkaarten laten op dit moment gematigde temperaturen zien voor de Paasdagen. De vorstgrens daalt en er is al kans op sneeuw rond de 1200 meter. Er wordt de aankomende dagen neerslag verwacht, maar een dik pak sneeuw zal niet vallen. Het blijft slechts bij enkele centimeters.

weblog

De aankomende dagen wordt het iets kouder in de Alpen. Vooral in de noordflank van Frankrijk is het iet frisser en is er kans op sneeuw. De sneeuw zal echter niet in de dalen vallen. Op vrijdag heeft alleen Oostenrijk nog kans op neerslag, maar ook daar schijnt in het westen van de Alpen de zon al weer. De temperaturen gaan richting het weekend weer stijgen. Door die stijgende temperaturen neemt de kans op een regenbui of onweer toe in de bergen.

weblog

Op dit moment is het enorm zonnig in de Alpen door een hogedrukgebied. Dat geldt met name tot het weekend, want daarna zorgt een westelijke stroming voor storingen boven de Alpenlanden. Wat resulteert in bewolking en neerslag. In de dalen zal het met name gaan regenen, maar boven de 1500 meter kan sneeuw vallen. De temperaturen liggen hoog tot het weekend en zeker in het dal kan de temperatuur oplopen tot 15 à 20 graden. De vorstgrens ligt in veel gevallen boven de 2500 meter.

weblog

Vandaag valt er verse sneeuw in het noordelijke en oostelijke deel van het Alpengebied. Wanneer we naar het weerbeeld in Italië en Frankrijk kijken, zien we de zon veelvuldig schijnen. Morgen zijn de rollen omgedraaid en is de neerslagkans vooral aan de zuidkant van de Alpen aanwezig. In Oostenrijk blijft het droog en laat de zon zich veelvuldig zien. Na morgen wordt ook het weer in de meeste andere delen van de Alpen rustig, alleen in de Franse Alpen blijft er een kans op regen en sneeuw. Helaas blijft de sneeuwgrens behoorlijk hoog liggen, meestal boven de 1500 meter en later deze week stijgend naar 2000 meter.

weblog

De afgelopen dagen was het heerlijk weer in de Alpen en daar komt de komende dagen (nog) geen verandering in. Er was niet teveel wind, de lucht was strakblauw en de temperaturen zacht. De hogedrukinvloeden blijven voorlopig aanwezig, maar aan het einde van de week dient zich een weersverandering aan. Gedurende het weekend gaat er aan de noordflank van de Alpen veel neerslag vallen. Op zaterdag ligt de sneeuwgrens rond de 1500 meter, maar later stijgt deze naar 2000 meter. In de dalen wordt het een kletsnat weekend, terwijl er op de hoogste flanken veel verse sneeuw valt.

weblog

Het blijft de komende dagen vrij wisselvallig in de Alpen. Na een flink pak sneeuw gisteren in de westelijke Alpen gaat er de komende dagen ook weer neerslag vallen. Daarbij wordt er zeker de eerste dagen vrij zachte lucht aangevoerd waardoor de neerslag in de dalen en middengebergte veelal in de vorm van regen valt. Vanaf donderdag ligt de temperatuur in de middag vaak ruim boven de 10 graden in Oostenrijk en Zwitserland. Echt winters kunnen we het daarom niet noemen de komende dagen.

weblog

Het gaat de komende dagen flink sneeuwen in de Alpen. Met name in de westelijke helft kunnen we behoorlijk wat sneeuw verwachten. De meeste sneeuw wordt verwacht in de Franse en Zwitserse Alpen. Vooral vandaag en morgen gaat er flink wat neerslag vallen en vrijdag zal het op de meeste plaatsen droog blijven. In Oostenrijk komt deze neerslag vaak in buien en valt er pas vanaf 1500 meter sneeuw. Wel staat er veel wind. In het zuidelijke gedeelte van de Alpen is het daarentegen stralend weer met temperaturen tussen de 10 en 15 graden.

weblog

De winter heeft het zwaar en dat zouden we zeker nu, tijdens de voorjaarsvakantie, liever niet zien. Het blijft wisselvallig in de Alpen de komende dagen en vrij zacht. Droge periodes worden afgewisseld door neerslag. Met name vrijdag kan het behoorlijk slecht weer worden, met regen en sneeuw, tijdens een actieve storing over de Alpen. Zaterdag kan daarentegen een positieve uitschieter worden, met sneeuw en lage temperaturen.

weblog

De komende dagen laat de zon zich nog veelvuldig zien in de Alpen. Op vrijdag komt hier verandering in en passeert er aan de noordflank een storing met neerslag. Dit betekent verse sneeuw voor veel skigebieden! Na het weekend keert het zonnige weer terug. Ook dan is het, zoals wel vaker deze winter, behoorlijk zacht te noemen. Hier en daar kan nog wat bewolking voorkomen, maar over het algemeen schijnt de zon volop. Zoals het er nu naar uitziet start de voorjaarsvakantie met sneeuw, waarna we daarna weer te maken krijgen met een rustig weertype.

weblog

Het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd in diverse delen van de Alpen. Met name de Franse- en Zwitserse Alpen hebben flink wat sneeuw mogen ontvangen, met lokaal soms meer dan een meter sneeuw. Ook vandaag valt er opnieuw veel sneeuw in Zwitserland. In de westelijke helft kan tussen de 10 en 20 centimeter sneeuw vallen en in het oosten tussen de 5 en 10 centimeter. In de loop naar donderdag wordt het geleidelijk aan overal weer droog.

weblog

Het gaat vandaag, na de neerslag van de afgelopen dagen, geleidelijk opklaren vanuit het westen. De rust houdt echter niet lang aan, want vanaf donderdag begint een nieuwe periode met wisselvallig weer. Er komt een flinke sneeuwdump aan in de zuidelijke Alpen! Meer dan 10 centimeter verse poeder is goed mogelijk in veel gebieden. Ook de noordflank van de Alpen pakt daarvan een staartje mee.

weblog

Heel veel sneeuw, weinig wind en winterse temperaturen. Ideale omstandigheden in de wintersportgebieden. Het wordt volgende week (iets) minder, maar slecht zeker niet. De hoeveelheid sneeuw is over het algemeen prima. Alleen in de echt lage skidorpen is het soms een beetje behelpen. Gelukkig heeft de koude lucht ervoor gezorgd dat de sneeuwkanonnen ook daar de dalafdaling mogelijk hebben gemaakt. Op de hogergelegen pistes ligt vaak een dik pak sneeuw. Oplopend van 80 centimeter tot 2 meter.

weblog

Een hogedrukgebied boven het westen en centraal Europa houdt de komende week sterk aan. Daardoor wordt het in zowel het Duitse Middelgebergte, als de Alpenlanden, rustig weer. Geen nieuwe sneeuw, wel wind en de eerste paar dagen temperaturen onder het vriespunt. Na het weekend wordt het weer een stuk zachter en kan er tijdelijk wat sneeuw wegsmelten.

weblog

De Alpengebieden hebben de afgelopen week veel sneeuw mogen ontvangen en die sneeuw komt steeds dichterbij. Vanaf donderdagavond kunnen we ook sneeuw verwachten in ons koude kikkerlandje. Daar zal het in de loop van vrijdag wegsmelten, maar in het Sauerland en de Ardennen blijft die vers gevallen sneeuw liggen. De langlauf- en skimogelijkheden worden daardoor ook dichtbij huis erg aantrekkelijk. Met de toenemende vrieskou van aankomende week zal de sneeuw daar voorlopig blijven liggen.

weblog

Een depressie boven Polen zorgt vandaag en morgen voor sneeuwval en flink at wind aan de noordzijde van de Alpen. Het gaat flink stormen boven de 1500 meter. Zware windstoten en sneeuwjachten maken de kans op lawines en het omvallen van bomen erg groot. Vrijdag neemt dat af en wordt het een stuk rustiger. Dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat weer gaat bepalen. Het wordt dan zonnig, maar in het weekend is er opnieuw kans op sneeuw.

weblog

Wat een heerlijk nieuws! Er is vannacht sneeuw gevallen en er blijft sneeuw vallen. Zo’n 30 centimeter om precies te zijn. De wintersporters in de oostelijke Alpen werden vanochtend bij het openen van de gordijnen aangenaam verrast met een witte wonderwereld. Er is aardig wat sneeuw gevallen de afgelopen nacht en dat zet ook vandaag nog lekker door. Niet alle gedeelten van de Alpen hebben sneeuw mogen ontvangen, maar gelukkig gaat daar verandering in komen in het nieuwe jaar. De vorstgrens gaat omlaag en in de loop van volgende week kunnen we de eerste vlokken ontvangen.

weblog

In de zuidelijke Alpen is een flink pak sneeuw gevallen. Sommige plekken in Piemonte hebben zelfs wel meer dan een meter mogen ontvangen! Door de toenemende invloed van hogedruk is het vandaag weer overal rustig. De zon breekt hier en daar goed door en daarmee kunnen we vandaag genieten van de verse poeder in een stralend zonnetje. Zaterdag kunnen we weer verse sneeuw verwachten. Wel gaat de temperatuur en de vorstgrens daarmee omhoog. Dat merken we vooral aan de sneeuwkwaliteit van de lager gelegen gebieden.

weblog

Het duur niet lang meer voor de kerstvakantie aanbreekt. In dit weblog vind je een uitgebreide voorspelling tijdens de weersituatie in de kerstvakantie. Moet je je zorgen maken om groene pistes of valt er overal prima te skiën? Vast staat dat het Alpengebied de komende tijd te maken blijft houden met een hogedrukgebied. Van neerslag is amper sprake, sterker nog, er is meestal geen wolkje aan de lucht. Er zijn weermodellen die in de dagen voor kerst spreken over een depressie. Dit is echter nog zeer ver weg en zeer onzeker.

weblog

Het hogedrukgebied dat zich al tijden tussen West- en Oost-Europa begeeft, blijft hier ook de komende dagen liggen. Heel af en toe bereikt een storing het Alpengebied en kunnen er een paar centimeters verse sneeuw vallen. De lucht die binnenstroomt is vochtig van aard, waardoor het weerbeeld minder vriendelijk wordt. Toch blijft het zacht, maar de verschillen tussen de dalen en toppen zijn groot door de aanwezigheid van hochnebel. Wanneer we naar de langere termijn kijken zien we nog altijd geen weersomslag met een toenemende kans op sneeuw.

weblog

Het weerbeeld in de Alpen wordt deze week gedomineerd door een hogedrukgebied. Hierdoor schijnt de zon veelvuldig en er zijn maar een paar wolkjes aan de lucht. De nulgradengrens ligt rond de 2400 meter, in de dalen is het enkele graden boven nul. Onder deze omstandigheden kunnen de sneeuwkanonnen gelukkig gewoon blijven draaien. Hierdoor valt er op de meeste plekken prima te skiën. Later deze week gaat de temperatuur lichtelijk omhoog. Tot en met vrijdag ligt de temperatuur op de meeste plaatsen rond of onder het vriespunt.

weblog

Het weerbericht van afgelopen dinsdag meldde een krachtig hogedrukgebied boven de Alpen. Storingen worden daarmee op afstand gehouden en daardoor is de kans op een vers pak sneeuw vrij klein. Helaas zal daar ook de aankomende dagen weinig verandering in komen. In de eerste paar dagen is er kans op mist en hochnebel tot zo’n 1000 meter. Daarboven schijnt de zon. Met deze vooruitzichten zullen we voorlopig nog wel even moeten wachten op een vers pak sneeuw.

weblog

We krijgen deze dagen te maken met rustig weer in de Alpen, dankzij een krachtig hogedrukgebied. De kernen boven Groot-Brittannië en West-Europa zorgen voor een noordwestelijke stroming met koude- en droge lucht. Helaas kunnen we daardoor nog geen grote neerslag verwachten. Dat heeft alles te maken met het feit dat dit hogedruk gebied ook later in de week het centrale gedeelte van Europa gaat opzoeken.

weblog

Het prachtige weer van de afgelopen weken heeft helaas niet doorgezet in de Alpen. Door een depressie die via Frankrijk de zuidflank van de Alpen bereikt, wordt zachte, vochtige lucht aangevoerd. Er vallen hierdoor grote hoeveelheden sneeuw en regen. De sneeuwgrens ligt op een hoogte van 2000 meter. Hierboven kan wel een meter sneeuw vallen, in de dalen gaat zeer veel regen vallen. Aan de noordflank zijn zware windstoten mogelijk door de föhn die nog altijd aanwezig blijft. Voorlopig keren de winterse temperaturen niet terug in het Alpengebied.

weblog

De weermodellen laten een zware periode van neerslag zien voor de aankomende dagen. We kunnen flink wat neerslag verwachten in het noordoosten van Italië en Zwitserland. In de lagergelegen gebieden gaat het flink regenen (ruim 200 millimeter) en in de hoger gelegen gebieden gaat veel sneeuw vallen. Helaas veroorzaakt de südstau aan de Noordflanken van de Alpen een föhnwind, waardoor de temperaturen op sommige plekken flink oplopen. Daardoor zal de gevallen sneeuw op die plekken wegsmelten.

weblog

Over verse sneeuw hadden we de afgelopen tijd geen klagen. De komende dagen verandert het weerbeeld en zal een deel van de sneeuw helaas wegsmelten. Gelukkig zijn de zachtere temperaturen maar van tijdelijke aard. Tijdens het weekend kan er alweer flink wat verse sneeuw bijvallen. Vanuit het zuiden gaat als eerste de temperatuur dalen in de Franse en Zwitserse Alpen. Later in het weekend gaat ook de sneeuwgrens in Oostenrijk en de Dolomieten weer omlaag. Op de gletsjers kan echter nog altijd prima geskied worden.

weblog

De komende dagen liggen de temperaturen nog vrij laag in het Alpengebied. Bovendien kan er nog wat sneeuw vallen, dit is met name het geval in de Franse Alpen en Zwitserse Alpen. Na het weekend neemt de kans op vers sneeuw af en komt er zachtere lucht de Alpen binnenstromen. Hiermee krijgt de zon meer ruimte en gaat de temperatuur stijgen. De nulgradengrens komt rond de 2000 meter te liggen. In combinatie met de verse sneeuw van de afgelopen tijd betekent dit perfecte wintersportomstandigheden!

weblog

Het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd in de Alpen. Dat heeft geresulteerd in heerlijke webcambeelden en fantastische statusupdates op social media. Het verlangen naar de aankomende wintersportvakantie is alleen maar extra gegroeid en we hopen met zijn allen dat de sneeuw ook een beetje blijft liggen. De komende dagen blijft het weer wisselvallig. Door de lagedrukgebieden trekken er, met een stroming uit het westen, nieuwe neerslaggebieden over. De noordelijke Alpen kunnen nog flink wat sneeuw verwachten. Het blijft koud, maar vanaf donderdag wordt het toch weer zachter en gaat de sneeuwgrens langzaam aan weer omhoog.

weblog

Door: Diana Woei. In Nederland geeft de thermometer nog altijd geen waardes aan die horen bij deze periode van het jaar. In de Alpen is het vandaag vrij zonnig en warm, maar daar komt van het weekend ook verandering in. Een noordelijke stroming brengt koude lucht met zich mee en buiten dat wordt het ook een stuk wisselvalliger. Vooral aan de noordflank van de Alpen gaat het van tijd tot tijd sneeuwen. Boven de 800 meter kunnen tientallen centimeters verse sneeuw vallen. De winter heeft dit jaar een lange adem en weet van geen ophouden!

weblog

April is inmiddels aangebroken, maar van voorjaar is nog geen sprake in de Alpen. De winter keert dit weekend terug en zorg plaatselijk voor 50 centimeter verse sneeuw. Met een zuidelijke stroming worden wolken en sneeuw aangevoerd. Van tijd tot tijd gaat het flink sneeuwen. In Frankrijk en het Aosta-gebied stellen de hoeveelheden niet al te veel voor, hier gaat in twee dagen tijd ongeveer 10 centimeter vallen. Voor de grotere hoeveelheden moeten we zijn in de Dolomieten, Zuid-Tirol en Tirol. Ook het zuiden van Duitsland kan zich nog niet opmaken voor de zomer, ook hier valt sneeuw.

weblog

De komende week is het overwegend droog in de Alpen. Alleen aan de noordzijde kan af en toe wat lichte sneeuw vallen. Dit geldt met name voor Beieren in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In Italië, Zwitserland en Frankrijk hoeft men niet te rekenen op neerslag. Hier ziet het weer er goed uit en schijnt veelvuldig de zon. Aan het eind van de week nadert er vanuit het westen een actieve storing die de sneeuwkansen laat stijgen. De vorstgrens daalt naar 1000 meter, waardoor de neerslag op veel plekken valt in de vorm van sneeuw. Tot die tijd is het op de meeste plekken genieten van stabiel voorjaarsweer.

weblog

Door: Diana Woei. Genieten geblazen in de Alpen! De hemel is strakblauw en de zon schijnt volop. Het is echt voorjaarsweer en daar komt morgen nog geen verandering in. Op zondag helaas wel een veranderend weerbeeld. Vanuit het westen nadert een depressie die aan de zuidflank voor neerslag gaat zorgen. Door de hoge temperaturen valt de neerslag onder de 2000 meter in de vorm van regen. Allen het zuiden van de Franse Alpen en delen van Italië krijgen sneeuw, elders blijft het droog en blijft de zon de wintersporters verwennen.

weblog

Een prachtig begin van de nieuwe wintersportweek in de Alpen. Helaas komt daar morgen verandering. Dinsdag en woensdag hangt er een depressie boven het Alpengebied die voor neerslag zorgt. De bewolking overheerst en er valt sneeuw, eerst in het oosten en later in het westen. Gelukkig herstelt het weer zich op donderdag waarna er weer meer ruimte komt voor de zon. De nulgradengrens gaat wel flink omhoog en het wordt echt voorjaarsweer. Pas rond de 2000 meter ligt de temperatuur rond het vriespunt, op het moment dat het sneeuwt is dit het geval rond de 1000 meter.

weblog

Door: Diana Woei. Wintersporters kunnen deze week rekenen op verse sneeuw, maar de zon laat zich zo nu en dan ook zien. Met name woensdag en donderdag worden mooie dagen om op de ski´s te staan. Kijken we naar de langere termijn dan ligt er waarschijnlijk een heerlijk wintersportweekend in het verschiet. Natuurlijk is dit nog onzeker, maar het is in ieder geval mooi om naar uit te kijken. Vandaag heeft met name Oostenrijk te maken met sneeuwbuien. In vrijwel het gehele land is het bewolkt en de zon weet maar af een toe een gaatje te vinden.

weblog

Het wordt een wisselvallig weekje in de Alpen. Helaas zit er voor de vakantiegangers deze week niet echt veel zon in het vat. Alleen in Italië is het wat beter, maar elders trekken regelmatig storingen over die voor de nodige neerslag zorgen. De sneeuwgrens schommelt hierbij soms tussen de 1000 en 1500 meter en soms zal het sneeuwen tot in de dalen. Het wordt dus even zoeken naar de mooie skimomenten.

weblog

Vanochtend begon op veel plaatsen zonnig, maar dat gaat - vooral aan de zuidkant van de Alpen - snel veranderen. Hier zal vandaag al wat sneeuw vallen, maar komend weekend en dan met name zondag zal de neerslag verder toenemen. Vooral in Italië gaat veel vallen; de Dolomieten kunnen zondag rekening houden met 50 cm op de hoge pistes. Aan de noordkant van de Alpen is het weerbeeld heel anders; vrij zonnig en föhn. Bekijk het videoweerbericht voor alle details.

weblog

De temperaturen in het Alpengebied zijn momenteel aan de hoge kant. Gelukkig komt hier vanaf dinsdag weer verandering in en daarmee stijgt ook de kans op verse sneeuw. Een storing bereikt vanuit het noordwesten het Alpengebied. De neerslag houdt aan tot in de loop van woensdag, daarna is het even droog. Donderdag komt hier alweer verandering in, dan valt er wederom in een groot deel van de Alpen sneeuw. De hoeveelheden zijn niet al te groot. Hiervoor moeten we wachten tot het weekeinde. Wellicht dat er op zondag een flinke dump gaat vallen in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen.

weblog

Het wisselvallige weer dat de hele week al de Alpen domineert houdt nog even aan. Vandaag is het in het zuiden van Frankrijk zonnig. Elders is het bewolkt en kan er zo nu en dan sneeuw vallen. Zaterdag wordt het milder en gaan de temperaturen omhoog. De ochtend begint droog, maar daarna valt er neerslag in de vorm van regen en sneeuw. Zondag wordt ook een wisselvallige dag met hoge temperaturen.

weblog

Er zijn de komende week grote verschillen in de Alpen. Aan de noord- en westflank van het Alpengebied komen lagere temperaturen voor, terwijl het in Italië een stukje zachter is. Er dient zich wat Nordstau aan en in Italië kan ook wat verse sneeuw gaan vallen. Wanneer we kijken naar de lange termijn dan zien we de wisselvalligheid aanhouden. Er blijft hier en daar de nodige sneeuw vallen en zon laat zich maar mondjesmaat zien. De hoeveelheden die gaan vallen stellen niet al te veel voor. Toch zullen ze in de Dolomieten en de Italiaanse Alpen maar wat blij zijn met de sneeuwval.

weblog

Vandaag is het in Oostenrijk nog redelijk vriendelijk weer. Echter vanuit het westen komen de wolken en in Frankrijk en Zwitserland zal er sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens ligt hierbij tussen de 1200 en 1500 meter, en er kan tot 20 cm vers vallen. Morgen valt er opnieuw sneeuw, waardoor het reisweer in Zuidwest-Duitsland, Frankrijk en Zwitserland niet ideaal zal zijn. De reis naar Oostenrijk zal met minder sneeuw gepaard gaan. Na een wisselvallige zondag, zal er op maandag veel sneeuw gaan vallen, vooral in Italië. Bekijk het videoweerbericht voor alle details.

weblog

Het wordt een wisselvallige week in de Alpen. Er zal flink wat sneeuw vallen en ook regelmatig is er veel wind. Die sneeuwval is natuurlijk zeer welkom, maar voor de vakantiegangers deze week zou het fijn zijn als er ook een zonnige dag tussen zit. Helaas zal de zon zich maar weinig laten zien deze vakantieweek. Aan sneeuw is er in ieder geval geen gebrek. Hierbij de details.

weblog

De vrijdag en zaterdag verlopen nog vriendelijk in de Alpen. Het is veelal droog, af en toe schijnt de zon en de temperaturen zijn niet al te laag. Vanaf zaterdagavond komt er vanuit het westen een neerslagzone. Het begint met sneeuwen in Italië, daarna Zwitserland, Frankrijk en als laatste bereikt de sneeuw Oostenrijk. Op zondag gaat het los en valt er tussen de 20 en 50 cm verse sneeuw. Een mooi begin van de carnavalsvakantie.

weblog

Vandaag en morgen is het nog erg zacht in de Alpen. De verse sneeuwval van afgelopen weekend in combinatie met dooi zorgt voor een groot lawinegevaar, dus let goed op de plaatselijke adviezen. De Oostenrijkse lawinedienst spreekt over een zeer kritische situatie. Het is zeer sterk af te raden om deze dagen om off-piste te gaan. De temperaturen zijn momenteel zeer zacht; pas rond de 3000 meter gaat het kwik onder nul. Dit betekent dat, vooral op de lage pistes, de sneeuwkwaliteit niet al te best zal zijn. Wees alert in deze papsneeuw, zodat je later in de week kunt gaan genieten van de verse sneeuw, die vanaf woensdag gaat vallen.

weblog

Tot en met morgenavond is het nog prima weer in de Alpen. De temperaturen zijn nog wel aan de hoge kant en hier en daar kan wat neerslag vallen in de vorm van regen of sneeuw. Vanaf zaterdagavond komt er een storing, die niet alleen neerslag, maar ook veel wind zal brengen. De zondag zal onstuimig verlopen met storm en sneeuw of regen. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 1100 en 2000 meter, waardoor de lagere pistes en de dalen een plens water zullen krijgen. Bekijk alle details in ons videoweerbericht.

weblog

Vorige week was een droomweek voor wintersporters; verse sneeuw, koud en ook zonnige dagen. Degenen die deze week op vakantie zijn of gaan, hebben eigenlijk ook niets te klagen. Het wordt wederom een prachtige week met veel zon, maar de temperaturen worden een stuk milder. De 0-gradengrens ligt zo rond de 2000 meter, waardoor het - zeker in de dalen - lenteachtig aanvoelt.

weblog

De afgelopen week was het overwegend prachtig weer in de Alpen. De zon scheen veelvuldig en de temperaturen waren laag. Helaas komt daar verandering in door een naderende depressie vanuit het westen. Deze storing neemt morgen neerslag en zachter weer met zich mee. Vandaag valt hier nog weinig van te merken en is het nog altijd genieten op de skipistes. Na morgen verandert het weerbeeld en krijgen we te maken met (lichte) dooi. In Frankrijk en Zwitserland kan de vorstrgens wel op een hoogte van 2000 meter komen te liggen.

weblog

In 2 weken tijd is er ontzettend veel veranderd in de Alpen. Inmiddels ligt er overal meer dan voldoende sneeuw om goed te kunnen skiën. Ook in de dalen ligt een flink pak sneeuw en voorlopig komt daar door de lage temperaturen geen verandering in. Ook in het Sauerland en in de Ardennen kun je momenteel prima wintersporten. Er ligt de nodige sneeuw en pas tegen het aankomende weekend komt er weer zachtere lucht binnen. Daarom is het momenteel echt genieten geblazen op de pistes. Helaas schijnt vandaag en de komende dagen niet overal de zon volop.

weblog

Over sneeuw hebben we de afgelopen tijd geen reden tot klagen en daar komt dit weekend nog geen verandering in. In totaal kan er op zondag zomaar weer 30 centimeter verse sneeuw zijn gevallen! Door een storing die vandaag het Alpengebied binnen komt drijven zijn de omstandigheden zeer wisselvallig. Bewolking heeft de overhand en van tijd tot tijd sneeuwt het. De temperaturen liggen ook in de dalen onder het vriespunt, waardoor de neerslag overal valt in de vorm van sneeuw. Na het weekend stijgt de luchtdruk en krijgen we een stabiel weerbeeld met de nodige zon.

weblog

Het is eindelijk echt winter in de Alpen! Het heeft volop gesneeuwd en de komende dagen komt er nog wat verse sneeuw bij. De komende dagen daalt de temperatuur ook naar winterse waarden. In de loop van het weekend wordt het droog en ligt de temperatuur op 1500 meter rond de -10 graden. Winterse kou dus! Wie komend weekend naar de Alpen vertrekt dient de weerberichten goed in de gaten te houden. Houd tijdens het laatste stukje van de trip rekening met extra reistijd aangezien de weg wit en glad kan zijn. De komende dagen blijft het weer wisselvallig in de Alpen.

weblog

Wisselvalligheid troef dit weekend in de Alpen. De zon laat zich maar mondjesmaat zien en bewolking overheerst. Uit deze bewolking valt de nodige neerslag, boven de 1500 meter in de vorm van sneeuw. Het gehele Alpengebied profiteert hiervan, de grootste hoeveelheden worden verwacht in het noordwesten. Pas na het weekend verdwijnt de zachte lucht waarna het weer kouder wordt in het Alpengebied. Tot die tijd dient men de hogere flanken op te zoeken om niet in de regen te hoeven skiën.

weblog

Het heeft even geduurd, maar de winter lijkt nu toch echt lekker op gang te zijn gekomen. Deze week valt er eigenlijks dagelijks wel wat sneeuw in het hele Alpengebied. De sneeuw bereikt niet altijd het dal, de sneeuwgrens ligt tussen de 600 en 1100 meter. Goed nieuws voor de pistes dus, want die zullen zeker profiteren van de sneeuwval. De meeste sneeuw wordt verwacht in het westen, Frankrijk en Zwitserland.

weblog

Eindelijk, de winter gaat beginnen. De zachte en droge periode in de Alpen lijkt nu echt voorbij. Een kleine storing zorgde gisteren en vannacht al voor enkele centimeters sneeuw. Een mooi begin van het nieuwe jaar. En dit is pas het begin. Morgen en zondag zal het doorgaan met sneeuwen. Helaas niet overal tot in de dalen, hier kan soms ook nog regen vallen. Bekijk alle details in het videoweerbericht. Sneeuwhoogten.nl wenst je een sneeuwrijk 2016!

weblog

Helaas begon het winterseizoen niet al te goed. Weinig sneeuw, hoge sneeuwgrenzen en warme temperaturen. Alleen de hoger gelegen pistes en de gletsjers hadden het naar omstandigheden redelijk goed. Maar goed nieuws voor degenen die in januari op wintersport gaan. Nog heel even geduld tot de jaarwisseling. Vanaf dan beginnen de sneeuwvlokken te vallen en de sneeuwgrens te dalen. 2016, kom maar op!

weblog

Nog altijd geen goed nieuws vanuit de Alpen. Het blijft onverminderd warm en de zon schijnt volop. Tijdens de eerste week van de kerstvakantie heb je de zonnebrand harder nodig dan je dikke handschoenen of hardshell. Voor goede sneeuwcondities ben je overgeleverd aan de gletsjers en de hoogste flanken. Lager gelegen pistes hebben te kampen met een ernstig gebrek aan sneeuw. Helaas blijft het weer de komende dagen stabiel en is er geen kans op verse sneeuw. Pas op de langere termijn bestaat er een mogelijke omslag van het weerbeeld. Laten we hopen dat dit werkelijk het geval is en dat er eindelijk weer verse sneeuw valt!

weblog

We kunnen helaas nog steeds geen goed nieuws brengen voor vakantiegangers die vanaf komend weekend voor de kerstvakantie vertrekken naar de Alpen. De hogedruk en zachte lucht blijven nog steeds overheersen. Woensdag en donderdag trekt er een zwak front over de Alpen, die langs de noordflank voor wat sneeuw kan zorgen, maar het zijn geen grote hoeveelheden. De sneeuw zal vooral op de hogere pistes vallen en de dalen blijven groen. Ook op de langere termijn, tot aan begin volgende week lijkt er nog geen verse sneeuw te vallen.

weblog

Van winter is de komende dagen helaas nog geen sprake in de Alpen. Vandaag is het zonnig en relatief warm. Morgen komt er een laag bewolking, waaruit in het Salzburgerland in Oostenrijk zelfs een drup regen kan vallen. De bewolking lost in de loop van de dag op en de zon zal meer ruimte krijgen. Zondag is het zonnig en wederom mild.

weblog

Alpenweer door Diana Woei. - De sneeuwcondities onder de 2000 meter zijn helaas wat mager en dit blijft deze week nog zo. De oorzaak ligt bij de hogedrukgebieden. De vorstgrens lag de afgelopen dagen boven de 1500 meter, dit zal komende dagen wat dalen. Ook trekt er zo nu en dan een storing met wolken en neerslag voorbij. Dit geldt voor vandaag en boven de 1500 meter komt her en der een dun laagje sneeuw bij. Op sommige plekken boven de 2000 meter zelfs zo'n 15 cm.

weblog

De winter wil nog niet echt op gang komen in de Alpen sinds de laatste inval een paar weken geleden. Het blijft zacht en zonnig. Maar er zijn een paar kleine lichtpuntjes: mogelijk valt er woensdag wat sneeuw en ook voor zaterdag staat er sneeuw op de weerkaarten. De vraag is alleen: gaat de sneeuw overal vallen en hoe hoog zal de sneeuwgrens zijn? Spannende tijden voor alle wintersporters die in de kerstvakantie naar de Alpen gaan.

weblog

Afgelopen week waren er prachtige witte webcambeelden te zien. Op veel plekken in de Alpen viel een flink pak sneeuw, fantastisch om te zien! Voor degenen die deze week in de Alpen zijn is er zowel goed als slecht nieuws. Een groot hogedrukgebied zorgt in de Alpen namelijk voor rustig en mild weer. Tegelijkertijd wordt er voorlopig weinig tot geen neerslag verwacht, dus helaas geen verse sneeuw op de pistes.

weblog

De Alpen hebben in een week tijd een heuse transformatie ondergaan! Vorige week was het op veel plaatsen nog compleet groen, terwijl er nu op veel plaatsen een flinke laag sneeuw ligt. En voorlopig is het nog niet gedaan met de verse sneeuw! Later vandaag valt er weer wat verse sneeuw en in het weekend kan op sommige plaatsen een meter sneeuw vallen! Eerlijk verdeeld is de hoeveelheid sneeuw niet. Wederom zijn Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg het beste bedeeld. De zuidflank komt er zoals wel vaker bekaaid vanaf, hier ligt nog vrijwel geen sneeuw en daar komt de komende dagen geen verandering in.

weblog

De afgelopen weken was het erg zacht nazomerweer in de Alpen. Tot en met donderdag blijft dit het weerbeeld, maar vanaf vrijdag krijgen we te maken met een serieuze weersomslag. Dit zal gepaard gaan met veel wind en neerslag. Aangezien de temperaturen steeds verder gaan dalen, zullen veel dalen aan het eind van het weekend wit zijn. Op de hoge bergen in Zwitserland kan zelfs een meter sneeuw vallen. Goede berichten dus voor de start van het wintersportseizoen.

weblog

Hoewel de winter op de kalender al lang voorbij is, trekt het weer in de Alpen zich daar weinig van aan. Vandaag kan er op de hogere pistes in Oostenrijk maar liefst 20 tot 30 cm sneeuw vallen. Aanvankelijk boven de 1500 tot 1800 meter, maar zaterdag kan de sneeuwgrens zelfs onder de 1000 meter duiken. In Frankrijk, Zwitserland en Italië schijnt vandaag nog wel de zon.

weblog

Ook genoten van de heerlijke lentedag gisteren? Ondanks de wolken die hier en daar zichtbaar waren scheen de zon overal, waardoor het een prachtige dag was. Met name hoger op de berg was het genieten, zowel op de pistes als op de terrasjes naast de pistes. In de dalen is de sneeuw helaas erg zacht of al helemaal gesmolten.

weblog

Het is prachtig weer in de Alpen! De zon laat zich veelvuldig zien en slechts hier en daar, met name in Oostenrijk, komen wat wolkenvelden voor. Er is sprake van een hoge luchtdruk waardoor we te maken hebben met een rustig weerbeeld. Morgen wordt er vanuit het westen bewolking aangevoerd en begint het later op de dag in Frankrijk te sneeuwen en regenen. Dit neerslaggebied breidt zich in de loop van zaterdag uit naar het oosten. Ook in het noorden van Italië en Oostenrijk gaat het vervolgens, op de hoogste pistes, sneeuwen.

weblog

Het is zo'n beetje de laatste keer dat flink wat Nederlanders de sneeuw nog eens opzoeken. De grote vraag is natuurlijk wat doet het weer en wat zijn de sneeuwcondities. De afgelopen dagen is er vooral aan de noordflank van de Alpen weer veel sneeuw bijgevallen. De meeste dalen zijn weer wit en de pistes liggen er goed bij. Vandaag is een dag om te genieten. Op de meeste plaatsen is het droog en de zon schijnt volop. In het westelijk deel van de Alpen, in Frankrijk, neemt de bewolking weer toe en tegen de avond zou er wat sneeuw kunnen vallen. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1000m. In de komende nacht breidt de sneeuw zich uit over Zwitserland en uiteindelijk bereikt het ook Oostenrijk.

weblog

Ook in de Alpen is het de komende dagen zeer onstuimig. Van voorjaar is nog geen enkele sprake, de winter houdt gewoon nog even aan. Op de pistes gaat een flink pak verse sneeuw vallen waarbij lokaal hoeveelheden van 80 centimeter mogelijk zullen zijn. Dit is met name het geval aan de noordflank van de Alpen, in het zuiden is het een stuk rustiger. Vandaag is het bewolkt en zijn er periodes met regen en sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt vanavond geleidelijk naar een hoogte van 1000 meter. Boven de 2000 meter zal vanavond al 20 tot 40 centimeter verse sneeuw zijn gevallen.

weblog

Vrijdag is het droog in het Alpengebied en schijnt op de meeste plekken de zon. De temperaturen zijn aan de zachte kant. Op zaterdag stroomt er een koufront richting de Alpen die voor verse sneeuw gaat zorgen. Zondag wordt het geleidelijk droog en laat de zon zich weer vaker zien. Opnieuw schiet de temperatuur de hoogte in. Vandaag schijnt, met uitzondering van de Franse Alpen, de zon flink. In Frankrijk kan wat lichte sneeuw vallen maar al te veel stellen de hoeveelheden niet voor. De vorstgrens ligt rond de 2000 meter, in de dalen kan de temperatuur zelfs stijgen tot boven de 10 graden.

weblog

De komende dagen gaat het hevig sneeuwen in de zuidelijke Alpen. Lokaal kan er meer dan een meter verse sneeuw gaan vallen! De slechtste omstandigheden zijn voor het zuiden van Zwitserland en het noordwesten van Italië. De eerste sneeuw komt vannacht al naar beneden in Piemonte, het Aostadal, de westelijke Dolomieten, Wallis, Tessin en de Franse Alpen. Veel stellen die hoeveelheden, met hooguit 5 centimeter, nog niet voor. Pas later in het weekend gaat het echt los en komt de sneeuw met bakken uit de hemel. Vertrek je morgen uit de Alpen dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken. De wegen zijn prima begaanbaar.

weblog

Wie deze week op wintersport is in de Alpen heeft geluk. De omstandigheden zijn vrijwel perfect. Het is rustig weer, de zon laat zich veelvuldig zien en het is nog niet te warm. Alleen woensdag kan er in het noorden van de Alpen wat neerslag vallen. Vandaag is het aan de westflank zonnig en komen er aan de oostflank nog de nodige wolkenvelden voor. Van verse sneeuw is totaal geen sprake. Met name in Frankrijk hebben we te maken met een oplopende temperatuur. Op 1500 meter kan het soms zomaar 7 graden worden. In Oostenrijk liggen de temperaturen een stuk lager.

weblog

Vandaag is het in vrijwel het gehele Alpengebied bewolkt en er valt ook de nodige neerslag. Het grootste gedeelte van de dag ligt de sneeuwgrens op een hoogte van 1500 meter. Later op de dag wordt er koudere lucht aangevoerd en valt er boven de 800 meter sneeuw. Vooral aan de noordflank van de Alpen sneeuwt het lekker door. Daar kan vanavond zomaar 30 tot 50 centimeter sneeuw zijn gevallen! In het zuiden zijn de hoeveelheden een stuk kleiner. Hier kan lokaal maximaal 30 centimeter vallen. Wederom een flinke sneeuwdump in het Alpengebied!

weblog

Volgende week zou het zomaar eens los kunnen gaan in de Alpen! Er is een sneeuwdump op komst en lokaal is een meter sneeuw zeker mogelijk. Vandaag valt daar nog niks van te merken. Het is prachtig weer en overal is het genieten geblazen op de pistes. Vrijdag wordt het geleidelijk bewolkter en begint het in het westen te sneeuwen. Het neerslaggebied verplaatst zich zeer rustig over de Alpen waardoor er in het oosten de hele dag nog prima geskied kan worden. Van wind is niet al te veel sprake en de temperaturen zijn vriendelijk, de nulgradengrens ligt rond de 1500 meter en op 3000 meter is het ongeveer -10.

weblog

In tegenstelling tot de eerste voorjaarsvakantieweek, die zeer zonnig verliep, is de tweede vakantieweek een stuk wisselvalliger! Er valt geregeld sneeuw en in de dalen van tijd tot tijd ook regen. Vandaag neemt stilletjes aan vanuit het westen de bewolking toe. In Frankrijk en Zwitserland is het een bewolkte dag terwijl in Oostenrijk nog grote delen van de dag de zon schijnt. Later vandaag begint het te sneeuwen waarbij de sneeuwgrens stijgt naar 800m (Oostenrijk) en 1300 m (Frankrijk en Zwitserland).

weblog

Iedereen die de eerste week van de voorjaarsvakantie in de Alpen zat had geluk! Het was prachtig weer en de pistes lagen er uitstekend bij. Maandag en dinsdag heeft het nog even gesneeuwd in Zwitserland en Italië maar al snel begon daar de zon ook te schijnen. Volgende week, wanneer het midden en zuiden vakantie heeft, wordt het een stuk wisselvalliger. Zaterdag valt er sneeuw in het westen van de Alpen, zondag is het overwegend zonnig en vanaf maandag kan het met name aan de noordflank van de Alpen weer lichtjes gaan sneeuwen. Gelukkig zal de zon zich zo nu en dan ook laten zien.

weblog

Tijdens de eerste week van de voorjaarsvakantie is het prachtig wintersportweer. We hebben te maken met een hoge luchtdruk, prima temperaturen en vrijwel geen wind. Het noordwesten van Italië vormt hier de komende dagen nog even een uitzondering op. Hier kan dankzij een hardnekkige Südstau nog de nodige sneeuw vallen. Piemonte en Aosta, en om specifieker te zijn de dorpen Sestrière, Courmayeur en Breuil-Cervinia, krijgen te maken met 15 tot lokaal 40 centimeter sneeuw. In de overige delen van de Alpen valt hier echter niets van te merken en is het genieten geblazen op de pistes.

weblog

Als je deze week je wintersport hebt geboekt heb je mazzel; het worden een prachtige wintersportdagen! Vandaag valt er nog plaatselijk wat sneeuw, maar daarna wordt het heerlijk weer. Er staat weinig wind, de zon schijnt volop en de temperaturen zijn prima. Misschien wordt dit wel een van de mooiste weken van het seizoen 2014/2015.

weblog

Het is uiterst wisselvallig in de Alpen. We hebben te maken met wolkenvelden, sneeuwbuien en af en toe een opklaring. Vandaag kan de zuidflank van het Alpengebied rekenen op het mooiste weer. Het is hier overwegend droog en de zon laat zich zo nu en dan zien. In het noorden is het flink bewolkt en valt er verse sneeuw. In de loop van de dag wordt de neerslag buiig en breekt het wolkendek misschien af en toe even open. Aan het eind van de dag kan er zomaar weer 5 tot 10 centimeter zijn bijgevallen. Daarnaast is het ook nog eens flink koud, het vriest flink met boven de 1000m temperaturen onder de -5 graden. Hierdoor is de sneeuw droog en poederig.

weblog

Witte dorpen, witte bergen en witte pistes! Vandaag en morgen gaat er weer behoorlijk wat sneeuw vallen. Gelukkig houdt het weer rekening met de reizigers die zaterdag richting Nederland reizen. Tot die tijd valt er in Frankrijk en Zwitserland de meeste sneeuw. Op sommige plekken zal er zo'n 30 tot wel 50 centimeter sneeuw gaan vallen! Aangezien de sneeuwgrens vrij laag ligt doen ook de pistes hier hun voordeel mee. In de loop van vrijdag trekken de sneeuwwolken via Oostenrijk weg naar het oosten. Zaterdag ochtend is het rustig, maar aan het eind van de dag gaat het weer sneeuwen.

weblog

Het is behoorlijk wisselvallig in de Alpen. Bewolking, sneeuw, zon en wind, we hebben er allemaal mee te maken de komende dagen. Vandaag is het in Italië en delen van Oostenrijk prachtig weer. In Zwitserland en Frankrijk is het veel minder fraai weer. Hier is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. Eerst stelt dit nog niet al te veel voor maar later neemt de sneeuwval toe en wordt het zicht ook snel slechter. Komende avond en nacht breidt deze sneeuwzone zich ook uit naar Oostenrijk en Duitsland.

weblog

Vandaag wordt er vanuit het zuiden van Italië een storing naar de zuidalpen gestuwd. Meer dan wat lichte neerslag aan de zuidflank gaat dit echter niet opleveren. In de overige delen van de Alpen is het vrijwel overal prachtig weer alleen kan later op de dag wel de bewolking toenemen. Morgen hebben we te maken met een hogere luchtdruk en wordt het overal een prachtige dag. Zaterdag veranderen de omstandigheden door een naderende storing. Wanneer je met de auto van of naar je vakantiebestemming gaat moet je rekening met extra reistijd in verband met de verse sneeuw.

weblog

Momenteel is het op de meeste plekken in de Alpen genieten geblazen. Er is de nodige verse sneeuw gevallen en de temperatuur ligt inmiddels mooi laag. Ideale omstandigheden om op de ski's of het snowboard te staan. De beste dagen van deze week worden waarschijnlijk dinsdag en woensdag. Daarna wordt de kans op verse sneeuw weer groter.

weblog

Vandaag valt er nog weinig van te merken maar er gaat toch echt een dik pak verse sneeuw vallen in de Alpen. Momenteel is het nog heerlijk skiën, later op de dag zal als eerste de wind gaan toenemen. Wel kan de sneeuw wat papperig worden aangezien de vorstgrens stijgt naar 2000 meter. Maar na de komst van de sneeuw is dit al gauw weer vergeten. Vannacht neemt de kans op verse sneeuw toe en valt er in Italië zo'n 15 tot 25 centimeter poeder. De volgende storing licht echter al weer te wachten die voor nog grotere hoeveelheden gaat zorgen. Goed nieuws, maar als je de weg op moet dan kan dit voor problemen zorgen!

weblog

Vandaag en de komende dagen komen er in de Alpen grote verschillen voor. In Frankrijk en delen van Italië is er er geen vuiltje aan de lucht en is het schitterend skiweer. Veel minder is het in de Duitse Alpen, Salzburg en Oberösterreich. Hier is het bewolkt en kan het zicht op de piste soms behoorlijk slecht zijn. In de tweede helft van de week stijgt in het complete Alpengebied de kans op verse sneeuw. Zoals gezegd is hier vandaag nog geen enkele sprake van. In de Franse en Italiaanse Alpen schijnt de zon volop en is er weinig wind. De nulgradengrens ligt rond de 2000 meter.

weblog

Wederom is er sneeuw onderweg naar de Alpen! Met name Oostenrijk en Duitsland gaan hiervan profiteren. Zwitserland krijgt een stuk minder en in Frankrijk en Italië gaat vrijwel niets vallen. Wat opvallend is, is dat de omstandigheden in het Duitse middelgebergte uitstekend zijn om te skiën of langlaufen. Er ligt voldoende sneeuw en vrijwel alle pistes zijn geopend. Het devies is om deze week Winterberg of Willingen op te zoeken want de temperaturen gaan namelijk weer omhoog. Een lagedrukgebied trekt vandaag van Noord- naar Zuid-Duitsland.

weblog

We hebben er lang op moeten wachten maar er zit eindelijk weer een sneeuwdump aan te komen in de Alpen. Zondagavond kan er ruim een halve meter verse sneeuw zijn gevallen. Vandaag merk je nog niks van deze naderende sneeuwval. Het is droog, de zon schijnt geregeld en hier en daar komen flinke sluierwolken voor. De naderende depressie neemt niet alleen sneeuw met zich mee maar ook kou. Vandaag vriest het pas op een hoogte van 2000 meter maar na dit weekend ligt de nulgradengrens veelal in de dalen. Eindelijk zijn we af van die groene wintersportdorpen en Alpenflanken.

weblog

Voorlopig zit er geen sneeuwdump aan te komen in de Alpen. Gelukkig gaat er wel wat verse sneeuw vallen maar de hoeveelheden stellen niet al te veel voor. Daarnaast is de sneeuwgrens op veel plekken niet laag genoeg, waardoor de neerslag in de dalen valt als regen. Vandaag is het grote delen van de dag droog in de Alpen. In de avond neemt de bewolking toe en begint het in Zwitserland met sneeuwen. De nulgradengrens komt op een hoogte van 1400 meter te liggen. Later op de avond is ook Oostenrijk aan de beurt. In Frankrijk en Italië zal helaas weinig tot geen neerslag vallen.

weblog

Het sneeuwvooruitzicht in de Alpen lijkt er niet veel beter op te worden. Zaterdag zal er zelfs een flinke föhn langskomen waarbij de temperaturen in de dalen kunnen oplopen tot 15 graden. Zondag zal er een klein lagedrukgebied boven Noord-Italië liggen waarbij er vanuit het zuiden wel wat sneeuw zal vallen. Vanuit het noorden stroomt er wel weer wat koudere lucht het gebied in.

weblog

De afgelopen dagen hebben we het in Nederland al flink koud gehad, en dat betekent dat de winter nu echt gaat beginnen. Het duurt niet lang meer voordat de kerstvakantie eraan komt en dat is ook de tijd dat veel mensen al gaan skiën. Gelukkig zijn de wintersportvooruitzichten wel in orde. De komende twee weken is het namelijk mogelijk dat er eindelijk een laagje sneeuw gaat vallen. Dat weten we natuurlijk nooit helemaal zeker, maar het vooruitzicht laat ons in ieder geval genoeg mogelijkheden zien.

weblog

Hoewel de kerstvakantie er bijna aan komt en het niet lang meer duurt voordat de skigebieden open gaan, blijven de meters sneeuw nog weg. Een paar centimeter is het vooruitzicht maar dat is natuurlijk nog lang niet genoeg. In het zuiden van de Alpen is het vooral bewolkt en valt er neerslag. We hebben nog steeds te maken met een hoge sneeuwgrens, er valt pas sneeuw boven de 2000 meter. Echter is het vooruitzicht wel dat de sneeuwgrens vandaag zal gaan dalen.

weblog

De komende dagen zal er weer sneeuw vallen in de zuidelijke Alpen. Maar vanaf maandag is er ook een serieuze kans op een eerste echte winterinval in de Noord Alpen, inclusief sneeuw! De eerste dagen blijft het echter in het noorden nog zacht, terwijl het zuiden zo’n 30 tot 80 cm sneeuw kan verwachten.

weblog

Vorige week viel al veel sneeuw en regen in het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland. Inmiddels regent en sneeuwt het er opnieuw fors. Goed nieuws voor de wintersport, slecht voor de bewoners. In Saas-Fee (Zwitserland) ligt op de top al 265 cm sneeuw. De top ligt wel op 3600m hoogte, maar ook in het dal op 1800m hoogte ligt inmiddels de eerste laag sneeuw. De winter is vroeg begonnen dit seizoen. Zo zijn er inmiddels al veel skidorpen die een dik pak sneeuw melden op hun hoge pistes. De start van het winterseizoen kan voor een groot deel van de Alpen nauwelijks beter zijn dan dit.

weblog

Na de lekkere sneeuwdump van vorige week, gaat er deze week hoogstwaarschijnlijk weer een goed pak sneeuw vallen in de Alpen. Voornamelijk het zuiden van Zwitserland en het Aosta-gebied in Italië zijn deze keer aan de beurt. Volgens de weermodellen van het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS gaat er een pak van wel 1 meter vallen. En in sommige regio’s kan de sneeuw zelfs oplopen tot 2 meter! Berekeningen van het ECMWF gaan wel heel ver, en geven aan dat er in één regio misschien tot een hoogte van maar liefst 3 meter verse poeder kan gaan vallen.

weblog

In Nederland merken we dat de herfst inmiddels echt is aangebroken. Het koude en natte weer zal weer zorgen voor een regenachtige week. Maar er is ook goed nieuws. Want het herfstweer zal dinsdagavond en in de loop van de nacht richting het Alpengebied trekken. Daar zal het ook even gaan regenen, maar al gauw zal de neerslag omslaan in sneeuw. In sommige regio’s wordt zelfs een flink pak verwacht! Wij kunnen niet wachten om de eerste beelden te zien van een wit Alpenlandschap…

weblog

Het is begin september en we kunnen alweer melden dat de eerste sneeuw is gevallen! We praten weliswaar over de hoogste toppen maar het zorgt toch voor mooie beelden. Als dit de voortekenen zijn van een lange, sneeuwzekere winter mogen we onze handen dichtknijpen. Wilde je nog een weekje gaan wandelen of fietsen in de Alpen dan kom je wellicht bedrogen uit. Neem in ieder geval warme kleding mee die je beschermt tegen de regen! De komende dagen stijgt de temperatuur weer enkele graden en is het waarschijnlijk gedaan met de sneeuw.

weblog

Net als bij ons laat de zomer in de Alpen het momenteel afweten. Wie momenteel in Tirol, het Berner Oberland of de Franse Alpen vakantie viert, treft het niet. Er is overal kans op neerslag en op de hoogste toppen valt zelfs sneeuw. Gelukkig is de temperatuur in de dalen nog enigszins aangenaam. Aan de westflank schommelt deze tussen de 13 en 16 graden, aan de oostflank is het iets warmer met uitschieters naar 20 graden. Vandaag dus geen mountainbike- of wandeltocht maar een bezoekje aan een museum of stad.

weblog

Als je kijkt naar de webcams van de skigebieden dan zie je met name groen en bruin. Op de hoogste toppen ligt her en der nog wat wit maar de Alpen zijn duidelijk klaar voor een heerlijke wandelvakantie in de zomer. Nou zijn er natuurlijk een aantal wintersport diehards die ook in de zomer graag met de latten de sneeuw op willen. Gelukkig is het niet overal zo groen als het lijkt en zijn er meerdere gletsjers om op te skiën! Onze collega Miranda heeft afgelopen week in Stubai kunnen genieten van heerlijk weer en prachtige sneeuw.

weblog

Halverwege vorige week was er nog sprake van een compleet ander weertype in de Alpen. Er viel verse sneeuw en diverse dalen kleurden, in tegenstelling tot grote delen van de winter, wit. Aan deze (laatste?) stuiptrekking van de winter lijkt inmiddels een einde te zijn gekomen. Net als in ons eigen land is het in grote delen van de Alpen zonnig en komt de temperatuur boven de twintig graden uit. De kans op neerslag blijft bestaan maar valt vanzelfsprekend in de vorm van regen.

weblog

In Nederland gaan we een regenachtig en onstuimig weekend tegemoet en in de Alpen lijkt dit ook het geval te zijn. De neerslag valt door de hoge temperaturen al lang niet meer in de vorm van sneeuw. De temperaturen liggen al tijden ver boven het vriespunt waardoor van winter geen enkele sprake meer is. Toch kun je de mountainbike nog even in de schuur laten staan en een bergwandeling valt met dit weer ook niet aan te raden. Ook na het weekend blijft het regenen en zal de zon zich nog niet al te veel laten zien. De winter gaat dus niet naadloos over in de zomer.

weblog

De geluksvogels die deze week op wintersport gaan kunnen rekenen op verse sneeuw en winter weer. Op sommige locaties gaat er al sneeuw vallen rond de 1500 meter hoogte. Komende dagen gaat het flink sneeuwen en aan het eind van de week daalt de temperatuur. Het nadeel van deze vele sneeuwval is dat de pisteomstandigheden komende dagen niet overal optimaal zijn.

weblog

Tijdens het weekeinde met Pasen is het wisselvallig in het Alpengebied. Het is regelmatig bewolkt en er valt weer sneeuw en regen. De sneeuwvalgrens ligt eerst nog vrij laag, maar door het binnenstromen van zachte lucht gaat de sneeuwvalgrens zondag flink omhoog.

weblog

In een deel van het Alpengebied gaat het de komende week sneeuwen. De late wintersporters worden zowaar getrakteerd op een leuk laagje verse sneeuw, als je ten minste naar de juiste gebieden gaat. Vooral de Duitse Alpen en Oostenrijk krijgen met het wisselvallige weer te maken. In de Franse Alpen blijft het nagenoeg droog en heerst de zon op de meeste dagen.

weblog

Het kwik zal deze week nog verder gaan stijgen in de Alpen. Alleen dinsdag kan de temperatuur wat gaan dalen in verband met een naderende storing. Voorlopig heeft de zon, met name aan de zuidflank, goede papieren. Vandaag is een droge dag met volop zonneschijn. Vooral in het zuiden van Zwitserland, in Oostenrijk en in Italië is bewolking niet aan de orde. In Frankrijk is sprake van sluierbewolking waardoor de hemel niet overal strakblauw is. De nulgradengrens ligt vaak pas boven de 3000 meter waardoor de temperatuur in de dalen soms wel boven de 20 graden uit kan komen.

weblog

Boven de Alpen was er gister weinig bewolking te zien, hier en daar wat losse wolkenvelden maar over het algemeen vrij veel zon. In dat weerbeeld komt de komende dagen wel wat verandering. De zon krijgt het vooral in het westen wat moeilijker. Morgen is er ook kans op lokaal wat neerslag. De neerslag valt hoofdzakelijk in de vorm van regen, want de temperaturen zijn vrij zacht. Hogerop is er kans op sneeuw. In Oostenrijk is er kans op wat regenval maar daarna is het droog.

weblog

Gisteren hingen er veel wolkenvelden boven de Alpen, gelukkig brak zo nu en dan de zon door. Vandaag blijft de bewolking hangen boven de zuidkant en in het zuidwesten van de Alpen waardoor het op sommige plekken gaat sneeuwen of regenen. Aan de noordflank van de Alpen is het droog en schijnt her en der de zon.

weblog

Pasen staat voor de deur, de bloemknoppen komen te voorschijn en de koeien zijn naar buiten. De lente is begonnen! Maar dit betekend natuurlijk niet dat er niet meer geskied kan worden. Gisteren is er op sommige plaatsen 50 á 60 centimeter prachtige sneeuw gevallen. Wie wil er nou niet genieten van zoveel verse sneeuw? Om je een handje te helpen heb ik een aantal webcambeelden voor je op een rijtje gezet. Voor het weer van de komende dagen kan je onder aan de weblog het videoweer bekijken!

weblog

Zon en hoge temperaturen, dat is het lenteweer van nu. Maar in de loop van het weekeinde wordt het weer winter in de Alpen, je zou er bijna niet meer op rekenen.

weblog

Afgelopen dagen waren er hier en daar wolken, gisteren met name in Frankrijk en Oostenrijk, verder was de lucht voornamelijk blauw. Vandaag verdwijnen de wolken en wordt het weer een prachtige zonnige dag. Er kunnen nog wat sluierwolken over de Alpen trekken maar dit zijn er niet veel. Morgen neemt de bewolking weer een beetje toe.

weblog

Het schitterende zonnige weer houdt nog even aan, maar in het weekend komt er een zwakke storing. De satellietfoto van gisteren laat alleen maar Alpen zien. Er waren helemaal geen wolken aanwezig. De storing zal zaterdag vooral over Duitsland en Oostenrijk trekken. Daar kan dan wat sneeuw of regen gaan vallen. In Zwitserland valt hooguit wat lichte neerslag.

weblog

Boven de Alpen hingen er gisteren nog een aantal wolkenvelden, vandaag trekken deze (op een enkele wolkensluier na) helemaal weg. Het wordt een prachtige zonnige dag met hoge temperaturen waardoor het lente lijkt te worden. Morgen en vrijdag houdt dit weer nog aan, zaterdag trekt het weer langzaam dicht.

weblog

Momenteel is de winter ver te zoeken in de Alpen. Er is veel zon en de temperaturen liggen ver boven het vriespunt. In het weekend neemt de bewolking toe, wordt het wat kouder en is er kans op neerslag. Tot die tijd is het genieten geblazen. Vandaag trekken er wat sluierwolken over maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Morgen en donderdag is het overal weer zonnig. Helaas lopen de temperaturen hierbij nog verder op waardoor het momenteel aanvoelt als lente. In de dalen kan het soms wel 15 graden worden!

weblog

Gister was het een zonovergoten dag in de Alpen. Op de satellietfoto is eigenlijk geen of nauwelijks bewolking te zien. Vandaag zijn er hier en daar wel wat sluierwolken. Met name aan de zuidflank van de Alpen. Die bewolking wordt geleidelijk aan wel wat dikker en bereikt morgen ook de noordflank. Neerslag valt er vooralsnog nog niet, het weerbeeld ziet er prima uit.

weblog

Aan zon geen gebrek de afgelopen dagen in de Alpen. Alleen Oostenrijk had nog te maken met wat wolkenvelden maar die zijn inmiddels ook vrijwel allemaal opgelost. De Alpen liggen vandaag, maar ook de komende dagen te blaken in de zon. Gevolg hiervan is dat de temperaturen wel aan de hoge kant zijn. Op de meeste pistes ligt de temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Ook op zondag fraai wintersportsfeer met de hoogste temperaturen in Oostenrijk. Is de winter definitief voorbij in de Alpen?

weblog

In Oostenrijk en in de Duitse Alpen hangt nog een zwakke storing, maar deze trekt langzaam weg waardoor de zon in de loop van de dag her en der zal doorbreken. Boven de 1200 meter kan er vooral aan de noordflank van tijd tot tijd nog wat sneeuw vallen. Frankrijk krijgt vandaag al schitterend weer met veel zon, bijna geen wind en perfecte sneeuwkwaliteit. Op 1500 meter liggen de temperaturen rond het vriespunt. In Zwitserland wordt het vooral in Wallis en Tessin een fantastische dag met veel zonneschijn. Langs de noordflank trekken her en der nog wat wolkenvelden en kan er nog wat sneeuw vallen. In Italië is de verwachting hetzelfde, met name veel zon en op de allerhoogste toppen kan er nog wat sneeuw vallen maar veel zal dit niet zijn.

weblog

Zoals zo vaak deze winter valt vandaag in Frankrijk de verse sneeuw. Er trekt een sneeuwgebied vanuit het westen over de Alpen en aangezien de wind vannacht draait keert deze depressie nog een keer terug. De hoeveelheden schommelen rond de 10 centimeter met uitschieters in Aosta, Wallis en Tessin naar 30 centimeter. In Oostenrijk, Duitsland en de Dolomieten kunnen we helaas niet spreken van deze hoeveelheden. Hier valt alleen wat lichte neerslag. Woensdag is het echter de beurt aan dit deel van de Alpen. Ook dan gaat er zo'n 10 centimeter, met name boven de 1400 meter, vallen.

weblog

De voorjaarsvakantie is voor de meeste wintersporters een succes geworden. Het was vrijwel overal prachtig weer en er kon prima geskied worden. De komende dagen komt hier verandering in, het wordt een stuk wisselvalliger. Vandaag zien we het weer met name in Frankrijk en Zwitserland minder worden. Zaterdag gaat deze storing voor sneeuw zorgen waarvan het noorden van Italië het meest gaat profiteren. In Aosta kan zomaar 40 centimeter verse sneeuw vallen. Zondag is Oostenrijk aan de beurt maar hier zijn de hoeveelheden een stuk minder.

weblog

In de Alpen is het vandaag droog, soms trekken er sluierwolken over, maar er is zeker ook zon. De sneeuwgrens ligt net onder de 1000m. Morgen gaat het in het westen sneeuwen en later ook in het zuiden.

weblog

Momenteel heeft het noorden van Nederland voorjaarsvakantie en degenen die op wintersport zijn hebben geen reden tot klagen. Gister scheen de zon al volop en vandaag komt daar geen verandering in. Vanuit het westen neemt de kans op sluierbewolking toe maar dit stelt niet al te veel voor. Pas woensdag lijkt er een weersomslag aan te komen. Dan gaat er met name in Frankrijk een pak verse sneeuw vallen. Aan Oostenrijk lijkt dit sneeuwfront grotendeels voorbij te gaan. Verder kunnen we nog opmerken dat de temperatuur op de meeste plekken aan de zachte kant is.

weblog

De lente in Nederland kondigt zich al aan maar dat zeer zachte weer heeft ook invloed op de skiomstandigheden in de Alpen. Toch valt het nog mee. Boven de 2000 m kan er ondanks de vele dagen met hoge temperaturen in het algemeen goed geskied worden. Wel blijft het wisselvallig weer zodat de ene dag grijs verloopt en met sneeuw (of regen) terwijl het een dag daarna juist heerlijk is.

weblog

In het Alpengebied was het gister een fraaie dag, het was zonnig in veel skigebieden. De bewolking overheerste op een paar plaatsen, maar neerslag viel er amper. Dat geldt vandaag niet voor de Alpen. Een zwakke storing van west naar oost zorgt voor slechte condities in de skigebieden. Morgen is het beter, dan is het de beste skidag van de komende dagen. Vrijdag gaat het opnieuw sneeuwen. Ook zaterdag is er kans op sneeuwval.

weblog

Gisteren trok er een uitgestrekt wolkengebied over de Alpen en hier en daar viel er sneeuw. Op de lagere pistes viel er wat motregen. Het wisselvallige weer van afgelopen dagen blijft voorlopig nog aanhouden. In de Italiaanse Alpen kan het in de ochtend nog flink sneeuwen maar dit trekt in de loop van de dag via Oostenrijk verder door naar het oosten. Morgen wordt het een heerlijke zonnige dag en daarna komen de sneeuwbuien weer langzaam terug.

weblog

In Sotsji is het deze dagen zeer warm. Het weer doet er in de verste verte niet aan de winter denken. Dat is in de Alpen wel anders. Het ene sneeuwgebied na het andere trekt over de bergen. Ook de komende dagen gaan er weer tientallen centimeters sneeuw vallen, maar er zijn ook dagen met mooi weer.

weblog

Sneeuwhoogte Winterberg? De temperaturen lagen de afgelopen dagen flink boven nul en momenteel is het ook alles behalve winter in Winterberg. Mede door de regenval is het sneeuwdek geslonken maar nog altijd kan er geskied worden. Op de pistes van Winterberg ligt nog een sneeuwhoogte van 25 centimeter en morgennacht kan er weer wat verse sneeuw bijvallen. Door de oplopende temperaturen konden de sneeuwkanonnen helaas niet draaien waardoor we moeten wachten op een nieuwe winterperiode om de pistes van Winterberg in goede conditie te krijgen.

weblog

Het valt de eerste dagen nog mee, maar vanaf donderdag trekken er storingen over de Alpen die sneeuw brengen, in de diepste dalen is er kans op regen. De westflank vangt de meeste sneeuw op.

weblog

Afgelopen dagen was het weer vrij wisselvallig met gisteren bewolking en sneeuw in de Dolomieten en Oostenrijk, verder was het met name droog en op sommige plekken een beetje zonnig. Komende dagen blijft dit wisselvallige plaatje. Vooral de zuidflank van de Alpen kan vandaag flink wat sneeuw verwachten. Woensdag komt hopelijk de zon weer tevoorschijn, maar niet voor lang.

weblog

Gister was het vrij zonnig in de Alpen, in het oosten waren er wat wolkenvelden en in het westen enkele sluierwolken. De wolken worden dikker wat betekent dat het vandaag opnieuw gaat sneeuwen vanuit het westen. De zaterdag begint met een rustige periode en later op de dag gaat het opnieuw sneeuwen.

weblog

Morgen beloofd het weer veel goeds voor de skiërs in Frankrijk: zon! Gisteren was er aan de zuidflank van de Alpen sneeuw en bewolking te vinden, vandaag blijft dit beeld met name hetzelfde. Aan de noordflank zal er af en toe zon schijnen.

weblog

Afgelopen weekend hebben wintersporters in Winterberg en het Sauerland genoten van een heerlijk wintersportweekend. In de Wintersport-Arena-Sauerland waren maar liefst 80 skiliften geopend waardoor er uitgebreide mogelijkheden zijn en waren. De winter heeft lang op zich laten wachten. Eindelijk lijken de weergoden de smeekbeden te hebben verhoord. Vorige week draaiden al wel enkele liften waar de natuursneeuw op de pistes al dik genoeg was maar dit weekend waren er pas echt goede ski-omstandigheden in Winterberg en omstreken.

weblog

Er staat ons weer een flinke sneeuwdump te wachten in het Alpengebied! Vandaag, morgen en overmorgen staat in het teken van verse sneeuw. Met name in Italië en Oostenrijk kunnen grote hoeveelheden vallen! Op zaterdag is het de beurt aan de noordelijke Franse Alpen en het westen van Zwitserland. Dat gaat weer prachtige plaatjes en veel poeder opleveren!

weblog

In Frankrijk was er gisteren zon te zien, vandaag schuift deze door richting Oostenrijk. In het westen komen de wolken weer tevoorschijn en is het mogelijk dat het in de Franse Alpen zo’n 6 á 10cm gaat sneeuwen. In Zwitserland is dit later op de middag het geval. Italië wordt nog even gespaard en blijft overwegend droog en zonnig. In het oosten is het mogelijk dat er een aantal sneeuwvlokjes vallen.

weblog

De afgelopen week zijn de sneeuwcondities flink vooruit gegaan. Aangezien de voorjaarsvakantie er aan komt, is dit goed nieuws. Vooral in het westelijke en zuidelijke deel van de Alpen zal de komende dagen sneeuw vallen, met name hoger in de bergen.

weblog

Vanaf vandaag zijn eindelijk de liften in Winterberg weer geopend. Het Sauerland heeft het afgelopen weekend te maken gehad met flinke sneeuwval en de sneeuwkanonnen hebben overuren gedraaid. Op de webcams valt goed te zien dat de pistes er prima bij liggen en dat er heerlijk geskied kan worden. De stoeltjesliften Quick Jet (No.3), Poppenberg (No.5), Büre-Herrloh (No.6), Kleine Büre (No.7), Büre Bremberg X-Press (No.8), Brembergkopf I (No.10), Rauher Busch (No.12) & Schneewittchen (No.25) zijn in gebruik genomen.

weblog

Gisteren viel er op diverse plekken sneeuw en ook vandaag zorgt een storing voor neerslag. Morgen belooft een mooie dag te worden, met op veel plaatsen zon. Op zondag zal een nieuwe depressie vooral aan de noordflank van de Alpen sneeuw brengen. Er kan dan plaatselijk 5 tot 25 cm sneeuw gaan vallen. Het noorden krijgt eindelijk de sneeuw waar ze al zolang op wachtten.

weblog

Vanaf vanmiddag kan er in de Franse Alpen sneeuw verwacht worden. Vanuit het westen komen een aantal storingen om de hoek kijken. Deze brengen wolken en sneeuw met zich mee. De andere Alpenlanden kunnen nog even genieten van de zon en de blauwe lucht.

weblog

Gisteren was het een mix tussen zon en wolken in de Alpen. Vandaag vrijwel hetzelfde weerbeeld, eerst hebben we te maken met enkele opklaringen maar later op de dag en donderdag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe. Morgen kan er met name in Frankrijk wat neerslag vallen en later verplaatst dit neerslaggebied zich ook naar Zwitserland en Italië. Op vrijdag wordt, met name in Oostenrijk, nog meer verse sneeuw verwacht.

weblog

Het blijft bewolkt in de Alpen! Gisteren was het vooral bewolkt in het westen en in het zuiden. Er viel veel sneeuw en ook vandaag sneeuwt het op veel plaatsen. Helaas zien we ook vandaag nog veel bewolking in de Alpen en de zon krijgt de kans niet om te schijnen. Alleen in Oostenrijk laat de zon zich nog af en toe zien en in de zuidelijke Alpen liggen de temperaturen wat hoger.

weblog

Dit weekend levert een zuidelijke stroming aan de zuidkant van de Alpen een dik pak verse sneeuw op. Er kan in totaal 30 tot 50 cm sneeuw vallen en de sneeuwgrens ligt rond de 1400 meter. Alleen aan de noordkant van de Alpen blijft het droog. De vorstgrens ligt boven de 2000 meter door fohn. Zondag wordt de wind minder. In de Franse Alpen gaat het op zondag ook sneeuwen.

weblog

We zagen veel bewolking gisteren in het hele Alpengebied, waar wat sneeuw uitviel en het blijft sneeuwen de komende dagen. De wind komt uit het zuiden en zorgt voor een dik pak sneeuw in het zuiden van de Alpen. Ook aan de noordflanken valt er wat sneeuw, maar minder dan aan de zuidflanken. Vandaag hebben we ook veel bewolking en nog meer sneeuw. Op sommige plekken kan er wel 10 tot 20 cm sneeuw vallen, soms zelfs nog meer.

weblog

Vanaf vandaag tot en met zondag is er een zuidelijke stroming, die voor heel wat sneeuw zorgt in de zuidelijke Alpen. Snowplaza verwacht tientallen centimeters sneeuw in Frankrijk, Italië en het zuiden van zowel Zwitserland als Oostenrijk. Alleen aan de noordzijde van de Alpen blijft het droog.

weblog

Vandaag valt er een behoorlijk pak verse sneeuw aan de west- en zuidflank van de Alpen. Morgen keert de rust weer in de Alpen, maar donderdag begint het opnieuw te sneeuwen. Bovendien wordt het wat kouder in de atmosfeer waardoor de sneeuw tot in de dalen valt. Vandaag zijn vooral de Zwitserse en Franse Alpen en Italië aan de beurt. Lokaal kan er 30 centimeter sneeuw vallen! In Oostenrijk zijn de hoeveelheden een stukje kleiner maar ook hier valt verse sneeuw. De sneeuwgrens ligt op de meeste plaatsen rond de 1000 meter.

weblog

Zondag was een prima wintersportdag in het Alpengebied. Veel zon en optimale sneeuwcondities boven de 2000 meter. Helaas gaat het weerbeeld veranderen, er trekt een storing over de Alpen waardoor vandaag in Frankrijk en Zwitserland al verse sneeuw zal vallen. Morgen profiteert ook het oosten hiervan. Op woensdag trekt de depressie definitief weg maar ook dan kan er in Oostenrijk en Italië nog een lichte sneeuwbui vallen. De temperaturen zijn nog altijd aan de hoge kant waardoor alleen op de hoger gelegen pistes de sneeuw in goede conditie blijft.

weblog

Zon, zon en nog meer zon. Dit is het beeld van vandaag in de Alpen. Alleen in Oostenrijk en Italië is er wat meer bewolking, waar wat lichte sneeuw uitvalt. Morgen blijft het in de Alpen redelijk droog, alleen in Duitsland valt er wat sneeuw. In de Beierse Alpen en in Oostenrijk zijn de temperaturen nog vrij hoog.

weblog

Eindelijk wordt het kouder in de Alpen, maar het weerbericht blijft nog onduidelijk en kan per plek verschillen. Op veel plaatsen komt de zon wel tevoorschijn en het is erg droog in de Alpen. Aan de westflank en het noorden van de Hoofdkam is er meer bewolking en het weer is erg zacht. De vorstgrens ligt tussen de 1800m en 2500m.

weblog

Zoals ook de rest van de week, liggen de temperaturen vrij hoog, maar vandaag nadert er een storing met lichte sneeuw. Door het zachte weer zijn de sneeuwomstandigheden pas goed op een hoogte van 1800 tot 2000 meter. Het sneeuw is daar uitstekend. De temperaturen liggen in Zwitserland wat hoger. Daar zijn de sneeuwomstandigheden pas goed boven de 2000 meter.

weblog

Het is zoals wel vaker dit wintersportseizoen erg zacht in de Alpen. Ook op neerslag hoeven we de komende dagen niet te rekenen. Pas na het weekend stijgt de kans op verse sneeuw en gaat de temperatuur behoorlijk omlaag. Dit is echter nog lang niet het geval want pas op 2000 meter of hoger duikt het kwik onder het vriespunt. De komende dagen is het daarbij vaak zonnig en blijft het droog. Wel zien we vandaag gedurende de dag de bewolking enigszins toenemen. Morgen komt vanuit het westen de zon er steeds meer bij.

weblog

Net als in Nederland lijkt ook in de Alpen de winter ver weg. Gisteren viel er nog sneeuw in de Duitse en Oostenrijkse Alpen, maar vandaag schijnt op veel plaatsen de zon. Helaas zullen de temperaturen oplopen, waardoor de sneeuwcondities op de lagere pistes zullen verslechteren. Boven de 2.000 zijn het perfecte skidagen.

weblog

Vandaag is het voor veel mensen de laatste skidag van de kerstvakantie en deze verloopt met aangename temperaturen en op veel plaatsen zonnige perioden. Dit weerbeeld gaat vanuit het zuidwesten snel veranderen. Er komt een sneeuwgebied aan dat vooral in de Franse Alpen en het zuiden van Zwitserland weer grote hoeveelheden sneeuw kan brengen. Ook Duitsland en Oostenrijk worden dit keer niet overgeslagen en ook hier zal dit weekend een verse laag sneeuw vallen.

weblog

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar. Laten we hopen dat we weer een sneeuwzeker jaar tegemoet gaan met veel wintersportplezier. Gisteren was het schitterend skiweer in de Alpen. Ook vandaag begint de dag zonnig maar vanuit het westen neemt de bewolking toe. Van neerslag is echter vrijwel geen sprake. Donderdag komt hier verandering in, dan valt er wat licht sneeuw, maximaal 10 centimeter. Vrijdag wordt het droog en krijgt de zon weer de overhand. Aan het begin van het weekeinde zit er een nieuw sneeuwfront aan te komen! 2014 begint dus met verse sneeuw!

weblog

De mensen die momenteel op kerstvakantie zijn in de Alpen treffen het, de condities zijn optimaal! Verse sneeuw in combinatie met een heerlijke zon! Het wintersportjaar 2013 had niet op een mooiere manier kunnen eindigen. Vrijwel in het gehele Alpengebied schijnt de zon en is het droog. De temperaturen stijgen ligt waardoor de pistes rond de 1500 meter in de middag papperig kunnen worden. Morgen en op 1 januari hetzelfde weerbeeld, op donderdag neemt de kans op verse sneeuw toe. Het is momenteel echt genieten op de skipistes!

weblog

Het houdt maar niet op met sneeuwen in de Alpen! Vanavond trekt de volgende golf met sneeuw over en wederom profiteert de zuidflank hier het meeste van. Vroeg in de avond is Frankrijk als eerste aan de beurt waarbij de sneeuwgrens daalt tot 1000 meter. Later in de avond begint het ook in Italië en het zuiden van Zwitserland met sneeuwen. In de vroege ochtend zal deze depressie ook de Dolomieten en Oostenrijk bereiken. De hoeveelheden liggen rond de 20 centimeter, in Zwitserland en Italië misschien wat meer door zuid-stuw.

weblog

Vandaag is de dag na de massale sneeuwdump in de Alpen. Met name aan de west- en zuidflank zijn grote hoeveelheden sneeuw gevallen. Op veel plekken wordt het verkeer ernstig gehinderd door sneeuw en lawinegevaar. Vandaag trekt de storing weg naar het oosten en komt er ruimte voor opklaringen. Er komt meer ruimte voor de zon maar dit is niet voor lang. Zaterdag neemt de bewolking toe en stijgt wederom de kans op verse sneeuw. De sneeuwgrens komt te liggen op een hoogte van 1400 meter. Eerst profiteren alleen de westelijke Alpen van sneeuw, later in het weekend valt er ook weer een vers laagje in het oosten.

weblog

Gisteren was de zon nog aan zet in de Alpen maar langzamerhand kregen de wolken de overhand. Uit die wolken gaat de komende dagen veel sneeuw vallen in het gehele Alpengebied. Op sommige plekken kan vandaag meer dan 50 centimeter sneeuw vallen! Niet ideaal wanneer je vandaag de pistes op wilt, ook vanwege het feit dat de neerslag in de dalen valt in de vorm van regen. De sneeuwgrens ligt vandaag rond de 1500 meter en zal in de loop van vandaag en morgen zakken naar de 500 meter. Via deze weg wil ik alle bezoekers van Sneeuwhoogten natuurlijk ook een fijne feestdagen wensen!

weblog

De kerstdagen in het Alpengebied zullen bewolkt en met flinke sneeuwval verlopen. Op sommige plaatsen in de Franse, Zwitserse, Zuid- en West Alpen kunnen we spreken van een heuse sneeuwdump. Er zal plaatselijk meer dan een meter verse sneeuw vallen tot aan de avond van tweede kerstdag. De sneeuwvalgrens begint vrij hoog, rond de 1500 meter, maar zal verder dalen naar 600 tot 800 meter.

weblog

Het rustige weerbeeld dat we vandaag nog hebben in de Alpen zal vanaf morgen gaan veranderen. Het zuiden krijgt dan te maken met een depressie waaruit veel sneeuw zal vallen. Op sommige plaatsen kan het sneeuwdek zelfs groeien met meer dan een meter. In Oostenrijk en Duitsland blijft het vandaag en morgen nog redelijk zonnig en mild, door een föhn.

weblog

En of het een witte kerst gaat worden in de Alpen! Sterker nog, de kerst wordt op sommige plaatsen misschien wel iets te wit. Op enkele plaatsen gaat wellicht zoveel sneeuw vallen dat dorpen zomaar ineens onbereikbaar kunnen worden. En dit alles precies tijdens de kerstdagen. Lees gauw verder voor alle details...

weblog

Met name de lager gelegen skigebieden en pistes kunnen nog wel wat sneeuw gebruiken. Boven de 2500 meter zijn de omstandigheden bijna overal prima. In Frankrijk, Zwitserland en het Italiaanse Aostagebied valt vandaag en morgen zo'n 10 tot 30 cm sneeuw vanaf ongeveer 1500 meter hoogte. Een groot deel daarvan blijft gelukkig liggen.

weblog

Vandaag en de komende dagen gaat het geregeld sneeuwen in de westelijke Alpen. Toch kunnen we geen halleluja verhaal houden want tot en met de jaarwisseling is de atmosfeer zeer onrustig en stroomt er af en toe ook zachte lucht over de pistes heen. Het blijft dus onzeker hoe goed de afdalingen er de komende week bij zullen liggen. In ieder geval valt er wel sneeuw, dus het is niet allemaal kommer en kwel. En vanaf Kerst wordt alles beter.

weblog

Het gaat echt gebeuren van morgen hoor! Een storing zal vanaf donderdag zorgen voor een pak verse sneeuw in vooral de West en Zuid-Alpen. Precies op de plaatsen waar het ook het hardst nodig was. Vanaf vrijdag zal er ook wat sneeuw vallen in Zwitserland en Oostenrijk. Precies op tijd voor de kerstvakantie die voor de deur staat!

weblog

De afgelopen tijd viel er weinig sneeuwnieuws uit de Alpen te melden. Gelukkig komt daar donderdag en vrijdag verandering in! Aan de westflank van de Alpen valt de meeste verse sneeuw maar ook de overige gebieden profiteren mee. In Les Deux Alpes kan men zich opmaken voor zo'n 30 centimeter sneeuw verdeeld over twee dagen. Oostenrijk moet het helaas doen met slechts enkele centimeters. Wintersporters die met de Kerst naar de Alpen vertrekken kunnen opgelucht ademhalen. Ook tijdens de Kerstdagen zelf zien we een grote kans op verse sneeuw!

weblog

De afgelopen week was het veel te warm in de Alpen. Alleen boven de 2000 meter bleef het onder 0 waardoor de lager gelegen pistes het al vroeg in de middag flink te verduren kregen. Tegen het einde van de week lijkt hier verandering in te gaan komen. Met name in Frankrijk daalt de temperatuur en het ziet er naar uit dat dit ook voor de rest van de Alpen geldt. De komende dagen blijft het echter onverminderd warm. De zon schijnt volop maar langzaam zien we, vanuit het westen, de bewolking toenemen. Hopelijk kondigt zich met deze verandering een nieuw sneeuwfront aan!

weblog

De Alpen liggen te blaken in de zon, slechts in de dalen komt af en toe wat mist voor. De komende dagen houden we dit rustige weertype, wolken en neerslag krijgen hierdoor geen enkele kans. Alleen op zaterdag is er kans op een hele zwakke depressie met enkele wolkenvelden waar een vlokje sneeuw uit zou kunnen vallen. In de loop van het weekend gaat de temperatuur een paar graden dalen maar eigenlijk zijn deze nog veel te hoog voor de tijd van het jaar. Op 2000 meter liggen de temperaturen iets boven nul, pas boven de 2500 meter vriest het.

weblog

De winter is ver te zoeken in de Alpen. Natuurlijk, hoog in de bergen ligt een mooi pak sneeuw en daar vriest het. Maar we hebben het dan wel over echt hoog in de bergen. Helaas is er voorlopig geen zicht op een weeromslag. De komende 7 tot 10 dagen is de kans op aanhoudend droog weer veruit het grootst. Het begint nu dus al een beetje spannend te worden voor de Kerst. Pas bij de 14-daagse sneeuwverwachting zien we de kans op een vers pak sneeuw stijgen.

weblog

Vanaf deze week kun je iedere maandag, woensdag en vrijdag hier op sneeuwhoogten.nl het actuele videoweer bekijken. In anderhalve minuut ben je helemaal op de hoogte van de weersverwachting in de Alpenlanden. Onze weermannen geven je snel een goed beeld van het weer van vandaag en de komende dagen. Gaat het sneeuwen, dooien of schijnt de zon volop? Je hoort het in het videoweer.

weblog

De kustgebieden van Engeland, Nederland, Duitsland en Denemarken zijn in de ban van stormdepressie Xaver. Ook de Alpen gaan een forse windtoename krijgen, vooral aan de noordflanken en in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk. Tegelijkertijd valt er een leuk laagje sneeuw. De wind neemt komende avond en nacht toe. Uit het westen waait er op 3 km hoogte een orkaanwind, 11 tot 12 Bft. Echt noodweer dus. Gelukkig neemt de wind snel af naarmate je lager op de berghelling zit. In de diepgelegen dalen staat 3 tot soms 6 Bft, maar forse windstoten zijn wel mogelijk.

weblog

Het afgelopen weekend is er weer flink wat verse sneeuw bijgevallen in de Alpen. Hoewel we pas in eind november zitten is er al een mooie hoeveelheid sneeuw gevallen voor het voorseizoen. Op sommige plekken is er ruim 30 centimeter bijgekomen. Genoeg reden voor sommige skigebieden om de pistes te openen. Zo kun je onder meer al skiën in Solden, Val Thorens en het Montafon (alleen in weekend). De vooruitzichten zijn dat het volgend weekend opnieuw flink gaat sneeuwen. De temperaturen zijn overal (ver!) onder het vriespunt dus de neerslag valt ook in de dorpen in de vorm van sneeuw.

weblog

Vandaag komen we in Nederland bij van de herfststorm die ons land gister trof. Ook in de Alpen is er sprake van herfst. De sneeuw die enkele weken geleden met bakken naar beneden kwam is grotendeels weggedooid. Ook de Alpen hebben te maken met druilerig herfstweer en bovendien zijn de temperaturen nog aan de hoge kant. Onder de 1800 meter valt de neerslag in de vorm van regen. De komende dagen lijkt dit weertype aan te houden waardoor we nog niet op een nieuwe dump hoeven te rekenen. Hopelijk gaan de temperaturen snel naar beneden en kan Koning Winter zijn intrede doen.

weblog

Op Sneeuwhoogten.nl vind je waar je deze herfst sneeuwzeker kunt skiën. De actuele sneeuwhoogtes en status van de skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en andere landen staat overzichtelijk weergegeven. In meer dan 10 skigebieden in de Alpen kun je in september/oktober het skiseizoen 2013/2014 van start laten gaan. Op Sneeuwhoogten.nl vind je alle informatie over sneeuwhoogtes, pistecondities en geopende liften. In dit weblog vind je een overzicht van de skigebieden waar in de herfst al genoeg sneeuw ligt om te skiën.

weblog

Volop verse sneeuw in de Alpen! Half september en de webcams laten al prachtige winterbeelden zien. Het is nog te vroeg om te concluderen dat we afstevenen op een vroege winter maar het begin is hiermee gemaakt. Tegen het einde van de week zien we de temperaturen toenemen en het weer omslaan, hoogstwaarschijnlijk zal de sneeuw op de lager gelegen flanken dan weer snel verdwijnen. Tot die tijd genieten we er met volle teugen van! Binnen enkele maanden is het echt weer zover, dan mogen we weer massaal de piste op!

weblog

Gisteren hadden we flink wat zon in de Alpen, alleen in de Dolomieten kwamen er wolkenvelden voor. De bergen staken echter prachtig boven de wolken uit. Het blijft rustig weer vandaag en de zon laat zich veelvuldig zien. Op neerslag hoeven we de komende dagen niet te rekenen.

weblog

Warme lucht is onderweg naar de Alpen. April begon met lage temperaturen, maar de lente wordt de komende dagen steeds beter voelbaar. Zondag stijgt het kwik op 1500 meter hoogte naar 10 tot 17 graden. Op maandag en dinsdag wordt het nog enkele graden warmer, vooral aan de zuidzijde van de bergen.

weblog

Gisteren was het in het grootste gedeelte van de Alpen stralend mooi weer. Volop zon op de bergen en in de dalen wat laaghangende bewolking. Vandaag valt er misschien wat lichte sneeuw in Oostenrijk en Frankrijk. Over het algemeen weinig zon in de Alpen en boven de 1500 meter een beetje sneeuwval. In de loop van donderdag komt er meer neerslag, vooral in het westen tot 10 cm. In het oosten meer kans op zon. Vrijdag is het overal bewolkt met neerslag van ongeveer 10 cm boven de 1500 meter.

weblog

Gisteren was het in Oostenrijk nog zonnig, maar vanaf vandaag zal het in de Alpen vooral bewolkt zijn. Vanuit het westen trekken de wolkenvelden zich over het Alpengebied, en bestaat er grote kans op neerslag. Kans op sneeuw dus vanaf 1200 meter in de Dolomieten en 1200-1500 meter in de Alpen, en in de dalen kans op regen.

weblog

Als we kijken op de satellietfoto van gisteren dan zien we veel bewolking. In Oostenrijk hing de minste bewolking maar daar komt vandaag verandering in. De Alpen gaan gehuld onder zware bewolking waar van tijd tot tijd neeslag uit kan vallen. In de vorm van regen in de dalen en sneeuw hoger op de bergen.

weblog

Op de satellietfoto kunnen we zien dat een groot deel van het Alpengebied gisteren te maken had met volop zonneschijn. Ook vandaag blijft het zonnig alleen in het uiterste westen zien we vandaag de eerste wolken naderen. Morgen in de loop van de dag gaat de bewolking overheersen in het Alpengebied en later op de dag volgt er ook neerslag.

weblog

Gisteren hing er in het westelijk deel van de Alpen veel bewolking waar van tijd tot tijd sneeuw uit viel. Inmiddels hebben de wolken het gehele Alpengebied bedekt en kunnen er grote hoeveelheden verse sneeuw vallen. Pas morgen in de loop van de dag wordt het geleidelijk aan droger maar woensdag is er opnieuw kans op verse sneeuw.

weblog

Het weerbeeld ziet er in het westen van de Alpen al veel beter uit, maar eenmaal buiten merk je dat het erg koud is en stevig waait. Vooral in Oostenrijk en in de Dolomieten valt nog sneeuw.

weblog

Afgelopen weekend was het genieten in de Alpen. Volop zon! Als we toch een minpuntje moeten noemen dan lagen de temperaturen aan de hoge kant. Boven de 2000 meter waren de condities echter perfect. Dat mooie weer houden we, met name in Oostenrijk en Duitsland, de komende dagen. In de Franse Alpen en Italië gaat de bewolking toenemen.

weblog

Gisteren was het schitterend weer in het Alpengebied. De sneeuwkwaliteit was perfect en de zon scheen volop. In de dalen, met name in Italië, was het nevelig en mistig. Vandaag en morgen zien we een zelfde weertype maar langzamerhand beginnen de temperaturen wel te stijgen. Verse sneeuw gaat er zeker niet vallen, na het weekend wordt het nog zachter en begint het met name aan de noordflank te föhnen.

weblog

De komende dagen blijft het wisselvallig in de Alpen. Vandaag valt er nog wat sneeuw in het Noord-westen van Italië, Frankrijk en delen van Zwitserland. Morgen komt er alweer een nieuwe sneeuwfront dat voor lichte sneeuw zal zorgen in het grote delen van de Alpen. De temperatuur gaat hierbij iets omhoog. Ook woensdag is er nog kans op sneeuw. Bekijk nu het videoweer voor alle details.

weblog

Vanuit het zuiden trekt een gebied met bewolking en sneeuwval richting de Alpen. Aan de zuidflanken van de Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen gaat het op steeds meer plaatsen sneeuwen. In de Franse Alpen en de Duitse Alpen is het met weinig wind en gergeled zon nog heerlijk wintersportweer.

weblog

Gisteren, zondag, hadden we te maken met afwisselend weer in het Alpengebied. Er waren wolkenvelden maar ook diverse brede opklaringen. Een prima wintersportdag waarbij de zon zich zo nu en dan liet zien. In Zwitserland en Frankrijk waren de omstandigheden het best. Vandaag vrijwel hetzelfde beeld. Dinsdag nadert er vanuit het oosten een depressie waar sneeuw uit kan vallen. Oostenrijk en Duitsland ondervinden hier de meeste hinder van.

weblog

Gister veel zon in de Alpen met name in het centrale deel want in het oosten van Oostenrijk en in Frankrijk kwam nog wel bewolking voor. De wolken in Frankrijk horen bij een storing die nu overtrekt. De storing die nu overtrekt zorgt voor sneeuwval op sommige plaatsen al zijn de hoeveelheden niet schokkend groot en het klaart van het westen uit al geleidelijk aan op.

weblog

De storing die vandaag in Nederland voor sneeuw en ijzel zorgt, bereikt de Franse Alpen en Zwitserland vanavond en vannacht. Morgenochtend bereikt de sneeuw ook Vorarlberg, Tirol en de Duitse Alpen. In de Duitse Alpen ligt de sneeuwvalgrens rond 500 meter. Aan de Italiaanse zijde, waar de kleinste hoeveelheid valt, ligt de sneeuwvalgrens rond 1500 meter hoogte. In Zwitserland en de Duitse Alpen valt 10 tot 15 cm.

weblog

Gisteren hadden we schitterend weer in het Alpengebied. Volop zonneschijn en lage temperaturen! De sneeuw lag er prachtig bij en het moet heerlijk skiën zijn geweest op de pistes. Vandaag gaat het weerbeeld echter veranderen. Er trekt een storing over Italie, en daarmee ook over het zuidelijke deel van de Alpen. Morgen, komende nacht eigenlijk, trekt er ook een depressie over de rest van het Alpengebied.

weblog

In het noorden en westen van het Alpengebied trekken veel wolken over. Daaruit valt vandaag ook van tijd tot tijd wat sneeuw. In het zuiden en oosten van Oostenrijk en in de Italiaanse Alpen is het droger en schijnt de zon met perioden. Ook morgen kan nog wat sneeuw vallen, met name in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en het grensgebied met Oostenrijk.

weblog

Gisteren was het prachtig weer in het Alpengebied, maar inmiddels is de bewolking toegenomen. Vandaag gaat het flink sneeuwen, met name in Zwitserland en Oostenrijk. Later op de dag en morgen neemt de neerslagkans af, woensdag wordt er opnieuw verse sneeuw verwacht.

weblog

Gisteren was het weer een heerlijke dag in de Alpen. De condities waren, in tegenstelling tot de komende dagen, perfect. Vandaag trekt er een storing over de Alpen die voor regen en sneeuw zorgt. Ook zaterdag en zondag blijft de kans op verse sneeuw hoog.

weblog

Gisteren hadden we in een groot deel van de Alpen te maken met wolkenvelden. Italie vormde hierop een uitzondering, hier scheen de zon flink. De komende dagen stijgt de kans op neerslag. In de eerste instantie gaat dit gepaard met zachtere lucht waardoor de neerslag valt in de vorm van regen. Later in de week, op vrijdag en zaterdag, wordt de lucht weer wat kouder waardoor het ook op de lager gelegen pistes gaat sneeuwen.

weblog

Gisteren was het schitterend weer aan de westflank van de Alpen. Perfecte wintersportomstandigheden. Richting het oosten meer bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. Vandaag trekt er een sneeuwstorm over de Franse Alpen die langzaam naar het oosten trekt. Morgen heeft met name de zuidflank van de Alpen hier nog mee te maken. Elders zijn het sluierwolken maar de zon krijgt hierdoor nog volop kans om te schijnen.

weblog

Vandaag is het prima winterportweer in met name het westen van de Alpen. Geleidelijk trekken de opklaringen met zonneschijn ook naar het oosten. Alleen in Oostenrijk kan het grote dele van de dag nog bewolkt blijven met kans op sneeuw. In het weekend zien we de kans op sneeuw, in het westen, toenemen.

weblog

Ook vandaag overheerst in een groot deel van de Alpen de bewolking en er valt soms weer 5 tot 15 cm. De meeste sneeuw valt in de Franse Alpen, in het zuiden van Zwitserland en in Italië. In Oostenrijk is aan de noordflank van de Alpen de kans op sneeuw klein en ook in het zuiden van Duitsland valt weinig of geen sneeuw. Overigens valt in Italië de sneeuw niet overal tot helemaal in het dal. De sneeuwgrens ligt in de Dolomieten tussen 700 en 1100m. Deze sneeuwgrens geldt ook voor het zuiden van Oostenrijk.

weblog

Gister waren de omstandigheden in de bergen weer prima. Perioden met zon, bijna overal bleef het droog en de temperaturen lagen onder het vriespunt. Vandaag, morgen en woensdag trekt er af en toe een storing over de Alpen die zorgt voor wat lichte sneeuwval. Op een enkele plek kan het wat harder gaan sneeuwen. Het zicht kan dan wat minder zijn, maar over het algemeen zijn de omstandigheden prima.

weblog

Een storing met wolken en sneeuw trekt richting de Alpen. De Franse Alpen en Zwitserland krijgen vandaag al wel met de wolkenvelden te maken, maar de eerste neerslag valt pas tegen of in de avond. Tot die tijd is het nog prima weer op de pistes, met vooral een goede sneeuwkwaliteit boven de 2000m. Ook in de Duitse Alpen, Oostenrijk en Italië zijn de omstandigheden vandaag heerlijk. Genieten dus van mooie afdalingen.

weblog

Gister hadden we aan de noordflank van de Alpen bewolking maar de meeste skigebieden lagen te blaken in de zon. De Franse Alpen hebben te maken met zachte temperaturen, in Oostenrijk is het stukken koeler. Hier, en in de Beierse Alpen kan vanmorgen nog wat sneeuw vallen maar dit trekt geleidelijk aan weg. Vervolgens komt er een periode aan met stabieler weer, heel misschien kan er in het noordoosten van de Alpen nog een klein sneeuwbuitje vallen.

weblog

Vandaag wordt het een prachtige wintersportdag in de Alpen. Het begint nog met enige bewolking maar later zullen alle pistes liggen te blaken in de zon. De temperaturen zijn laag waardoor de pistes in goede conditie blijven. In Frankrijk en Zwitserland is nog zo'n 10 centimeter gevallen, elders iets minder. Aangezien de luchtdruk stijgt neemt de kans op neerslag flink af. Alleen op donderdag kan het nog een klein beetje sneeuwen in Duitsland en Oostenrijk.

weblog

Gister hadden we in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen van tijd tot tijd zon, elders overheersde de bewolking waar ook de nodige sneeuw uit kon vallen. De sneeuw trekt pas deze middag naar het oosten weg. Zaterdag stroomt er zachtere lucht het Alpengebied in, zondag zien we de temperaturen gelukkig weer dalen.

weblog

Allereerst willen wij bij deze alle bezoekers van Sneeuwhoogten een fijne kerst wensen. Na het mindere, warme weer van de afgelopen dagen kunnen wij nu gelukkig goed nieuws melden! De temperatuur daalt, en de sneeuwkans neemt toe!

weblog

Het weerbeeld in de Alpen gaat drastisch veranderen. Er wordt zachte lucht aangevoerd waardoor de neerslag valt in de vorm van regen. Stijgende temperatuur betekent ook een hoger risico op lawinegevaar. Pas dus op met off-piste skiën! Vandaag echter nog optimale skicondities. De zon laat zich veelvudig zien en aan sneeuw is geen gebrek.

weblog

De komende gaat er veel gebeuren in het Alpengebied wat betreft het weer, en lang niet alles is positief. Vooral maandag lijkt het bijzonder zacht te worden met temperaturen die oplopen tot ongeveer 15 graden op 1500m. Pas boven de 3000m blijft de temperatuur die dag onder nul.

weblog

We maken ons langzaam maar zeker op voor de eerste echte wintersportweek van het seizoen. Voor de mensen die met Kerst gaan skiën is het nu niet meer zo spannend of er wel sneeuw ligt. Want dat er sneeuw ligt is in veruit de meeste skigebieden wel gegarandeerd. De vraag is natuurlijk nog wel, komt er deze week nog wat verse sneeuw bij en onder wat voor omstandigheden staan we straks op de latten.

weblog

In het zuiden van de Alpen scheen de zon gisteren volop, de west- en noordflank waren daarentegen flink bewolkt. De sneeuw die uit de woken viel was echter beperkt. Er komt echter weer een nieuwe storing aan die vooral in het westen voor verse sneeuw gaat zorgen. In het weekend, en dan met name op zondag, laat de zon zich weer veelvuldig zien.

weblog

Gisteren werden de Alpen gedomineerd door wolkenvelden, alleen in het zuiden liet de zon zich af en toe zien. De sneeuw die uit de wolken viel was minimaal. Niet getreurd, de komende dagen gaan er grote hoeveelheden vallen. Vanaf morgen gaat het flink sneeuwen aan de west- en noordflank van de Alpen maar ook de overige gebieden profiteren mee.

weblog

Zonnig en warm, zo valt het weer in de Alpen het beste samen te vatten. De temperaturen liggen ver boven het vriespunt en de zon laat zich veelvuldig zien. Gelukkig is er door de hevige sneeuwval van afgelopen weken wel een buffer gecreeërd. Van de sneeuw in de dalen blijft weinig over aangezien de temperatuur hier ver boven de 10 graden uitkomt. Een verandering van weertype zit er de komende dagen niet aan te komen. Het blijft warm en zonnig en van winter is momenteel geen sprake in de Alpen.

pagina 4 van de 23

Inschrijven voor Snowalert

alt-text
tip!
xxx