Sneeuwhoogten weblogHet houdt maar niet op met sneeuwen in de Alpen! Vanavond trekt de volgende golf met sneeuw over en wederom profiteert de zuidflank hier het meeste van. Vroeg in de avond is Frankrijk als eerste aan de beurt waarbij de sneeuwgrens daalt tot 1000 meter. Later in de avond begint het ook in Italië en het zuiden van Zwitserland met sneeuwen. In de vroege ochtend zal deze depressie ook de Dolomieten en Oostenrijk bereiken. De hoeveelheden liggen rond de 20 centimeter, in Zwitserland en Italië misschien wat meer door zuid-stuw.

Lawinegevaar

Verschillende factoren zorgen de komende dagen wel voor lawinegevaar. Op de oude sneeuwlaag die er al een paar weken ligt zijn grote hoeveelheden verse sneeuw gevallen. Ook de sneeuw die vandaag en morgen valt zal niet direct hechten aan dit oude sneeuwdek. Gevolg is dat het lawinegevaar op veel plaatsen hoog is! Houd goed de lokale nieuwsberichten in de gaten en laat je adviseren door locals wanneer je toch buiten de piste wilt gaan skiën.

Kans op sneeuw blijftWisselvalligheid troef in de Alpen. Morgen klaart het vanuit het westen weer op, waarna de laatste dagen van het jaar zonnig en droog verlopen. De omstandigheden zijn prachtig, alleen kunnen de condities van lager gelegen pistes snel verslechteren door de zachte temperatuur. Op 2 januari lijkt het er sterk op dat er weer verse sneeuw gaat vallen. Met name in het westen en zuiden van de Alpen is dit het geval. Vanaf zondag 5 januari ziet het er zeer wisselvallig uit. De kans op sneeuw is groot op alle dagen en er gaan vele centimeters sneeuw vallen. Kanttekening hierbij is dat de sneeuwgrens niet altijd even laag ligt. Soms zal die oplopen tot 1500 meter waardoor de dalen en dalafdalingen te maken hebben met regenval.

[LINK202501]

Gerelateerde artikelen