Sneeuwhoogten weblogIeder jaar reizen er veel Nederlanders met de auto richting hun wintersportbestemming. Om op een veilige en comfortabele manier de eindbestemming te halen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Autorijden in de besneeuwde bergen is namelijk een compleet andere sport dan autorijden in het vlakke Nederland. Hoe bereid je de reis voor en hoe rij je het best naar de bestemming? Wij zetten een aantal belangrijke tips voor jou op een rijtje.

De auto winterklaar maken

Een goed begin is het halve werk. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid de weg op gaat. Het is raadzaam om de remmen, ruitenvloeistof en de koelvloeistof te (laten) controleren voordat je aan de rit begint. Ook de banden, ruitenwissers, verwarming en uitlaatsysteem moeten in orde zijn. Controleer of de banden de juiste spanning hebben en check ook of ze niet versleten zijn. Laat winterbanden onder de auto plaatsen, want die zijn in veel landen verplicht. Het is ook verstandig om sneeuwkettingen aan te schaffen, want ook deze zijn in sommige weersomstandigheden op bepaalde plaatsen verplicht. Tot slot is het verstandig om te controleren of je verzekerd bent voor pechhulp. Ben je dat niet? Dan kun je eventueel overstappen naar een andere goedkope autoverzekering. Vergeet in ieder geval niet de groene kaart van jouw autoverzekering mee te nemen. Op deze kaart staan belangrijke telefoonnummer en andere praktische informatie.

Wat moet je allemaal meenemen in de auto?

Iedere wintersporter die met de auto richting het skigebied vertrekt, hoort een goede ijskrabber en extra ruitenreiniger mee te nemen. Ook een zaklamp, handschoenen, een deken en een gevarendriehoek zijn handig om bij je te hebben voor het geval je een noodstop moet maken. Vergeet ook niet om een slaapzak en warme kleding mee te nemen. Als je op wintersport gaat naar Frankrijk, dan ben je verplicht om een alcoholtest mee te nemen. Ook veiligheidshesjes en een verbanddoos zijn in sommige landen verplicht. Het is ook verstandig om actuele routekaarten te hebben van de gebieden waar je doorheen gaat rijden.

Rijtips voor in de sneeuw

Rijden in de sneeuw mag je absoluut niet onderschatten. Het is noodzakelijk dat je te allen tijde de controle houdt over de auto. Het belangrijkste is dat je langzaam rijdt, in een lage versnelling en voldoende afstand houdt van jouw voorganger. Laat de koppeling rustig opkomen en geef niet te veel gas. Door plotselinge of te wilde bewegingen, raak je snel in de slip. Wees dus ook voorzichtig met remmen. Ben je geen ster in het doen van de hellingproef? Oefen deze dan in een parkeergarage in Nederland. In de bergen zul je namelijk regelmatig stil moeten staan op een helling en vervolgens weer moeten optrekken. Houd ook in je achterhoofd dat stijgend verkeer (meestal) voorrang heeft op dalend verkeer. Scherpe bochten in de bergen, haarspeldbochten, neem je bij voorkeur in de tweede versnelling met maximaal 20 kilometer per uur. Kijk bij het dalen ook altijd wat verder vooruit zodat je op tijd kunt anticiperen als er plotseling een tegenligger opduikt.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel