Sneeuwhoogten weblogVanaf vandaag tot en met zondag is er een zuidelijke stroming, die voor heel wat sneeuw zorgt in de zuidelijke Alpen. Snowplaza verwacht tientallen centimeters sneeuw in Frankrijk, Italië en het zuiden van zowel Zwitserland als Oostenrijk. Alleen aan de noordzijde van de Alpen blijft het droog.

Vandaag veel sneeuwHet blijft vandaag droog in Salzburgerland en de Beierse Alpen. De zon schijnt ook geregeld. In Karinthië en het noordoosten van Italië kan ook geskied worden met af en toe wat zon. In de rest van de Alpen is het vooral bewolkt en in de Franse Alpen sneeuwt het al. In de middag neemt de sneeuwval toe. Het gaat hard en veel sneeuwen, maar ook op steeds meer plaatsten zoals de Franse Alpen, Aosta, Wallis en Tessin. De sneeuwgrens ligt tussen de 1300 meter en de 1600 meter.

Overal sneeuw op vrijdag

Op vrijdag trekt de sneeuwval oostwaarts. Zowel als in de Franse Alpen, als in Aosta blijft het redelijk droog. De Dolomieten en Zuid-Tirol hebben met een matige sneeuwval te maken. Er trekt een tweede storing langs de noordflanken, daardoor valt er ook sneeuw in Vorarlberg, de Beierse Alpen, Tirol en Salzburgerland. De sneeuwgrens blijft tussen de 1300 meter en de 1600 meter liggen. Ook waait het fors in de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Mogelijk gaan daardoor diverse liften dicht. Op vrijdagavond ligt er in de zuidelijke Alpen 20 tot 50cm verse sneeuw en aan de noordflanken ligt er 5 tot 10 cm.

In het weekend nog meer zon en sneeuwVan het weekend zorgt de zuidenwind (südstau) alweer voor een dik pak verse sneeuw in de zuidelijke Alpen. De sneeuwgrens blijft rond de 1400 meter en er kan op zaterdag en zondag 30 tot 50cm sneeuw bijvallen. Hoger in de bergen, boven de 2500 meter, blijft het fors waaien (7 tot 8 Bft). We zien een totaal ander weerbeeld aan de noordflanken van de Alpen. Daar blijft het droog en schijnt de zon af en toe. In de dalen gaat het flink dooien, want de vorstgrens ligt boven de 2000 meter. Het blijft wisselvallig weer na het weekend. Maandag, dinsdag en donderdag is er een grote kans op sneeuw. Daardoor verdwijnt de dooi weer snel. Let op! Er is lawinegevaar.

Gerelateerde artikelen