Sneeuwhoogten weblogDe lente in Nederland kondigt zich al aan maar dat zeer zachte weer heeft ook invloed op de skiomstandigheden in de Alpen. Toch valt het nog mee. Boven de 2000 m kan er ondanks de vele dagen met hoge temperaturen in het algemeen goed geskied worden. Wel blijft het wisselvallig weer zodat de ene dag grijs verloopt en met sneeuw (of regen) terwijl het een dag daarna juist heerlijk is.

Morgen vrij wisselvalligVandaag is het in Zwitserland, Aosta en de Franse Alpen een perfecte wintersportdag met veel zon, weinig wind en een vorstgrens op 1500 m hoogte. Daarboven blijft de sneeuw de hele dag goed.valt er nog wat lichte sneeuw in Zuid-Tirol, de Dolomieten en Karinthië. De storing trekt langzaam oostwaarts weg. Elders in Oostenrijk zijn er eerst nog wolkenvelden, maar op steeds meer plaatsen gaat de zon schijnen. Morgen bereikt een nieuwe storing de Alpen. In Frankrijk en Zwitserland begint het komende nacht al te sneeuwen en morgen breidt de sneeuwval zich langzaam uit richting Vorarlberg en Tirol. De omstandigheden zijn in Oostenrijk en de Duitse Alpen in de ochtend nog goed, maar 's middags wordt het skiweer duidelijk slechter. Er valt op uitgebreide schaal 10 tot 20 cm verse sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt rond 1200 m.

Zaterdag en zondag vooral zonHet sneeuwgebied trekt zaterdagochtend via Oostenrijk snel weg. Mocht je zaterdagochtend naar huis gaan dan kan het vanuit de Dolomieten en Karinthië eerst nog glad zijn. Elders zullen de wegen er al snel weer prima bijliggen. Verleng je vakantie dan nog even, als je de keus hebt. Zaterdag is namelijk een heerlijke skidag en ook zondag zijn de omstandigheden top. Er staat weinig wind, de zon schijnt geregeld en de vorstgrens ligt rond 1500 m hoogte. Zaterdag later op de dag en in de nacht naar zondag kan er in de Franse Alpen, Aosta en Zwitserland wel weer sneeuw vallen, maar zondagochtend breekt snel de zon weer door. Meepakken dus deze twee dagen!

WeekverwachtingenDe nieuwe wintersportweek brengt meer van hetzelfde. Het is maandag schitterend weer, maar aan de noordflanken wel zacht. De dooigrens stijgt in Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland en de Duitse Alpen rond of boven de 2000 m. Dinsdag wordt het kouder en gaat het vanuit het westen (stevig) sneeuwen. In Oostenrijk komt de sneeuw pas laat op de dag, daar kan eerst nog goed geskied worden. Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de omstandigheden erg wisselend. Diverse neerslaggebieden passeren de Alpen, maar er zijn ook opklaringen. Je moet dus een beetje geluk hebben wat betreft het tijdstip van passage. De temperatuur blijft voldoende laag zodat boven de 1500 m de vorst overal heerst. De zuidelijke Alpen krijgen het meeste sneeuwval, maar extreme hoeveelheden worden niet verwacht.

[LINK203142]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel