Sneeuwhoogten weblogHet gaat de komende dagen flink sneeuwen in de Alpen. Met name in de westelijke helft kunnen we behoorlijk wat sneeuw verwachten. De meeste sneeuw wordt verwacht in de Franse en Zwitserse Alpen. Vooral vandaag en morgen gaat er flink wat neerslag vallen en vrijdag zal het op de meeste plaatsen droog blijven. In Oostenrijk komt deze neerslag vaak in buien en valt er pas vanaf 1500 meter sneeuw. Wel staat er veel wind. In het zuidelijke gedeelte van de Alpen is het daarentegen stralend weer met temperaturen tussen de 10 en 15 graden.

Het gaat flink waaienDoor een westelijke stroming in de Alpen sneeuwt het in het oostelijke gedeelte van de Alpen. Deze wordt in stand gehouden door een lagedrukgebied boven de Noordzee. Hoog in de Franse en Zwitserse Alpen kan het flink gaan waaien. Door de verse sneeuwval resulteert dat niet in de meest fijne skiomstandigheden. Op de meeste plaatsen valt tussen de 20 en 30 centimeter sneeuw, maar op de Franse en Zwitserse grens kan zelfs wel 50 centimeter vallen. Het risico op lawines blijft hoog. In veel gebieden geldt code 3, dus houdt de lokale waarschuwingen goed in de gaten en blijf op de pistes.

Genieten op vrijdag en zaterdagIn de meeste skigebieden kan men op vrijdag en zaterdag genieten van heerlijke sneeuwomstandigheden. Vooral in Zwitserland betekent dit skiën op een heerlijke verse laag sneeuw. Ondanks de bewolking is de zon ook zeker aanwezig. De temperaturen gaan wel stijgen en daardoor zijn temperaturen rond de 15 graden geen uitzondering. Zaterdag kan het zelfs nog een stuk warmer worden. Wel gaat het in de loop van de dag weer betrekken en komt er vanuit het zuidwesten flink wat sneeuw en regen binnen in de Zwitserse Alpen. In de avond en nacht breidt deze neerslag zich uit naar het noordoosten van de Alpen.

Het wordt druk op de wegenHelaas zit de wintersport er voor veel wintersporters al weer bijna op. Daardoor gaat het richting het noorden flink druk worden op de wegen dit weekend. De verkeerscentrales waarschuwen momenteel voor flinke drukte en vertragingen. Dat heeft te maken met de terugkerende wintersporters en de grenscontroles. Ook het weer kan daarbij voor flink wat vertraging zorgen. Als we kijken naar de huidige weerkaarten, dan is het verstandig om voor deze neerslag uit te rijden. Verstandig is om vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg te gaan rijden. Vooral als je in Zwitserland bent, omdat daar de meeste neerslag wordt verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel