Sneeuwhoogten weblogIn de zuidelijke Alpen is een flink pak sneeuw gevallen. Sommige plekken in Piemonte hebben zelfs wel meer dan een meter mogen ontvangen! Door de toenemende invloed van hogedruk is het vandaag weer overal rustig. De zon breekt hier en daar goed door en daarmee kunnen we vandaag genieten van de verse poeder in een stralend zonnetje. Zaterdag kunnen we weer verse sneeuw verwachten. Wel gaat de temperatuur en de vorstgrens daarmee omhoog. Dat merken we vooral aan de sneeuwkwaliteit van de lager gelegen gebieden.

Klein beetje sneeuw in de noordelijke AlpenHet lagedrukgebied dat voor de sneeuwval heeft gezorgd, trekt in de loop van vandaag weg. In de noordwestelijke Alpen is nog wel wat sneeuwval mogelijk, maar dat zal niet meer dan 5 tot 10 centimeter zijn. In de zuidelijke Alpen en Piemonte heeft bewoling de overhand. Opklaringen komen daar pas in de loop van de avond of nacht voor. In Oostenrijk schijnt het zonnetje, al zijn bepaalde dalen wel gevuld met hochnebel. De zon komt geleidelijk kijken in Zwitserland en de Dolomieten. Vanmiddag ligt de vorstgrens in de meeste gebieden rond de 1500 meter.

Kans op zon tot het weekendDe komende dagen schijnt de zon flink in het Alpengebied. Zeker aan de zuidkant is het verstandig om een flesje zonnebrand mee te nemen. In de middelgebergten van Midden-Duitsland en de Vogezen trekt donderdag een storing over. Het gaat dan regenen. Helaas ligt de sneeuwgrens dan hoger dan de bergtoppen die er zijn. Als de storing verder zuidwaarts komt, neemt de kans op neerslag aanzienlijk af. Waarschijnlijk valt er dan sneeuw in het Zwarte Woud, maar geen grote hoeveelheden. In de nacht naar vrijdag lost de storing helemaal op.

En, gaat het sneeuwen voor kerst?

De weerkaarten laten op zaterdag weer wat sneeuw zien. Dat heeft te maken met een westelijke storing, met name in de Zwitserse Alpen en het noordwestelijke deel van Oostenrijk. Dat is minder in de Italiaanse skigebieden en de Zuid-Franse Alpen. Helaas wordt het door de westelijke winden wel wat warmer. Deze wind voert namelijk zachtere lucht aan. Tijdens de kerstdagen gaat de temperatuur flink omhoog en stijgt de vorstgrens van 300 tot 500 meter op vrijdag, naar 1400 tot 1800 meter op zondag en maandag.

Haus im Ennstal (841m)Cervino Ski Paradise (1860m)Commune di la Magdaleine (775m)Courmayeur (747m)Champorcher (1938m)Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel