Sneeuwhoogten weblogDe afgelopen weken was het erg zacht nazomerweer in de Alpen. Tot en met donderdag blijft dit het weerbeeld, maar vanaf vrijdag krijgen we te maken met een serieuze weersomslag. Dit zal gepaard gaan met veel wind en neerslag. Aangezien de temperaturen steeds verder gaan dalen, zullen veel dalen aan het eind van het weekend wit zijn. Op de hoge bergen in Zwitserland kan zelfs een meter sneeuw vallen. Goede berichten dus voor de start van het wintersportseizoen.

Eerst nog nazomerMaar voordat het echt winter wordt, is het eerst nog een paar dagen mild, met op veel plaatsen in de Alpen, meer dan 15 graden. In de dalen kan er nog wat mist hangen, maar hogerop is het helder en schijnt regelmatig de zon. Neerslag zal er niet of nauwelijks zijn.

De winter start vanaf vrijdagMaar op vrijdag gaat dan toch echt het roer om. Met het draaien van de wind naar het noordwesten, zal er koude lucht worden aangevoerd. Hierbij zal het tevens flink waaien en er komt een bak neerslag mee. De sneeuwgrens zal aanvankelijk rond de 2000 meter liggen, maar zal in de loop van vrijdag al dalen naar 1500 meter in Frankrijk en Zwitserland. Ook in Oostenrijk en Italië zal de sneeuwgrens dalen, maar iets later.

Winters weekend

In het weekend zal de sneeuwgrens verder dalen. Hierdoor zal de neerslag tot in de dalen vallen in de vorm van sneeuw. Door de 'Nordstau' kunnen de hoeveelheden op sommige plaatsen behoorlijk gaan oplopen. In de hoge Zwitserse bergen kan tot 1 meter sneeuw vallen. Overige delen van de Alpen kunnen met 30 tot 50 centimeter ook zeker niet klagen. Een prima begin van deze eerste echt winterinval.

Gerelateerde artikelen