Sneeuwhoogten weblogHelaas begon het winterseizoen niet al te goed. Weinig sneeuw, hoge sneeuwgrenzen en warme temperaturen. Alleen de hoger gelegen pistes en de gletsjers hadden het naar omstandigheden redelijk goed. Maar goed nieuws voor degenen die in januari op wintersport gaan. Nog heel even geduld tot de jaarwisseling. Vanaf dan beginnen de sneeuwvlokken te vallen en de sneeuwgrens te dalen. 2016, kom maar op!

Komende dagen nog droog en zonTot de jaarwisseling liggen de Alpen er nog prachtig zonovergoten bij. Aan zon geen gebrek, wat helaas wel betekent dat de lager gelegen pistes wel een gebrek aan sneeuw hebben. Maar geen getreur, want in de meeste skigebieden zijn er toch aardig wat pistes open. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft zo'n 110 km geopent, Morgins zelfs 360 en ook Les Trois Vallées heeft meer dan 300 km open. Vandaag is het weer overwegend zacht en zonnig. Morgen wordt het al iets kouder, rond de 1500 meter dalen de temperaturen naar 4 tot 8 graden. Woensdag en donderdag wordt het nog iets frisser.

[LINK208935]

Frankrijk krijgt de eerste sneeuwDonderdag 31 december is het dan zover, in [LINK208937] gaat het sneeuwen en ook in het westen van [LINK208936]. Vermoedelijk ergens in de loop van de middag. De sneeuwvalgrens daalt naar 1000 tot 1300 meter. Het sneeuwvalgebied breidt zich langzaam uit naar de noordflanken van de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse Alpen. Op nieuwjaarsdag trekt de sneeuwval oostwaarts weer weg. In de meeste skigebieden is dan zo'n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen. Helaas nog geen gigantische sneeuwdump, maar doordat de temperaturen laag blijven vormt de sneeuw een goede bodem voor de pistes. De sneeuwkanonnen kunnen het werk afmaken, zodat er een mooie laag sneeuw ligt. Helaas moeten de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland nog even wachten op de sneeuw. Wel dalen ook hier de temperaturen.

Meer sneeuw in de loop van het nieuwe jaarWanneer komt nou die sneeuwdump? In de dagen na de jaarswisseling verwachten we een grotere hoeveelheid witte poeder. Op 2 januari begint het vanuit het zuidwesten te sneeuwen, waarna de sneeuw op 3 januari via de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen naar het oosten trekt. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 en 1500 meter. Geen zorgen, dit was niet alles. Vrij snel volgt een nieuw lagedrukgebied, vol met sneeuw. In sommige skigebieden levert dit zo'n 40 tot 80 cm verse sneeuw op. De Franse Alpen, Wallis en West-Schweiz lijken de meeste kans te maken op deze sneeuw. In andere gebieden valt 10 tot 30 cm sneeuw tussen 1 en 5 januari. In combinatie met de dalende temperaturen en de sneeuwkanonnen verwachten we veel winterpret in januari!

Gerelateerde artikelen