Sneeuwhoogten weblogZon en hoge temperaturen, dat is het lenteweer van nu. Maar in de loop van het weekeinde wordt het weer winter in de Alpen, je zou er bijna niet meer op rekenen.

Weerbeeld vandaag en morgenDe winter nadert maar daar is nog niets van de merken. Net als gisteren loopt het kwik op tot tussen 16 en 21 graden en in dalen waar een beetje föhn optreedt, wordt het nog wat warmer. De zon schijnt volop en het kwik loopt hoog op. Het kwik komt pas vanaf boven de 3000 m onder nul graden. Dit heeft niet al te positieve effecten op de sneeuwkwaliteit. Volop genieten van de lentezon is natuurlijk een tweede keus. Morgen is het ook nog erg zacht. De dag begint met zon, maar van het westen uit komen vooral in Frankrijk en Zwitserland steeds meer sluierwolken opzetten, die de zon echt gaan hinderen.

De winter is nog niet afgelopenDe sluierwolken van vrijdag horen bij een depressie die in het weekeinde over gaat trekken. Zaterdag begint het in Frankrijk te regenen en de sneeuwgrens ligt eerst boven de 2000m. De regen trekt langzaam oostwaarts, maar bereikt Oostenrijk en Beieren pas tegen of in de avond. De sneeuwgrens begint tegelijkertijd in het westen al wat te dalen. Zondag daalt de sneeuwgrens in het westen en noorden van de Alpen tot onder de 1000m. Met name in het zuiden van Italië ligt de sneeuwgrens rond de 1500m. We hebben het dan niet over kleine hoeveelheden. Op sommige plaatsen valt een halve meter sneeuw en lokaal zelfs nog iets meer. De flink dalende sneeuwgrens en de hoeveelheden zorgen ook op de wegen vaker voor overlast.

Het weerbeeld van volgende weekMaandag valt er sneeuw tot in het dal. De depressie trekt langzaam oostwaarts weg, wat zorgt voor een tijdje stuw aan de noordflank van de Alpen en een noordelijke wind. Daar sneeuwt het nog even door, terwijl het in het westen en zuiden langzaam al wat opklaart. Dinsdag is er overal ook weer wat zon maar valt er nog een enkele sneeuwbui. Zo hebben we weer een interessante sneeuwdump achter de rug.

Gerelateerde artikelen