Sneeuwhoogten weblogHet duur niet lang meer voor de kerstvakantie aanbreekt. In dit weblog vind je een uitgebreide voorspelling tijdens de weersituatie in de kerstvakantie. Moet je je zorgen maken om groene pistes of valt er overal prima te skiën? Vast staat dat het Alpengebied de komende tijd te maken blijft houden met een hogedrukgebied. Van neerslag is amper sprake, sterker nog, er is meestal geen wolkje aan de lucht. Er zijn weermodellen die in de dagen voor kerst spreken over een depressie. Dit is echter nog zeer ver weg en zeer onzeker.

Geen kans op veel verse sneeuw

Helaas hoeven we de komende tijd niet op een flinke dump met verse sneeuw te rekenen. Alleen tijdens de wisseling van het ene hogedrukgebied naar het andere hogedrukgebied kunnen er wat vlokken sneeuw vallen. Lichte sneeuw is mogelijk, maar van aanhoudende sneeuwval is absoluut geen sprake.

Sneeuwcondities in de AlpenToch hoef je je niet al te veel zorgen te maken als je op wintersport gaat in de kerstvakantie. Zeker niet wanneer je naar Piemonte of Aosta gaat. Hier ligt namelijk het meeste van de Alpen met op de toppen 100 tot plaatselijk 180 cm sneeuw. Waar je ook in het Alpengebied bent, onder de 1500 meter wordt het sneeuwdek snel dunner of ligt er zelfs niets. De hoge pistes in Frankrijk liggen er prima bij. Wanneer we naar Oostenrijk kijken dan ligt er op de hoogstgelegen pistes 50 tot 100 centimeter sneeuw. Veel dalafdalingen zijn nog gesloten. Gelukkig is de temperatuur dalende, waardoor veel sneeuwkanonnen aan het werk kunnen.

Niets zo veranderlijk als het weerHet ziet er naar uit dat bovenstaand scenario waarheid zal worden. Maar iedereen weet, niets zo veranderlijk als het weer. Dat wat nu nog een kleine kans heeft in de weermodellen kan uiteindelijk toch de werkelijkheid worden. Er is een kleine kans op verse sneeuw vlak voor kerst. Een (storm)depressie gaat via de Atlantische oceaan naar Noorwegen. Mocht deze storing bij Schotland komen te liggen dan kan de bijbehorende neerslag op 23 en 24 december misschien het Alpengebied bereiken!

[LINK215246]

Gerelateerde artikelen