Sneeuwhoogten weblogHet wintersportseizoen komt steeds meer ten einde. In de meeste skigebieden is het al voorbij en bij een aantal duurt het nog slechts een paar weken. Weer een hele zomer wachten! Toch geeft de natuur een ander beeld weer, want het heeft het afgelopen weekend flink gesneeuwd en dat gaat ook de aankomende dagen nog even door. Omdat dit het laatste Alpenweerbericht is van het seizoen kijken we niet alleen voor-, maar ook achteruit. We hebben over het algemeen heerlijk kunnen skiën, al moest men de natuur af en toe wel een handje helpen. De sneeuwval was daarbij steeds verdeeld.

Sneeuw de komende dagenHet weer is wisselvallig de aankomende dagen. De sneeuwval houdt in het noorden aan en in het zuiden is het zonnig. De sneeuw valt al vanaf de 500 meter en ook de temperatuur is laag. Helemaal in tegenstelling tot de afgelopen weken, waarbij het kwik zo rond de 20 graden lag. In het zuiden van de Alpen ligt de temperatuur rond de 17 graden en in Oostenrijk tussen de 5 en 10 graden.

Wintersport 2016 - 2017Het is behoorlijk spannend geweest rond de kerstdagen of het wel of niet zou gaan sneeuwen. Gelukkig kwam dat uiteindelijk op veel plaatsen goed, maar er zijn ook skigebieden die behoorlijk lang op verse sneeuw hebben moeten wachten. In de Italiaanse Dolomieten viel maar weinig sneeuw. Door de lage temperaturen was men gelukkig wel in staat om voldoende sneeuw te maken met de sneeuwkanonnen. Uiteindelijk viel er tussen kerst en oud en nieuw wel voldoende sneeuw in het noorden van de Alpen, maar bleef het zonnig in Italië. Ook in het nieuwe jaar was het verschil vaak groot. In het noorden viel veel sneeuw, maar zodra je de Brennerpas over was, werd de sneeuw beduidend minder. Gelukkig kunnen Italianen uitstekend sneeuw maken en lagen de pistes er heerlijk bij.

Veel sneeuwdumpsGelukkig ging het aan het begin van februari ook eindelijk sneeuwen in de Dolomieten en was het er rond de krokusvakantie heerlijk wit. Maar ook tijdens de vakantie was het weer erg wisselen. Door de heftige sneeuwval van het eerste weekend, was het op de weg vaak chaos. De condities op de piste waren prima. Gelukkig waren er het seizoen meerdere sneeuwdumps. Zo kregen ook Frankrijk en Zwitserland te maken met een berg sneeuw. In de Franse Alpen viel zelfs meer sneeuw dan normaal. Wel nam in veel plaatsen ook het lawinegevaar toe.

Hoge kans op lawinesHet afgelopen jaar was de kans op lawines vrij hoog. Daarbij vielen dodelijke slachtoffers. De hoge kans op lawines komt door het wisselende weer en het onstabiele sneeuwdek. De lange droge periodes, die vaak niet koud waren, werden weer afgewisseld met flinke sneeuwval. De verschillende lagen sneeuw hechtten niet goed aan elkaar en daardoor werd de kans op lawines groot op sommige plaatsen. Op de piste was alles prima, maar buiten de pistes was het vaak vrij link

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel