Sneeuwhoogten weblogHet heeft even geduurd, maar de winter lijkt nu toch echt lekker op gang te zijn gekomen. Deze week valt er eigenlijks dagelijks wel wat sneeuw in het hele Alpengebied. De sneeuw bereikt niet altijd het dal, de sneeuwgrens ligt tussen de 600 en 1100 meter. Goed nieuws voor de pistes dus, want die zullen zeker profiteren van de sneeuwval. De meeste sneeuw wordt verwacht in het westen, Frankrijk en Zwitserland.

SneeuwbuienVandaag valt nog sneeuw, met name in Beieren, maar deze neerslagzone trekt daarna weg van de Alpen. Gelukkig zal dit niet de laatste sneeuw zijn, want er komen nog geregeld buien voor. De sneeuwgrens schommelt rond de 800 meter, maar kan in Oostenrijk ook nog wel wat lager uitvallen. Ook is er wat ruimte voor opklaringen en wat zon, vooral aan de zuidzijde van de Alpen, in Italië. In Frankrijk ligt het vriespunt rond de 1500 meter, hoe oosterlijker in de Alpen hoe lager het vriespunt ligt.

WisselvalligOp dinsdag en woensdag zal wisselvallig weer overheersen. Overigens kunnen de verschillen plaatselijk behoorlijk groot zijn. Er valt van tijd tot tijd sneeuw op beide dagen, waarbij de sneeuwgrens morgen rond de 700-1100 meter ligt en op woensdag wat lager. De dinsdag zal in Oostenrijk droger verlopen. Hier is vanaf woensdagavond weer kans op sneeuw, waarbij de sneeuwgrens weer iets zal stijgen door zachtere lucht.

Ruim een meter sneeuw aan het einde van de week

Het is fijn te zien dat de winter nu echt koers heeft gezet richting de Alpen. Dat werd toch tijd na een zachte en droge maand december. Donderdag komt er een nieuwe sneeuwdump. Ook dan zal de meeste sneeuw vallen in het westen, Frankrijk en Zwitserland. Er kan snel een pak van 30 cm vallen. In Oostenrijk en Beieren moet men genoegen nemen met 10 tot 20 cm verse sneeuw en in de Dolomieten in Italië valt nog minder. Op vrijdag komt er nog een pak sneeuw overheen. Al met al worden de optelsommen van de sneeuw behoorlijk indrukwekkend. In de Dolomieten valt het minst; 5 tot 15cm. In Oostenrijk valt tot en met vrijdag 20 tot 50cm. De toppers deze week zijn Zwitserland en Frankrijk, met minimaal 50cm en plaatselijk zelfs dik meer dan een meter verse sneeuw!

[LINK208994]

Gerelateerde artikelen