Sneeuwhoogten weblogWe hebben er lang op moeten wachten maar er zit eindelijk weer een sneeuwdump aan te komen in de Alpen. Zondagavond kan er ruim een halve meter verse sneeuw zijn gevallen. Vandaag merk je nog niks van deze naderende sneeuwval. Het is droog, de zon schijnt geregeld en hier en daar komen flinke sluierwolken voor. De naderende depressie neemt niet alleen sneeuw met zich mee maar ook kou. Vandaag vriest het pas op een hoogte van 2000 meter maar na dit weekend ligt de nulgradengrens veelal in de dalen. Eindelijk zijn we af van die groene wintersportdorpen en Alpenflanken. [LINK205547]

Koude temperaturen door Nordstau

Morgen is het begin van deze weeromslag al goed te merken. Er ontstaat een lichte Nordstau waardoor er in het oosten van Zwitserland, Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland een beetje sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens daalt naar een hoogte van 500 tot 1000 meter. De hoeveelheden stellen nog niet al te veel voor, er zal zo'n 10 centimeter vallen. Ook vrijdag valt er hier en daar een sneeuwbui (5 centimeter), met name in Oostenrijk.

Komend weekend serieuze sneeuwdumpNa de kerstdagen begint het serieus te sneeuwen! De depressie gaat rondtollend over het Alpengebied via Frankrijk naar het noorden van Italië. In het kielzog wordt zeer koude lucht naar de Alpen getransporteerd. Op maandag kan het op 1500 meter -14 graden Celsius worden! Moet je nog inpakken dan is het verstandig om toch maar een extra dikke skipully mee te nemen.

Meeste sneeuw in Frankrijk en ItaliëHet is nog niet helemaal zeker waar precies de meeste sneeuw gaat vallen. De verwachting is dat het zaterdag als eerste in Frankrijk begint met sneeuwen. Daarna trekt de neerslag over Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op zondag is met name Italië aan de beurt. Als we naar de hoeveelheden kijken dan kan er in Frankrijk en Italië op zondagavond ruim een halve meter verse sneeuw zijn gevallen. In Zwitserland en Duitsland is dit met 30 centimeter net iets minder. Oostenrijk kan 10 tot 30 centimeter verse sneeuw verwachten. Voor de noordflank van de Alpen biedt Nordstau vanaf zondagmiddag echter nog hoop voor de nodige extra centimeters. Komt de winter in de Alpen dan nu eindelijk op gang?

[LINK205547]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel