Sneeuwhoogten weblogDe kerstdagen in het Alpengebied zullen bewolkt en met flinke sneeuwval verlopen. Op sommige plaatsen in de Franse, Zwitserse, Zuid- en West Alpen kunnen we spreken van een heuse sneeuwdump. Er zal plaatselijk meer dan een meter verse sneeuw vallen tot aan de avond van tweede kerstdag. De sneeuwvalgrens begint vrij hoog, rond de 1500 meter, maar zal verder dalen naar 600 tot 800 meter.

In Oostenrijk is het voorlopig nog droogHet is vandaag nog redelijk weer in het Alpengebied. In Oostenrijk ziet men geregeld de zon, maar in het westen is al meer bewolking. Voorlopig is het ook overal nog droog. Vannacht zal de bewolking vanuit het westen verder toenemen waarna de eerste sneeuw volgt in de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk is het morgen nog droog met hier en daar zon.

Ruim een meter sneeuwVanaf morgenavond – eerste kerstdag – zal het ook in Oostenrijk bewolkt raken en krijgt een groot deel van de Alpen te maken met intensieve sneeuwval. Door de zuid- tot zuidwesten wind, zullen vooral de zuidelijke Franse Alpen, de Zwitserse Alpen, de inner-Alpinegebieden en Tirol met sneeuwdumpen te maken krijgen. Hoeveelheden liggen gemiddeld tussen de 30 en 60 cm, maar in het westelijk Alpengebied kunnen sommige dorpen rekenen op een ruim een meter verse sneeuw. De kans is dus groot dat enkele dorpen ingesneeuwd zullen raken en wegen onbegaanbaar zijn.

Daarna weer droger

Naast sneeuwval staat er ook een stormachtige zuid-westelijke wind, kracht 8, met vlagen tot maar liefst 100 km/uur. Hierdoor kunnen liften gesloten blijven. Op tweede kerstdag zal het vanuit het westen langzaam opklaren. Vrijdag wordt dan weer een heel aardige dag met geregeld zon in de Franse- en Zwitserse Alpen. Oostenrijk krijgt aanvankelijk nog wat sneeuw, maar ook daar zal het weer opklaren. De vorstgrens zal rond de 1600 meter liggen, waardoor de sneeuw op de hogere pistes zeer goed zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel