Sneeuwhoogten weblogIn Sotsji is het deze dagen zeer warm. Het weer doet er in de verste verte niet aan de winter denken. Dat is in de Alpen wel anders. Het ene sneeuwgebied na het andere trekt over de bergen. Ook de komende dagen gaan er weer tientallen centimeters sneeuw vallen, maar er zijn ook dagen met mooi weer.

SotsjiIn Sotsji is het deze dagen zeer warm. Vandaag wordt het in het Olympisch dorp 18 graden, morgen en overmorgen zelfs rond 20 graden. Vreemd is dat niet, want Sotsji ligt aan de Zwarte Zee en dus behoorlijk zuidelijk. Warme lucht kan de stad makkelijk vanuit het zuiden bereiken. Ook in de skigebieden van Sotsji is het zeer zacht. De temperatuur loopt op 2000 m op naar +5 graden, en op de lage pistes naar +10 graden. Ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn voor de diverse skionderdelen.

Alpen: sneeuw, zon, sneeuwIn het Alpengebied is de temperatuur gelukkig niet zo hoog. Aan de zuidflanken vriest het vanmiddag op 1500 m hoogte, aan de noordflanken is het door de föhn een graad of 7. Boven de 2000 m ligt de temperatuur vrijwel overal onder nul. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat het vanuit het westen sneeuwen. Ook in Aosta komt vandaag verse sneeuw. De Duitse Alpen, Oostenrijk, Zuid-Tirol en de Dolomieten hebben eerst nog stralend zonnig weer. Daar komen de wolken en neerslag pas later vandaag. In Zwitserland en het noordelijke deel van de Franse Alpen valt de meeste sneeuw, 10 tot 40cm. Elders is het maximaal 10cm.

WeekendoverzichtVrijdag en een groot deel van de zaterdag is het prima skiweer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. Boven de 2500 m staat er aan de noordflanken in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland wel een forse wind en vooral 's middags wordt het daar zeer zacht op de lage pistes, misschien wel 15 graden. Zaterdag later op de dag neemt de bewolking toe en gaat het opnieuw sneeuwen in Aosta en de Franse Alpen. In de nacht naar zaterdag en zondag sneeuwt het fors in het zuiden van de Alpen. De noordflanken krijgen minder sneeuw, maar de zachte lucht wordt in ieder geval weer verdreven. Al met al valt er 10 tot 30 cm in het noorden, en 30 tot bijna 75 cm in de Italiaanse Alpen.

[LINK203058]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel