Sneeuwhoogten weblogDe juiste outdoor kleding kiezen is belangrijk voor een geslaagde skivakantie. Om je tegen de meest gure weersomstandigheden en lage vriestemperaturen te beschermen, kies je bij voorkeur een ski-outfit uit drie verschillende lagen, het zogeheten drie lagensysteem. Dat regelt in de eerste plaats je transpiratievocht om zoveel mogelijk warmte te behouden. Het koud gevoel wordt aanzienlijk vergroot door ophopend vocht. Het kiezen van de juiste kleding is dus veel belangrijker dan je denkt.

Thermokleding

De eerste kleding laag wordt gevormd door je thermokleding. Voor het beste resultaat sluit deze laag perfect op je lichaam aan. Deze basis laag neemt je transpiratie onmiddellijk op en geeft dit door aan de volgende laag. Hoe hoger de temperatuur hoe dikker de eerste laag van je kleding. De eerste laag bestaat uit thermisch ondergoed dat vaak uit synthetische materialen bestaat. De beste bescherming tegen de koude en het je meest aangename gevoel geeft je ongetwijfeld merino wol.

Isolatielaag

Boven je thermisch ondergoed draag je een tweede laag kleding die vooral een isolerende functie heeft. Hoe dikker de tweede laag hoe warmer je het tijdens je skitochten hebt. Het dragen van een warm en zachte fleecevest is een goed idee. Zorg er voor dat deze fleecevest je genoeg bewegingsvrijheid geeft.

Belangrijkste beschermlaag

De belangrijkste bescherming tegen de kou en de andere winterse omstandigheden is de derde laag kleding. Die moet niet alleen de warmte en de transpiratie doorlaten maar ook koude en sneeuw buiten houden. Die derde of buitenste kleding laag van je ski- outfit is goed ademend en zowel wind- als sneeuw dicht. Zorg er dan ook voor dat je skijas en skibroek goed op elkaar aansluiten en bespaar zeker niet op de kwaliteit.

Zo kies je de beste ski jas

Een goed gevoerde winterjack met een sterk isolerende en een goed ademende laag worden veel gedragen. Je draagt er weinig of niets onder en dat geeft je maximale bewegingsvrijheid. Als je je jack opendoet of uitrekt, sta je wel zo goed als in je blootje. Met een ski jas heb je ook veel minder mogelijkheden om je lichaamstemperatuur te regelen. Kleding met het drie lagensysteem is veruit je beste keuze. Als je een ongevoerd waterdicht jack draagt, bepaal je wat je eronder draagt en hoe warm of hoe koud je het wil hebben. Een fleecevest of een uit aangename merinowol beschermen je best tegen buitengewone vrieskou.

De beste skibroek kiezen

Precies zoals dat voor je skijas het geval is, is een goede skibroek warm, ademend en beschermend. Naast een thermobroek draag je meestal een gevoerde skibroek. Een skibroek is zo niet nodig waterdicht maar wel aangenaam, zeker als je geregeld buiten de piste gaat skiën. Een goede skibroek beschermt je tegen alle sneeuwhoogten. Vergeet bij je keuze van de beste skibroek zeker je beschermstukken niet. Kies in ieder geval kleding met de juiste pasvorm en waarin je vrij kunt bewegen.

Handige gadgets voor je skivakantie

Tijdens de lange autoreis naar Oostenrijk, Zwitserland of Tsjechië zijn er voor de kinderen vele leuke YouTube filmpjes om de leerzame kinderfilmpjes of kinderliedjes te beluisteren. Kindermuts: bescherming van hoofd, oren en hals. De Zweedse fabrikant Wilma & Morris staat bekend om de productie van functionele kinderkleding. De mutsen, die vanaf komend wintersportseizoen verkrijgbaar zijn, hebben een ISPO award in de wacht gesleept.

Skimutsen in een Skiwinkel

Goede accessoires voor de beste bescherming

Niet alleen een goede ski-jas en broek zijn van groot belang. Goede accessoires beschermen je hoofd en handen tegen de bijtende koude en bushcraft. Een goede muts en handschoenen zijn een must. Naadloze en elastische buffs beschermen ook je hals, mond, oren en zelfs je hoofd. Een must na de ongeziene sneeuwval in de skigebieden van Oostenrijk.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel