Sneeuwhoogten weblogDe afgelopen dagen hebben we het in Nederland al flink koud gehad, en dat betekent dat de winter nu echt gaat beginnen. Het duurt niet lang meer voordat de kerstvakantie eraan komt en dat is ook de tijd dat veel mensen al gaan skiën. Gelukkig zijn de wintersportvooruitzichten wel in orde. De komende twee weken is het namelijk mogelijk dat er eindelijk een laagje sneeuw gaat vallen. Dat weten we natuurlijk nooit helemaal zeker, maar het vooruitzicht laat ons in ieder geval genoeg mogelijkheden zien.

Komende weken een weststromingNovember liet ons al regelmatig een zuidstroming in de Alpen zien. Veel regen in het Italiaanse laagland en een flink pak sneeuw in Piemonte, Aosta, Wallis en Tessin waren te danken aan de aanwezige Südstau. Boven de 2500 meter lag er al in aardig wat skigebieden prima sneeuw doordat die zo nu en dan een vers laagje kregen. Het vooruitzicht toont dat er de komende twee weken sprake zal zijn van een weststroming. Dat houdt in dat de wolken en neerslag vanaf de Atlantische Oceaan komen in plaats vanaf de Middellandse Zee. Dat is een gunstig vooruitzicht, want hierdoor gaat er sneeuw vallen in andere skigebieden.

Wanneer komt er sneeuw?De Franse Alpen, Duitse Alpen, Oostenrijk en Zwitserland zullen dit weekend al de eerste sneeuwval krijgen. De sneeuwvalgrens zal dalen naar 500 meter tot 1000 meter. Er komt geen zware sneeuwdump, de sneeuwval zal echter beperkt blijven tot slechts een centimeter of 5. Toch zijn winterse omstandigheden wel mogelijk dankzij de sneeuwkanonnen, de kou en de lichte sneeuwval. Deze omstandigheden zullen tot ten minste zondag aanhouden. Er zal tot een centimeter of 10 vallen in de Savoie (zoals Val Thorens), Haute-Alpes (zoals Serre-Chevalier) en in de regio’s Tirol en Salzburg. Ook zal de sneeuwvalgrens nog meer dalen tot in het dal en dat betekent dat de groene plekken wit zullen kleuren. In het zuiden blijft het droog.

Meer sneeuw?Volgende week zal er nog meer sneeuw gaan vallen. In Nederland gaat het regenen, maar dit keer is dat iets waar we blij mee moeten zijn. Want iedere keer als er regen bij ons valt, betekent het dat het in de Alpen aan het sneeuwen is! Maandag en dinsdag kunnen flink wat sneeuw brengen. Tot in het dal van de Franse Alpen en Oberösterreich is zo’n 10 tot 20 centimeter mogelijk. Daarna verwachten we donderdag weer sneeuwval en vervolgens in het weekend. Het zou kunnen dat er in de tussentijd ook zachtere lucht langskomt, waardoor de sneeuwconditie onder de 1000 meter niet perfect is. Vanaf een hoogte van 1500 meter zien de omstandigheden er prima uit en voorspellen we een gunstig begin van de kerstvakantie.

[LINK205292]

Gerelateerde artikelen