Sneeuwhoogten weblogDe komende dagen zal er weer sneeuw vallen in de zuidelijke Alpen. Maar vanaf maandag is er ook een serieuze kans op een eerste echte winterinval in de Noord Alpen, inclusief sneeuw! De eerste dagen blijft het echter in het noorden nog zacht, terwijl het zuiden zo’n 30 tot 80 cm sneeuw kan verwachten.

Zuidstroming met sneeuwNet als de hele maand zitten we nog steeds in een zogenaamde zuidstroming, ook wel de Südstau genoemd. Deze bracht de afgelopen weken soms extreem veel sneeuw in de hogere gebieden en zeer veel regen in het laagland. De komende dagen zullen de neerslaghoeveelheden niet zo extreem zijn. Er wordt tussen woensdag en zondag zo’n 30 tot 80 cm sneeuw verwacht aan de zuidkant van de Alpen. Piemonte, Aosta, Wallis en Ticino kunnen rekenen op 20 tot 50 cm verse sneeuw op de pistes. Ook Trentino en Zuid-Tirol krijgen wat mee van deze sneeuwval, echter zal het hier beperkt blijven tot enkele centimeters.

Vanaf maandag mogelijk winter in het noordenAan de noordzijde van de Alpen is er net als de afgelopen tijd nog geen sneeuw te verwachten de komende dagen. Het blijft hier zacht en zonnig. Op 1500 meter kan te temperatuur oplopen tot 10/15 graden. In de dalen kan het – door een föhnwind – nog warmer worden. Vanaf maandag kan dit echter veranderen. Een noordoostenwind kan dan zorgen voor een eerste echte winterinval inclusief sneeuw. Er worden niet enorme hoeveelheden sneeuw verwacht, maar met 20 tot 40 cm is het toch een mooie start van het skiseizoen. Zeker gezien het feit dat de sneeuwgrens daalt tot in de dalen. Door de koude lucht kunnen ook eindelijk de sneeuwkanonnen opgestart worden. Dit geldt ook voor de lagere gebieden zoals Winterberg in Duitsland. Het is nog even afwachten of deze winterinval echt gaat komen, maar met een kans van ongeveer 70% zijn wij positief!

Gerelateerde artikelen