Sneeuwhoogten weblogVandaag en morgen is het nog erg zacht in de Alpen. De verse sneeuwval van afgelopen weekend in combinatie met dooi zorgt voor een groot lawinegevaar, dus let goed op de plaatselijke adviezen. De Oostenrijkse lawinedienst spreekt over een zeer kritische situatie. Het is zeer sterk af te raden om deze dagen om off-piste te gaan. De temperaturen zijn momenteel zeer zacht; pas rond de 3000 meter gaat het kwik onder nul. Dit betekent dat, vooral op de lage pistes, de sneeuwkwaliteit niet al te best zal zijn. Wees alert in deze papsneeuw, zodat je later in de week kunt gaan genieten van de verse sneeuw, die vanaf woensdag gaat vallen.

Droge en zachte maandag en dinsdagVandaag en ook morgen zijn er flinke periode met zon, maar is het zeer zacht. De temperatuur kan op 1500 meter oplopen tot 10 tot 15 graden! In Italië kan het zelfs nog warmer worden. Aan de noordkant van de Alpen staat tevens een flinke wind, maar niet meer zo sterk als afgelopen weekend. In sommige gebieden kan het wederom zijn dat bepaalde liften gesloten zullen zijn. Ondanks dat de verse sneeuw erg aanlokkelijk kan zijn, raad ik af om deze dagen off-piste te gaan. Het sneeuwdek is erg instabiel en het is momenteel zeer gevaarlijk buiten de pistes.

Vanaf woensdag kou en sneeuwVanaf woensdag gaat het weer flink veranderen. Vanuit het noorden stroomt er koude lucht naar de Alpen, waaruit tevens sneeuw zal vallen. De sneeuwvalgrens zal hierbij tussen de 400 en 800 meter liggen. Ook op donderdag sneeuwt het nog, waarbij het wat warmer zal zijn. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen de 1300 en 1500 meter. In de loop van vrijdag zal het weer wat opklaren. De meeste sneeuw zal vallen in Beieren, Salzburg, Tirol, Voralrberg, Graubünden, Zentralschweiz en Berner Oberland. Deze regio's krijgen zo'n 15 tot 30 cm sneeuw, lokaal oplopend tot meer dan 50cm. In de Italiaanse Alpen en de Zuid-Franse Alpen valt slechts wat lichte sneeuw. De omstandigheden voor het reisverkeer aanstaande zaterdag zien er gunstig uit. Eenmaal veilig uit het skidorp zullen de wegen over het algemeen schoon en ruim boven nul zijn.

Nuttige weerlinks

  • [LINK209239]
  • [LINK209238]
  • [LINK209237]

Gerelateerde artikelen