Sneeuwhoogten weblogVorige week viel al veel sneeuw en regen in het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland. Inmiddels regent en sneeuwt het er opnieuw fors. Goed nieuws voor de wintersport, slecht voor de bewoners. In Saas-Fee (Zwitserland) ligt op de top al 265 cm sneeuw. De top ligt wel op 3600m hoogte, maar ook in het dal op 1800m hoogte ligt inmiddels de eerste laag sneeuw. De winter is vroeg begonnen dit seizoen. Zo zijn er inmiddels al veel skidorpen die een dik pak sneeuw melden op hun hoge pistes. De start van het winterseizoen kan voor een groot deel van de Alpen nauwelijks beter zijn dan dit.

Geen warme lucht

Natuurlijk is het nog zeer vroeg in het seizoen, en in theorie kan zeer zachte lucht de sneeuwlaag nog flink aantasten. De realiteit is echter dat voor de komende tien dagen er geen warme lucht naar de Alpen stroomt. De verwachting is dat het op 3000m hoogte min of meer continu blijft vriezen. Met de tegenwoordige technieken zullen de beheerders in de skigebieden deze laag sneeuw niet snel verloren laten gaan.

Nog meer sneeuwVandaag sneeuwt het voornamelijk boven de 1800m hoogte, en dan met name in Aosta, Wallis, Tessin en de omringende Italiaanse Alpen. Het sneeuwdek kan al aangroeien tot meer dan 40cm verse sneeuw. Morgen komt daar vooral in het zuiden van Zwitserland nog een cm of 50 bij. Tegelijkertijd begint vanuit het westen de sneeuwvalgrens te dalen tot rond 1200m hoogte. Donderdag blijft het droog en kan iedereen even op adem komen. Vrijdag zorgt de Südstau voor opnieuw de vorming van bewolking en (lichte) neerslag. Zaterdag, zondag en maandag is er wederom sprake van perioden met zware neerslag. Eerst valt de sneeuw vooral boven de 1800m, maandag daalt de grens naar 1200m. Volgende week dinsdag en woensdag volgt mogelijk weer een lading sneeuw en in de dalen veel regen. Rondom de grote meren van Noord-Italië en in Wallis en Tessin is tegen die tijd 250 tot 350 mm neerslag gevallen. Dat kan dus leiden tot meer dan 3 meter verse sneeuw in skigebieden als de Aletsch Arena, Saas-Fee, St. Moritz en de bergen in Engadin St. Moritz. In de Franse Alpen valt de komende dagen 20 tot lokaal 80 cm op de hoge pistes. De kleinste hoeveelheid sneeuw krijgen de noordelijk gelegen skigebieden zoals Vorarlberg, de Beierse Alpen en Salzburgerland. Daar komt hooguit een dun laagje verse sneeuw boven de 3000m.

Veel regen in laaglandIn het laagland van Noordwest-Italië valt veel regen, heel veel regen. Beelden van overstromingen zijn er nu al, en de regenval houdt de komende dagen nog flink aan. In de kustgebieden onweert het daarbij ook van tijd tot tijd. Met 200 tot 400 mm aan regenval de komende dagen zijn de problemen in deze regio nog lang niet voorbij.

Gerelateerde artikelen