Sneeuwhoogten weblogHet wordt een wisselvallig weekje in de Alpen. Helaas zit er voor de vakantiegangers deze week niet echt veel zon in het vat. Alleen in Italië is het wat beter, maar elders trekken regelmatig storingen over die voor de nodige neerslag zorgen. De sneeuwgrens schommelt hierbij soms tussen de 1000 en 1500 meter en soms zal het sneeuwen tot in de dalen. Het wordt dus even zoeken naar de mooie skimomenten.

Frankrijk nog redelijk vandaagIn Oostenrijk en Italië valt vandaag regelmatig sneeuw. In Zwitserland is het ook niet droog, maar is de intensiteit van de neerslag een stuk minder. In de loop van vandaag gaan we over op een zogenaamde ‘Nordstau’, wat betekent dat de noordkant van de Alpen (Zuid-Duitsland, Noord-Zwitserland en Oostenrijk) meer sneeuw zullen krijgen. De sneeuwgrens in Duitsland en Zwitserland ligt hierbij rond de 500-1000 meter. In Italië en Oostenrijk is dit een stuk hoger: boven de 1000 meter. Deze sneeuwgrens zal later vandaag in Oostenrijk wel dalen. Er zal zo’n 30 tot 50 cm sneeuw vallen in Oostenrijk en Italië. Zwitserland en Zuid-Duitsland kunnen rekenen op zo’n 10 tot 20 cm. In Frankrijk is het vandaag een stuk vriendelijker en hier klaart het in de loop van de dag op. De kans op sneeuw is klein en hier en daar kan de zon doorbreken.

Morgen wat beterMorgen zal de dag wat droger verlopen. In Frankrijk, Zwitserland en Italië schijnt de zon geregeld. Ook in het zuiden van Oostenrijk breekt de zon regelmatig door. Aan de noordflank van de Alpen, en dan vooral in Beieren en van Vorarlberg tot Niederösterreich blijft de ‘Nordstau’ voor bewolking en neerslag zorgen. De sneeuwgrens schommelt hierbij tussen het dal en 700 meter ongeveer.

Opnieuw sneeuwDinsdag tegen de avond trekken er wolken richting Frankrijk en Zwitserland. Dit is het begin van zeer wisselvallige dagen in het hele Alpengebied. Het gaat flink sneeuwen, maar er zal ook regen kunnen vallen. Tijdens het eerste neerslaggebied kan de sneeuwgrens oplopen naar 1000 meter. In de loop van woensdagmiddag zal de sneeuw de Italiaanse Dolomieten en Oostenrijk bereiken. Donderdag knapt het tijdelijk even op, vooral in de twee laatst genoemde gebieden. Daar zal het droog zijn met van tijd tot tijd wat zon. Op vrijdag komt er opnieuw sneeuw.

Nuttige weerlinks

  • [LINK209716]
  • [LINK209715]
  • [LINK209714]

Gerelateerde artikelen