Sneeuwhoogten weblogHet prachtige weer van de afgelopen weken heeft helaas niet doorgezet in de Alpen. Door een depressie die via Frankrijk de zuidflank van de Alpen bereikt, wordt zachte, vochtige lucht aangevoerd. Er vallen hierdoor grote hoeveelheden sneeuw en regen. De sneeuwgrens ligt op een hoogte van 2000 meter. Hierboven kan wel een meter sneeuw vallen, in de dalen gaat zeer veel regen vallen. Aan de noordflank zijn zware windstoten mogelijk door de föhn die nog altijd aanwezig blijft. Voorlopig keren de winterse temperaturen niet terug in het Alpengebied.

Extreme weersomstandigheden

Dat de extreme weersomstandigheden overlast gaan veroorzaken staat vrijwel vast. Er valt zo ontzettend veel sneeuw en regen, dat dit voor de gebieden moeilijk wordt om te verwerken. Bergbeken krijgen het zwaar te verduren en land kan gaan verschuiven. Aan de noordflank minder neerslag, maar wel een stormachtige föhn met lokaal windstoten tot 150 km/uur. Oostenrijk blijft veel ellende bespaard.

Kans op meer dan een meter sneeuwWoensdag neemt de wind in kracht af, maar de kans op neerslag blijft nog altijd aanwezig. Op de hoogste toppen blijft het maar sneeuwen, onder de 2000 meter regent het vrijwel voortdurend. Meer dan 100 mm is hierbij geen uitzondering. De temperatuur ligt in de dalen rond de 10 graden, waar de föhn waait kan dit zelfs oplopen naar 15 tot 20 graden.

Voorlopig geen winterOp de langere termijn zien we helaas nog geen weersomslag zich aandienen. De zuidelijke stroming blijft het Alpengebied domineren, en de kans op neerslag blijft aanwezig. Iedere dag blijft het regenen en sneeuwen. De hoeveelheden lopen naarmate de week vordert dus zeer op. Tussen Lugano en Zermatt wordt de meest sneeuw en regen verwacht. Vanaf vrijdag zien we ook het weer in Oostenrijk lichtelijk veranderen. De neerslagkans neemt toe, maar valt vrijwel overal in de vorm van regen. Hopelijk keren de lage temperaturen snel terug in de Alpen.

[LINK214545]

Gerelateerde artikelen