Sneeuwhoogten weblogIn de Alpen is het vandaag droog, soms trekken er sluierwolken over, maar er is zeker ook zon. De sneeuwgrens ligt net onder de 1000m. Morgen gaat het in het westen sneeuwen en later ook in het zuiden.

Vandaag geregeld zonHet blijft vandaag droog en de zon schijnt ook geregeld. Het is wel zacht, in de dalen is het makkelijk 5 tot 10 graden en pas rond 2000m liggen de temperaturen rond het vriespunt. Vooral in Oostenrijk is het prachtig. In de loop van de dag verdwijnt de zon, op nadering van een storing. In het westen van de Alpen, in Frankrijk en Zwitserland zien we vaker sluierwolken over trekken en langzaamaan worden deze steeds dikker. Maar neerslag valt er vandaag nog niet.

Sneeuw op komstIn de avond en nacht wordt de bewolking steeds dikker en valt er wel neerslag. In Frankrijk begint de sneeuwgrens rond 1500m, maar daalt al snel tot rond of net iets onder de 1000m. Zwitserland volgt ook met wat sneeuw, maar in het oosten (een plaats als Davos) duurt het wel tot woensdagmiddag voordat de sneeuw valt. Ook het westen van de Italiaanse Alpen krijgt met deze neerslag te maken. Maar in Oostenrijk en in de Dolomieten is het een droge dag. De zon blijft nog even schijnen aan de noordflank van de hoofdkam, dus de bekende skioorden in Tirol en het Salzburgerland profiteren hier nog optimaal van.

Vooruitzicht komende weekDonderdag is weer een rustige dag en op veel plaatsen breekt de zon flink door. Maar het roer gaat om zo lijkt het, maar daar moeten we nog wel even op wachten. Vrijdag krijgen de Alpen weer te maken met een depressie en die brengt als eerste weer sneeuw in het westen van de Alpen. Ditmaal verloopt het toch allemaal wat anders dan hoe we het een groot deel van de winter hebben zien gebeuren. Het lagedrukgebied neemt af, niet alleen aan de grond, maar ook op grote hoogte. Hierdoor trekt het zeer langzaam over de Alpen en hebben we er ook in het weekeinde mee te maken. Uiteindelijk komt de kern bij [IL:SL] te liggen, waardoor de wind noordelijk wordt en er juist aan de noordflank van de Alpen duidelijk meer sneeuw valt. We hebben het over sneeuw, want het wordt ook meteen kouder, de neerslag heeft ook in de dalen een winters karakter.

In het weekend kans op regen

Bovenstaande heeft de nodige gevolgen voor het reisweer in het weekeinde. Gezien de carnavalsvakantie in het zuiden trekken er ook nog een aantal die kant op en veel wintersporters komen terug. Zaterdag ziet het weer er wisselvallig uit. Maar het is nog niet zo heel koud, op de Duitse Autobaan zal het vooral regenen. Ook de Frankrijk-gangers hebben meestal nog wel met regen te maken. Alleen als je boven de 1000m komt, is het sneeuw wat de klok slaat. In de nacht naar zondag wordt het steeds kouder en daalt de sneeuwgrens in rap tempo.Wij geven je het advies om beter iets eerder te vertrekken, dan iets later.

[LINK203180]

Gerelateerde artikelen