Sneeuwhoogten weblogEn of het een witte kerst gaat worden in de Alpen! Sterker nog, de kerst wordt op sommige plaatsen misschien wel iets te wit. Op enkele plaatsen gaat wellicht zoveel sneeuw vallen dat dorpen zomaar ineens onbereikbaar kunnen worden. En dit alles precies tijdens de kerstdagen. Lees gauw verder voor alle details...

Het begint rustigVandaag is het een mooie dag in de Alpen, maar dat gaat vanaf morgen veranderen. Vanaf morgen neemt de bewolking weer toe en een zwakke storing zal voor wat lichte sneeuw gaan zorgen. Aangezien het relatief mild is, zal de sneeuw boven de 1900 meter gaan vallen, daaronder valt regen en natte sneeuw. In de nacht naar maandag bereikt de volgende storing de noordflanken van de Alpen, welke nog steeds weinig sneeuw zal brengen door de hoge luchtdruk. Er zal naast lichte neerslag ook flink wat wind staan in de Franse en deels ook de Zwisterse Alpen. Oostenrijk en Italië krijgen nog twee mooie dagen.

Vanaf dinsdag gaat het losVanaf dinsdag neemt de wind verder toe en zorgt een stuw dat het in de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk gaat sneeuwen. De sneeuwval begint voorzichtig, maar wordt tegen de avond zwaarder, waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1600 meter ligt. Aan het begin van de avond is er op veel plaatsen al zo’n 30 cm gevallen en in de nacht zal het flink doorsneeuwen, tot 5 cm per uur! Daarbij waait het hard, waardoor er flinke sneeuwduinen kunnen ontstaan. Als op eerste kerstdag de gordijnen open gaan ligt er in Zuid-Tirol, Wallis, Aosta en de Franse Alpen 30 tot 60 cm verse sneeuw. Ook woensdag – eerste kerstdag – blijft het de hele dag flink doorsneeuwen. Daarbij zal het sneeuwgebied zich verder uitstrekken over Zwitserland. Tot aan de avond blijft het in Beieren, het overgrote deel van Tirol en het Salzburgerland droog, terwijl aan de Italiaanse kant er inmiddels een meter kan zijn gevallen. De wind zal afnemen en de kans is groot dat diverse skidorpen boven de 1500 m zijn ingesneeuwd. In lagere gebieden is de kans op wateroverlast groot.

Daarna overal sneeuwIn de nacht van woensdag op donderdag zal er ook eindelijk sneeuw gaan vallen in de Duitse Alpen en de rest van Oostenrijk. De sneeuwvalgrans zal rond de 1000 meter liggen en verder dalen naar ongeveer 700 meter. In Italië en de Franse Alpen wordt het eindelijk droog. In Oostenrijk en Duitsland zal het nog even doorsneeuwen en hier zal zo’n 20 tot 30 cm vallen. Vrijdag wordt een fantastisch mooie dag met veel zon, weinig wind en een mooie laag verse sneeuw. Echt “Kaiserwetter” dus!

[LINK202440]

Gerelateerde artikelen