Sneeuwhoogten weblogNa de lekkere sneeuwdump van vorige week, gaat er deze week hoogstwaarschijnlijk weer een goed pak sneeuw vallen in de Alpen. Voornamelijk het zuiden van Zwitserland en het Aosta-gebied in Italië zijn deze keer aan de beurt. Volgens de weermodellen van het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS gaat er een pak van wel 1 meter vallen. En in sommige regio’s kan de sneeuw zelfs oplopen tot 2 meter! Berekeningen van het ECMWF gaan wel heel ver, en geven aan dat er in één regio misschien tot een hoogte van maar liefst 3 meter verse poeder kan gaan vallen.

'Südstau'-situatieHet daadwerkelijke resultaat is natuurlijk nog onzeker. In het weekend zal er een depressie zich boven Frankrijk vormen, als gevolg van een lagedrukgebied. Vochtige lucht stroomt daardoor richting de Alpen. Als dit lang genoeg zo blijft, ontstaat er de zogenoemde ‘Südstau’-situatie, wat betekent dat er veel neerslag en dus sneeuw en regen gaat vallen.

Nog niet helemaal zeker over SüdstauHet is moeilijk om al duidelijkheid te hebben, want de factoren die een Südstau vormen zijn lastig te voorspellen voor de komende week. In ieder geval moet de depressie van dit weekend, dat nu nog rond het zuidwesten van IJsland hangt, de warmtefrontafloper van de depressie rond de oostkust van Amerika ontmoeten. New York en Boston zullen nat weer krijgen morgen, verder in het land zal er ook her en der sneeuw vallen. Op maandag zullen hoogstwaarschijnlijk de twee depressies samenkomen en zorgen voor een totstandkoming van de Südstau. Met als gevolg veel verse sneeuw op dinsdag en woensdag!

Dooi blijft uitVooral regio’s als Aosta, Wallis en Tessin zullen flink getroffen worden met een pak sneeuw. De grens waarop het gaat sneeuwen hangt rond de 1800 en 2500 meter, alle gebieden daaronder zullen regen krijgen. Als de berekeningen kloppen, kan het noordwesten van Italië problemen met water- en sneeuwoverlast ondervinden. Gelukkig gaat het kouder worden in de Alpen, dus de sneeuw die boven de 2500 meter valt, zal nog wel even blijven liggen.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel