Sneeuwhoogten weblog

De weermodellen laten een zware periode van neerslag zien voor de aankomende dagen. We kunnen flink wat neerslag verwachten in het noordoosten van Italië en Zwitserland. In de lagergelegen gebieden gaat het flink regenen (ruim 200 millimeter) en in de hoger gelegen gebieden gaat veel sneeuw vallen. Helaas veroorzaakt de südstau aan de Noordflanken van de Alpen een föhnwind, waardoor de temperaturen op sommige plekken flink oplopen. Daardoor zal de gevallen sneeuw op die plekken wegsmelten.

Veel sneeuw op zaterdagDit weekend is er nog geen sprake van de südstau. De Alpen krijgen op zaterdag eerst te maken met een lagedrukgebied, waardoor het bijna overal bewolkt is en sneeuwt of regent. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1500 meter. Op de hogergelegen pistes kunnen we 15 tot 25 centimeter sneeuw verwachten (boven 2000 meter). Zondag trekt de bewolking weg, wordt het droog en breekt hier en daar de zon door. Het zal dan nog niet gaan dooien. Zondag is een ideale dag om een dag op de piste te staan.

Volgende week 1,5 - 2 meter sneeuw dankzij südstauVanaf zondagavond komt de südstau op gang. Zowel in Wallis, Aosta, Piemonte en Tessin ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1300 en 1700 meter. Volgens de weermodellen blijft het de hele week sneeuwen en daardoor kunnen we van Piemonte tot aan Tessin en de Dolomieten 150 tot 200 centimeter sneeuw verwachten. Heerlijke vooruitzichten dus. Helaas kan het wel flink gaan regenen in de lagergelegen gebieden en dat kan voor overlast zorgen.

Föhnwind in noordflanken AlpenDankzij de föhnwind in de noordflanken van de Alpen valt er in die gebieden bijna geen sneeuw. Temperaturen lopen op naar een graad of 10 en die niet gevallen sneeuw van zaterdag zal wegsmelten. De grens van de sneeuwval ligt dan rond de 2500 meter.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel