Sneeuwhoogten weblogDe aankomende dagen wordt het iets kouder in de Alpen. Vooral in de noordflank van Frankrijk is het iet frisser en is er kans op sneeuw. De sneeuw zal echter niet in de dalen vallen. Op vrijdag heeft alleen Oostenrijk nog kans op neerslag, maar ook daar schijnt in het westen van de Alpen de zon al weer. De temperaturen gaan richting het weekend weer stijgen. Door die stijgende temperaturen neemt de kans op een regenbui of onweer toe in de bergen.

Bewolkt op woensdagVandaag is de kans op zon zeer gering in de Alpen. Veel neerslag zal er echter niet vallen. In Zwitserland kan kan er hier en daar een bui vallen en ligt de sneeuwgvalgrens rond de 1500 meter. De kans op verse sneeuw is in Oostenrijk een stuk kleiner en in Frankrijk is het bijna overal droog. In de Dolomieten kan het ’s ochtends nog regenen en sneeuwen, maar ook dat stopt in de loop van de middag. Het vriespunt ligt net iets onder de 2000 meter en in het zuiden, met uitzondering dan van de Dolomieten, ligt het nog enkele meters hoger. In het dal wordt het een graad of 15.

Het wordt iets kouderDoor een zwakker noordwest stroming daalt het kwik tijdelijk en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Deze ligt op vrijdag rond de 1000 meter. In Zwitserland valt wat neerslag, maar in Frankrijk en Italië blijft het droog. De meeste neerslag valt in Oostenrijk in Vorarlberg, Salzburgerland en Tirol. Plaatselijk kan er zo’n 10 tot 20 centimeter vallen en dat de sneeuwgrens naar 800 meter. In de zuidelijke Alpen loopt het kwik snel op door een föhnn.

Snel warmerHet koude weer is echter wel van korte duur, want op vrijdag komt er vanuit het westen al weer zachtere lucht aan in de Alpen. De zon zal in het weekend volop schijnen en in de dalen wordt het meer dan 20 graden. Het nulpunt ligt op dat moment rond de 2500 meter. Wel resulteren deze hoge temperaturen in stapelwolken en dat zorgt in de Franse Alpen op zondag voor onweer of regen.

Gerelateerde artikelen