Sneeuwhoogten weblogHet wordt een wisselvallige week in de Alpen. Er zal flink wat sneeuw vallen en ook regelmatig is er veel wind. Die sneeuwval is natuurlijk zeer welkom, maar voor de vakantiegangers deze week zou het fijn zijn als er ook een zonnige dag tussen zit. Helaas zal de zon zich maar weinig laten zien deze vakantieweek. Aan sneeuw is er in ieder geval geen gebrek. Hierbij de details.

Maandag: zon en sneeuwVandaag zijn de verschillen groot. In Oostenrijk en in de Italiaanse Dolomieten begint de dag mooi en zonnig, terwijl het in Frankrijk en Zwitserland bewolkt is. Hier zal in de middag ook weer sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens ligt tussen de 1000 en 1300 meter in Zwitserland, in Frankrijk iets hoger, rond de 1500 meter. Tegen de avond zullen de sneeuwkansen ook toenemen in Beieren en Oostenrijk. Het zuiden van Oostenrijk en Italië blijft droog vandaag.

Dinsdag: sneeuw en windIn Italië en Oostenrijk blijft het lang droog. Vanuit het westen zal een nieuwe storing komen die zorgt voor sneeuwbuien in Frankrijk en Zwitserland. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk nog tussen de 1000 en 1500 meter en zal in de avond zakken tot in het dal. Morgen eind van de middag gaat het ook in de Dolomieten sneeuwen. In Oostenrijk is er vanaf de avond kans op sneeuw, overdag kan er hier een flinke föhnwind staan.

Tweede helft van de week: opnieuw sneeuw

Woensdag verloopt iets rustiger, maar nog niet droog. De sneeuw zal dan tot in de dalen vallen en rond 1500 meter zal het zo’n -5 graden zijn. In het noordwesten van Italië knapt het als eerste op en is er kans op wat zon. Donderdagochtend begint hier en daar zonnig, maar in de loop van de dag komen de wolken vanuit het westen opzetten. Vooral in de Franse Alpen is er dan weer kans op sneeuw. Op vrijdag zal het even opklaren, waarna er in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Italië weer dikke sneeuwwolken komen opzetten. Deze storing zal uiteindelijk een groot deel van de Alpen opnieuw voorzien van een verse witte laag. De sneeuwgrens zal wel iets oplopen dan naar 500 tot 1000 meter. Kortom; het wordt een sneeuwrijke week.

Nuttige weerlinks

  • [LINK209347]
  • [LINK209348]
  • [LINK209349]

Gerelateerde artikelen