Sneeuwhoogten weblogOver verse sneeuw hadden we de afgelopen tijd geen klagen. De komende dagen verandert het weerbeeld en zal een deel van de sneeuw helaas wegsmelten. Gelukkig zijn de zachtere temperaturen maar van tijdelijke aard. Tijdens het weekend kan er alweer flink wat verse sneeuw bijvallen. Vanuit het zuiden gaat als eerste de temperatuur dalen in de Franse en Zwitserse Alpen. Later in het weekend gaat ook de sneeuwgrens in Oostenrijk en de Dolomieten weer omlaag. Op de gletsjers kan echter nog altijd prima geskied worden.

Tijdelijk hogere temperaturen

De nulgradengrens loopt vandaag op naar 2000 meter. Met name in de zuidelijke delen van de Alpen laat de zon zich veelvuldig zien. In Zwitserland is het al een stuk bewolkter. Vandaag blijft het wel droog, maar op woensdag kan er aan de noordflank best wat neerslag vallen. Op veel plekken in de vorm van regen, pas boven de 2000 meter valt er sneeuw. Het is momenteel dus erg zacht in de Alpen. Aan de zuidflank is het droog, laat de zon zich zo nu en dan zien en is het ook zacht.

Donderdag klaart het opDonderdag wordt het op de meeste plekken droog en klaart de lucht op. Vanuit het westen komt de föhn opzetten, waardoor de temperaturen nog verder oplopen. Gelukkig valt de windsterkte mee en word je niet van de gletsjer afgeblazen. De föhn wordt veroorzaakt door een naderende depressie die de sneeuwkansen in het weekend toe laat nemen.

Kans op verse sneeuw neemt toeVrijdag houdt de föhnwind nog even aan. De temperatuur is zacht, maar vanuit het westen raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt. Eerst gaat het regenen, met een sneeuwgrens boven de 2000 meter. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat de nulgradengrens later omlaag naar 1500 meter. Vervolgens verplaatst de depressie zich oostwaarts en daalt de sneeuwgrens verder naar 800 m. Oostenrijk en de Dolomieten zijn pas later aan de beurt. Uiteindelijk kan er door deze depressie weer flink wat verse sneeuw bij vallen.

[LINK214340]

Gerelateerde artikelen