Sneeuwhoogten weblogDe afgelopen dagen was het heerlijk weer in de Alpen en daar komt de komende dagen (nog) geen verandering in. Er was niet teveel wind, de lucht was strakblauw en de temperaturen zacht. De hogedrukinvloeden blijven voorlopig aanwezig, maar aan het einde van de week dient zich een weersverandering aan. Gedurende het weekend gaat er aan de noordflank van de Alpen veel neerslag vallen. Op zaterdag ligt de sneeuwgrens rond de 1500 meter, maar later stijgt deze naar 2000 meter. In de dalen wordt het een kletsnat weekend, terwijl er op de hoogste flanken veel verse sneeuw valt.

Zonnig en warm

Vandaag schijnt op de meeste plekken in de Alpen de zon. Het kwik loopt snel op en in de dalen kan de temperatuur zomaar uitkomen op 15 graden. Rond de 2000 meter is het 4 graden, waardoor je die extra skipully niet nodig zal hebben op de piste. Gevolg is dat de sneeuw in de middag snel papperig zal worden. Morgen wordt het zelfs nog een paar graden warmer in het Alpengebied. Vrijdag wordt een overgangsdag, maar valt er nog prima te skiën. De dag begint met veel zon en pas laat in de middag zal een eerste storing de noordflank bereiken. Door de zachte lucht ligt de sneeuwgrens tussen de 1500 en 2000 meter.

Weekend vol regen en sneeuwVanaf zaterdag ziet het weerbeeld er (in het noorden van de Alpen) compleet anders uit. De sneeuwgrens daalt naar 1000 meter en er valt langdurig neerslag. Aan de zuidflank valt vrijwel niets van deze depressie te merken en is het overwegend droog. Zondag houdt dit type weer aan en is er nog altijd sprake van intense neerslag. Wel gaat de sneeuwgrens weer een paar honderd meter omhoog, waardoor er alleen op de hoogste pistes nog sprake is van sneeuw. Gedurende het weekend kan er in de dalen zo'n 50 mm regen vallen, boven de 2000 meter betekent dit meer dan 50 cm sneeuw. Volgende week lijkt wisselvallig te gaan worden met van tijd tot tijd neerslag, maar ook zon.

[LINK217996]Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel