Sneeuwhoogten weblogIn het noorden en westen van het Alpengebied trekken veel wolken over. Daaruit valt vandaag ook van tijd tot tijd wat sneeuw. In het zuiden en oosten van Oostenrijk en in de Italiaanse Alpen is het droger en schijnt de zon met perioden. Ook morgen kan nog wat sneeuw vallen, met name in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en het grensgebied met Oostenrijk.

Geen echte Nordstau

De sneeuwval wordt veroorzaakt door een noord- tot noordwestelijke stroming in de bovenlucht, die met enige kracht vrij koude en vochtige lucht tegen de bergen opstuwt. Van serieuze Nordstau is weliswaar geen sprake, maar er valt toch van tijd tot tijd sneeuw. Daarbij zijn ook op de lager gelegen pistes gewoon vlokken te zien. Alleen in de onderste paar honderd meter, in het echte laagland, gaat de neerslag pas in regen over.

Zon boven de 2500 meterOp 1500 meter blijft het vanmiddag, en ook morgenmiddag, tussen 4 en 8 graden vriezen. Op de hogere pistes is het uiteraard nog kouder, met -10 tot -15 graden vanaf 2500 meter. Op die hoogte zit je in het uiterste zuiden van Zwitserland en Oostenrijk vaak wel boven het wolkendek en schijnt dus de zon volop. In de Italiaanse Alpen zorgt föhn aan de achterzijde van de Alpen voor hogere temperaturen en volop zon. Op 1500 meter schommelt het kwik rond nul en in het laagland kan het lokaal 10 graden worden.

Rustig weer op zaterdag

Zaterdag is het een dag veelal rustig en overwegend droog weer in het Alpengebied, met bijna overal geregeld zon. Het is wel koud: overdag is het -12 op 2000 meter en rond -5 graden op de lagere pistes, rond 1200 meter. Alleen in de laaggelegen dalen komt het kwik boven nul. In de Italiaanse Alpen is het opnieuw zachter door föhneffect, maar ook daar blijft het op de meeste pistes wel vriezen. Zondag komt een nieuwe sneeuwstoring opzetten vanuit het westen.

Gerelateerde artikelen