Sneeuwhoogten weblogDe afgelopen dagen was het erg zacht in het Alpengebied, een stevige zuidelijke wind zorgde voor sterke föhn. Aan de noordflank werd het zelfs lokaal 20 graden in de dalen. Vanuit het westen passeert later vanavond, vannacht en morgen een actieve storing, die ook koudere lucht met zich meebrengt. Vandaag is het nog droog en het kan in de hooggebergten nog flink föhnen. Later op de dag neemt de wind geleidelijk af en neemt de bewolking snel toe vanuit het westen. Later vanavond en vannacht gaat het sneeuwen, eerst in de Franse en Italiaanse Alpen, later ook in Oostenrijk.

Dalende vorstgrens

De vorstgrens daalt daarbij snel, naar 1400 meter in Frankrijk en Italië en tot 1200 meter in Oostenrijk en het noorden en oosten van Zwitserland. In de dalen valt nog wel regen, maar boven de 900 tot 1300 meter gaat het flink sneeuwen. Er valt in veel skigebieden tussen 15 en 30 cm, aan de noordwestflank van de bergen zelfs lokaal een halve meter verse sneeuw.

20 centimeter verse poeder

Morgen wordt het later op de dag droger, maar verspreid blijft wat sneeuw mogelijk. Dat geldt ook voor de donderdag en vrijdag, al krijgen de Franse Alpen op donderdag wat langduriger sneeuwval: er valt tot 20 cm aan verse poeder bij. Tijdens de droge perioden is vooral in Oostenrijk en Italië ook wat zon mogelijk. Overdag pendelt de vorstgrens tussen 1500 en 1800 meter, de sneeuwvalgrens ligt wat lager.

Ook in Duitsland verse sneeuwDe sneeuwval van vannacht en morgen gaat grotendeels voorbij aan de Duitse middelgebergten, maar ook daar komt wel de koudere lucht binnenzetten. De aantasting van het sneeuwdek wordt daarmee grotendeels een halt toegeroepen. Vooral in de Harz, het Thüringer Wald en het Zwarte Woud kan soms weer wat verse sneeuw vallen.

Fijne Kerstdagen!

Gerelateerde artikelen