Sneeuwhoogten weblog



(Foto: © IDM Südtirol, Alex Filz)

De afgelopen weken hebben we al een aantal skigebieden in Zuid-Tirol onder de loep genomen. Zo heb je onder andere kunnen lezen over Val Gardena, Obereggen en Carezza, Alta Badia en Seiser Alm. Vandaag is Val Venosta, Vinschgau in het Duits, aan de beurt. Met één skipas kun je hier skiën in vier verschillende skigebieden. Je vindt deze prachtige wintersportbestemming direct over de Oostenrijkse grens, bij de Passo Resia/Reschenpass.

Zuid-Tirol: een familievakantie in de zon

Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en staat niet alleen bekend om de machtige Dolomieten (UNESCO-Werelderfgoedlijst), maar ook om de vele zonuren. De zon schijnt hier ruim 300 dagen per jaar! In Italië is men gek op kinderen en dat kom je dan ook duidelijk tegen in de skigebieden. Kinderlanden, kinderopvang, skischolen en accommodaties speciaal voor families zijn daarvan slechts een paar voorbeelden. Daarnaast bieden veel skigebieden aantrekkelijke kinderkortingen en soms zelfs een gratis skipas als je in een bepaalde periode van het jaar op wintersport gaat.

Val Venosta: skiën in Italië én Oostenrijk

Val Venosta ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. De regio bestaat uit vier verschillende skigebieden, met elk hun eigen kenmerken en karakter. Ben je op zoek naar een wisselende wintersportweek, waarbij je meerdere skigebieden kunt ontdekken? Dan is de ‘twee landen skiarena skipas’ een goede optie. Deze skipas is geldig in de skigebieden Belpiano/Malga S. Valentino, Solda, Trafoi, Watles en Nauders. De laatste uit dit rijtje ligt in Oostenrijk. Zoals de naam van de skipas al doet vermoeden, heb je dus de mogelijkheid om in twee landen te skiën (211 km aan pistes). We zullen de Italiaanse skigebieden hieronder uitlichten.

Familie in Val Venosta
(Foto: © IDM Südtirol, Alex Filz)

Belpiano-Malga San Valentino: vanaf 2018/2019 verbonden

Niet ver van de Reschenpas ligt Belpiano - Malga San Valentino. Voorheen bestond dit skigebied uit twee aparte skigebieden, maar deze zijn sinds seizoen 2018/2019 met elkaar verbonden middels 2 nieuwe 10-persoons gondelliften. Je hebt hier toegang tot 65 km aan pistes. Het skigebied is afwisselend en ideaal voor families. Je vindt hier niet al te moeilijke pistes. Ook freestylers voelen zich hier thuis. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van het Belpiano Snowpark.

Trafoi en Solda: skiën in Nationaal Park Stelvio

In het hart van Nationaal Park Stelvio ligt skigebied Solda. Je bevindt je hier tussen 14 drieduizenders, waaronder de hoogste berg van Zuid-Tirol: de Ortler (3905 meter). Het skigebied is geschikt voor alle niveaus en biedt 44 km aan pistes. Door de hoge ligging geniet je hier van een lang en sneeuwzeker skiseizoen (eind oktober tot begin mei). Solda is daarnaast een zeer leuke bestemming families. Je vindt hier tal van faciliteiten, waaronder Kinderclub Yeti. Ook Trafoi is ideaal voor gezinnen. Er is een leuk kinderland. Dit gemoedelijke en sfeervolle plaatsje beschikt over een klein en overzichtelijk skigebied met 10 km aan pistes. Ideaal is dat de skilift direct in het centrum omhooggaat.

Skiën in familieskigebied Watles

Watles staat vooral bekend om de vele zonuren en biedt ruim 18 km aan pistes. Ideaal voor families en beginners. Voor de kinderen is er een leuk kinderland met allerlei attracties. Daarnaast vind je hier veel langlaufmogelijkheden.

Toerskiën in Val Venosta
(Foto: © IDM Südtirol, Alex Filz)

Tips voor een wintersport in Val Venosta

De verschillende dorpen en skigebieden maken Val Venosta een veelzijdige wintersportbestemming. De hele winter door zijn er tal van activiteiten mogelijk en ook vinden er leuke evenementen plaats. Enkele tips zijn:

  • Avondskiën in Solda: dit kan op woensdagavond van 20.45 tot 22.45 uur. Ook bergrestaurant Kanzelhütte is op deze avond geopend.
  • Toerskiën: Val Venosta is een populaire bestemming onder toerskiërs. Vooral de tocht naar de top van de Solda is een hoogtepunt (3376 meter).
  • Bezoek de Lago di Resia/ Reschensee: de kerktoren in het meer is bijzonder om te zien. Het vroegere plaatsje Curon/Graun kwam door de bouw van een stuwdam onderwater te staan. Huizen werden afgebroken, maar de klokkentoren bleef staan om de geschiedenis niet te vergeten. Is het water van de Reschensee bevroren? Dan kun je hier snowkiten en schaatsen. Je laat je dan met een vlieger voorttrekken over de bevroren vlakte.
  • Winterwandelen: Je vindt hier tal van geruimde wandelpaden. Ook zijn er veel mogelijkheden om te gaan sneeuwschoenwandelen. Zoals op veel plekken in Zuid-Tirol vind je ook hier een bijzondere mix tussen de alpine cultuur en mediterrane leefstijl. Dit merk je goed terug in de keuken.

Lees meer over Val Venosta/Vinschgau >

Kerktoren Reschensee
(Foto: © IDM Südtirol, Frieder Blickle)

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel