Sneeuwhoogten weblogDe Nova Stoba zonder chef-kok Kurt Woltsche? Dat kan niemand zich meer voorstellen. Al 25 jaar werkt hij daar. Het bergrestaurant in de Silvretta Montafon, een van de grootste in het Alpengebied, draagt zijn handtekening. En de geboren Kärtner denkt niet aan ophouden. 'In geen geval. Zolang ik nog zoveel plezier in mijn werk heb.' Dat geeft hij door aan zijn gasten. In de Nova Stoba proef je de Silvretta Montafon: een skigebied vol genot. De afgelopen dagen kon je hier al in het weekend skiën en op 5 december gaat het wintersportseizoen officieel van start!

Zes vrachtwagens met eten

Kurt Woltsche (47) heeft net zes vrachtwagens en bijna 50 rolcontainers uitgeladen. De eerste wintervoorraad is aangekomen, waaronder 3000 liter tafelolie, 750 liter appelazijn, 1800 kilogram spaghetti, 1000 kilogram knoedelbrood en 900 kilogram meel voor de zelfgemaakte spätzle. In bergrestaurant Nova Stoba in de Silvretta Montafon kan het seizoen 2013/14 beginnen. Er ontbreken nog maar een paar dingen, maar met reden: vlees, fruit en groenten worden dagelijks vers aangevoerd. Melkproducten zoals de traditionele zuremelkkaas Sura Kees worden om de andere dag op 2010 meter hoogte afgeleverd. Chef-kok Woltsche hecht namelijk veel waarde aan verse en regionale producten. Daaraan is in 25 jaar niets veranderd.

Drie principes: regionale producten, versheid en creativiteitEen kwart eeuw geleden startte de geboren Kärtner in de Nova Stoba. Die was na een brand in 1986 opnieuw opgebouwd en in 1988 opnieuw geopend. Woltsche en twee collega's werkten toen in een hotel in het Montafon en zagen het bergeethuisje als avontuur. Een jaar later werd Woltsche chef-kok. Van begin af aan hanteerde hij drie principes, die voor hem de definitie van genot vormden: 'lekkere regionale producten, versheid en creativiteit'. De kok van de Nova Stoba laat zijn ideeënrijkdom de vrije loop: onder zijn leiding werden o.a. de Thaise en Mexicaanse week ingevoerd. In het kader van deze themaweken, waarin tot april alle bergrestaurants meedoen, organiseert de Nova Stoba ook de aspergedagen. Het Kapellrestaurant biedt de spätzle- en de Montafonse Milchkalb-week en allerlei lekkers rondom de aardappel. Het Valisera Hüsli organiseert de Bewust-Montafonweek en de Ronde van Oostenrijk.

140 pistekilometers en freeride-hellingen

Glimlachend stelt Woltsche vast: 'De eisen van de klanten zijn veranderd. Vroeger was erwtensoep genoeg. Wij berggastronomen hebben met ons hoge niveau de verwachtingen omhoog geschroefd, tegenwoordig wil de gast iets bijzonders. Dat krijgt hij bij ons en het maken is ook steeds leuker geworden.' Ondanks de kwaliteitseisen moet het eten snel klaar zijn. Binnen maximaal 30 minuten, zo dicteert Woltsche, moeten de gasten het eten op tafel hebben. Ze willen immers het sportiefste skigebied ontdekken: de Silvretta Montafon biedt 140 pistekilometers en geldt bovendien als Freeride-hotspot nummer 1. Veelzijdig genot is het credo van de Silvretta Montafon; dat laten, naast de sportieve en culinaire hoogtepunten, ook andere aanbiedingen zien.

Rodizio, de Braziliaanse steakhouseavondNieuw, hot en vurig is Rodizio, de Braziliaanse steakhouseavond in het Kapellrestaurant. Elke vrijdag vanaf 18:00 brengt de Zamang-baan je naar het bergrestaurant, waar de ober met vleesspiezen van tafel naar tafel gaat en elke gast de heerlijkheden naar hartenlust kan uitproberen. Daar worden dan geraffineerde bijgerechten en salade bij geserveerd. Genot voor lichaam en ziel biedt het avondeten in de Rehsee Stöbli op 1500 meter. Elke woensdag om 18:00 begint het met een sfeervolle gondelrit met de Versettla-baan. Na een aperitief op het besneeuwde terras genieten je van grillspecialiteiten in gemoedelijke atmosfeer.

Cowboysteak bij het kampvuur

Actie en avontuur voor alle gaucho's, donderdags bij de belevenisnacht. Eerst brengt een shuttle je van Garfrescha (verzamelen om 17:00 uur) naar de Valisera-baan. Boven wachten aperitief, live-muziek en kampvuur. Een cowboysteak van de grill past perfect bij de ambiance. Daarna kunnen de deelnemers besluiten of ze met de fakkeloptocht naar de skishow in Garfrescha willen wandelen of dat ze zich op de PistenBully wagen.

Veel gerechten zijn er al 25 jaarIn de Nova Stoba denkt Kurt Woltsche al na over nieuwe aanbiedingen en creaties. Ook na een kwart eeuw in het restaurant hoog boven Gaschurn toont hij nog geen spoor van verveling. 'Elk seizoen, elke dag is anders, er is geen routine.' Maar bij alle noviteiten en veranderingen zijn een paar dingen in al die jaren hetzelfde gebleven. Zo staan net als toen wienerschnitzel en brettljause op de menukaart en natuurlijk is er altijd een stevige goulashsoep. Ook de principes van de chef-kok zijn nu al meer dan 25 jaar in de gastronomie van de Silvretta Montafon verankerd. Regionaliteit en versheid voor onvergelijkelijk genot.

[LINK202190]

Gerelateerde artikelen