Sneeuwhoogten weblog

off-piste skiënOff-piste skiën is een mooie uitdaging voor gevorderde wintersporters. De poedersneeuw naast de pistes kan er zo maagdelijk bijliggen dat je in de verleiding kunt komen om de piste te verlaten. Hoe zorg je ervoor dat je veilig en verantwoord buiten de pistes skiet? En welke techniek heb je nodig bij het off-piste skiën? Hier een aantal tips.

Verdiep je in de omstandigheden

Het valt sterk af te raden om je zonder enige kennis buiten de piste te wagen. Hier heb je onder andere te maken met een verhoogd lawinegevaar en het is een heel andere tak van sport. Download de lokale weerbericht-app van het land of skigebied waar jij verblijft, zoals Meteo France in Frankrijk, Wetter.at in Oostenrijk en SRF Meteo in Zwitserland. Met een telefoon abonnement met data kun je de app ook bovenop de berg checken. Deze apps zijn vaak preciezer en gedetailleerder dan de standaard weerbericht-apps. Zo valt er informatie te vinden over de windrichting, (verwachte) neerslag, gevoelstemperatuur en eventueel lawinegevaar. Het weer in de bergen kan ieder moment omslaan, dus check de app regelmatig. Om zeker te zijn van een goede en veilige ervaring buiten de piste valt het aan te raden om een gids of skileraar in te huren die je naar de mooiste off-piste plekjes van het gebied brengt.

Het juiste materiaal

Een goede uitrusting is essentieel als je de poeder in wilt. Het is mogelijk om op elke ski off-piste te skiën, maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door voor een langere en bredere ski te kiezen. Hierdoor voelt het skiën minder zwaar en snij je soepel door de sneeuw. Doordat het risico op lawines aanwezig is, is het belangrijk dat je een helm, een sonde, een schep en een lawinepieper bij je hebt. Deze tools zorgen ervoor dat bij een noodgeval reddingsdiensten op de juiste plek kunnen zoeken. Oefen vooraf regelmatig met deze lawine-tools zodat je direct weet wat je moet doen in het geval van nood. Een airbag-rugzak is een dure, maar ook zeer goede aankoop om te doen als je buiten de pistes gaat. Uiteraard kleed je jezelf goed op de temperaturen.

Werk aan je techniek

Skiën in de diepe sneeuw is heel wat anders dan op de piste. Een van de belangrijkste tips die wij je kunnen geven is dat je niet achterover moet gaan hangen. Deze fout wordt ontzettend vaak gemaakt. Om de controle te houden over je snelheid en balans, gebruikt je de 'buigen-strek-draaien'-techniek. De draai van de bocht wordt gemaakt terwijl je de benen strekt. Je hebt namelijk contact met de ondergrond nodig. Dit bereik je het beste door je ski’s in de sneeuw te drukken en dus laag te blijven terwijl je de bocht in zet.Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel