Sneeuwhoogten weblog

zwarte piste



Voor wie wel eens op wintersport gaat in zowel Frankrijk als Oostenrijk, zal weten dat pistes niet overal op dezelfde manier worden aangeduid. In ieder wintersportland in Europa gaat dit net wat anders. Wat maakt een piste nou blauw, rood of zwart? En waar moet je op letten als je je buiten de piste begeeft? We vertellen het je hieronder.

Blauw, rood of zwart

De kleur die een piste krijgt, hangt vooral af van het hellingspercentage van de piste. Blauw is hierbij de eenvoudigste piste met een hellingspercentage van maximaal 25 procent. Toch wil dit niet altijd zeggen dat een blauwe piste eenvoudig is, want veranderende sneeuwcondities kunnen ervoor zorgen dat deze piste een stuk uitdagender wordt. Het hellingspercentage is met uitzondering van een paar 'korte' stukken, waarvan kort niet is gedefinieerd. Skigebieden mogen dit zelf interpreteren. Een rode piste heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en een hellingspercentage van maximaal 40 procent. Alle zwarte pistes zijn steiler dan 40 procent, hier zit geen maximum aan. In Frankrijk is de zwarte piste 'zeer zwaar'. Rood betekent moeilijk, blauw gemiddeld en in Frankrijk is de groene piste het gemakkelijkst. In Noorwegen en Zweden kun je ook groene pistes vinden. De juiste zorgverzekering kiezen 2021 voordat je op wintersport gaat is belangrijk. Ook als jij het alleen bij groene pistes houdt, loop je nog altijd risico.

Markering van pistes

Een piste wordt in alle wintersportlanden in de Alpen op dezelfde manier gedefinieerd, maar de markering verschilt. De Franse pistes zijn aan beide zijdes voorzien van palen of pistebordjes, in Oostenrijk hoeft dit niet het geval te zijn tenzij het gaat om een ‘Pistengütesiegel’. In dit geval zijn de pistes voorzien van bordjes aan de linker- en rechterkant die om de 35 meter met een pijl naar de piste wijzen. Als je ook maar een centimeter buiten de piste komt, ben je off-piste aan het skiën of snowboarden. Dit wordt steeds populairder, maar brengt ook de nodige gevaren met zich mee.

Off-piste skiën

Veel mensen pakken wel eens een stukje poedersneeuw mee tussen twee pistes in. Officieel ben je dan off-piste aan het skiën. Doordat je je in vrij gebied begeeft gelden er andere rechten. Zo kun je er niet van op aan dat er op deze plek geen lawinegevaar is. Als je echt off-piste wilt gaan heb je hier de nodige ervaring, de juiste kleding en het juiste materiaal voor nodig. Begeef je alleen buiten de gebaande paden als je veel kennis hebt over het gebied en weet welke risico's je loopt. Door de gevaren is er al een tijdje een discussie gaande over het wel of niet verbieden van off-piste skiën. Het valt aan te raden om een lokale gids in te huren die je naar de mooiste en meest veilige plekken brengt. Een helm, een lawinepieper, een sonde en een schep zijn eveneens geen overbodige luxe. Zorg er ook voor dat je weet hoe deze apparatuur werkt.

zwarte piste image widget

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel