Sneeuwhoogten weblog

Skiën met skileraar

Ben jij een fanatieke wintersporter? Dan heb je er vast wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om zelf ski- of snowboardleraar te worden. Geld verdienen met je hobby is natuurlijk een droom die uitkomt, maar hoe word je nu een geclassificeerde instructeur?

De opleiding

Voordat je jezelf ski- of snowboardleraar mag noemen, zul je een cursus moeten volgen. Hiervoor hoef je niet ver te zoeken, want ook in Nederland zijn er opleidingen beschikbaar. Toch kiezen velen voor een buitenlandse cursus die meestal zo’n tien dagen duurt. Zo’n cursus helpt je om een goede instructeur te worden en brengt je didactische vaardigheden bij, maar is niet bedoeld om je te leren skiën of snowboarden. Je zult dus al over goede vaardigheden moeten beschikken voordat je wordt toegelaten. Hoeveel je voor een opleiding betaalt, verschilt ook per opleiding en is vooral afhankelijk van de locatie waar de cursus wordt gegeven. De skipas en de accommodatie is namelijk inbegrepen bij de cursus, maar de kosten hiervoor kunnen van plaats tot plaats verschillen. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat je zo’n € 2000,- kwijt bent voor een opleiding tot ski- of snowboardleraar. Om dit te kunnen bekostigen zul je dus wellicht eerst even flink willen sparen of wat geld willen lenen om zo in je loopbaan als instructeur te investeren.

De diploma’s

Zoals gezegd zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. De mogelijkheden die je vervolgens hebt, zijn afhankelijk van het soort diploma dat je hebt behaald. Heb je een rolbaan module gevolgd? Dan kun je met jouw diploma les geven op een rolbaan. Met een nationaal diploma ben je gecertificeerd om in zowel Nederland als in België les te geven. Wil je graag in Frankrijk les geven? Dan zul je voor de Brevet d’étàt moeten gaan. De Module Anwärter geeft je na het behalen van je diploma de mogelijkheid om les te geven in Oostenrijk en een aantal andere Alpenlanden. Je kunt ook de vervolgopleiding doen: Anwärter Duaal, zodat je bevoegd bent om zowel ski-, als snowboardles te geven. Mocht je nog verder opgeleid willen worden dan kun je voor de Landes gaan. Met dit diploma kun je bijna in ieder land les geven. Vervolgens kun je met dit diploma ook doorstromen naar de Staatliche opleiding. Hiermee bereik je het hoogst mogelijke niveau als ski- of snowboardleraar.

Waar ga je lesgeven?

Indien je graag in Nederland je skills als docent wil uitproberen, zit je goed met elke bovengenoemde opleiding. Mocht je graag naar het buitenland willen dan liggen de vereisten vaak wat hoger. In Frankrijk kun je namelijk alleen lesgeven met een de Brevet d’étàt. Als je een Landes in je bezit hebt, is het mogelijk je Brevet d’étàt aan te vragen via het Departement Jeunesse et Sports. Oostenrijk en Zwitserland zijn soepeler waardoor veel nieuwe ski- en snowboardleraren hier van start gaan.

Skiën met skileraar image widget

Gerelateerde artikelen