Sneeuwhoogten weblogEen skigebied dat in de winter gesloten is en alleen haar liften laat draaien in de zomer? In Europa? Ja hoor, dat bestaat! Aan de beroemde Stelviopas in Italië ligt het gelijknamige skigebied Passo dello Stelvio - oftewel Stilfserjoch in het Duits – waar je jaarlijks van mei tot november kunt skiën. Uiteraard ligt hier ook in de winter een enorm pak sneeuw, maar dan is het hooggelegen gebied onbereikbaar. Wil je hier een keer de latten onder binden, dan zul je toch echt moeten gaan op het moment dat veel andere vakantiegangers op het strand liggen.

48 haarspeldbochtenDe Stelvio is één van de hoogste verharde bergpassen van Europa en is vooral bekend van de wielersport. Voor wielrenners staat de pas in het rijtje “zwaarste beklimming in Europa”. Helaas wordt de Stelviopas niet jaarlijks gereden tijdens de Giro d’ Italia , omdat deze door sneeuwval nog niet altijd geopend is in het voorjaar. Veel minder bekend is het skigebied dat zich ook bovenop deze pas bevindt: Passo dello Stelvio / Stilfserjoch. Dit skigebied behoort tot het skigebied Ortler. Om er te komen moet je net als de wielrenners de 48 haarspeldbochten vanuit Prato allo Stelvio of de 36 haarspeldbochten vanuit Bormio overwinnen.

Eén van de grootste zomerskigebieden

Nadat de sneeuw in het voorjaar gesmolten is, en de weg naar de Passo dello Stelvio weer begaanbaar is, worden de voorbereidingen getroffen om het skigebied eind mei te openen. Afhankelijk van de inval van de winter, is het mogelijk om hier tot ongeveer november dagelijks te skiën. 2 grote gondels en 8 sleepliften ontsluiten zo’n 30 km aan pistes. 50% van de pistes is blauw, de andere helft rood. Uiteraard geldt hier, net als in alle andere zomerskigebieden, dat je ’s ochtends op tijd op moet staan, omdat de sneeuw rond het middaguur te zacht wordt. Na november kun je dan weer terecht in Sulden am Ortler en Trafoi, de twee andere skigebieden van Ortler.

Niet alleen voor wintersporters

Naast skipistes zijn er op de Stelvio ook 3 langlaufloipes en is er een funpark waar freestylers hun tricks kunnen oefenen. De Passo dello Stelvio wordt in de zomer niet alleen bezocht door wintersportliefhebbers. De spectaculaire pas trekt ook veel dagjesmensen die per auto of motor naar boven komen en tevens een bezoek brengen aan de gletsjer. Bovenop de pas bevinden zich enkele hotels, restaurants met terrassen en wat winkeltjes. Het is een echte toeristische trekpleister.Kortom, wil je eens wat anders doen in de zomer én één van de mooiste wegen van de Alpen rijden, dan moet je zeker een keer naar de Stilfserjoch!

Gerelateerde artikelen