Sneeuwhoogten weblogEen wintersportvakantie is niet de meest duurzame vakantie die er is. Maar als je bijvoorbeeld voor een resort kiest dat milieubewust bezig is, is dat toch al een stuk beter. Dat is een vakantieresort of hotel waar het besparen van water, energie en grondstoffen belangrijk is. Net als het verminderen van de hoeveelheid afval. Wintersport en duurzaamheid kunnen dus zeker samengaan, maar op wat voor manieren?

Duurzame energie

In skigebieden waar niet altijd genoeg sneeuw valt, zie je ze vaak: sneeuwkanonnen. Maar sneeuwkanonnen zijn zeker niet duurzaam. Deze apparaten verbruiken behoorlijk veel energie en water. Het beste is daarom om alleen op een natuurlijke skipiste te skiën. In gebieden waar gebruik wordt gemaakt van sneeuwkanonnen, zorgen duurzame-energieoplossingen steeds vaker voor de stroom voor de sneeuwkanonnen. Dit kan bijvoorbeeld met zonne-energie door zonnepanelen langs pistes te plaatsen. Op die manier kan ook de stroom opgewekt worden voor al die skiliften, die continu draaien en dus echte energievreters zijn.

Zelf energie opwekken

Behalve via de bekende zonnepanelen, zijn er nog meer manieren waarop resorts en hotels zelf stroom kunnen opwekken. Sommige resorts maken gebruik van centrales waar het water van smeltende sneeuw doorheen stroomt. Zo wordt stroom opgewekt. Ook kan de restwarmte van de skiliften gebruikt worden om energie te genereren voor accommodaties, restaurants en andere panden.

Sneeuwkanon op piste

Elektrische bussen en scooters

Wintersportresorts en aanbieders van vakantieaccommodaties kunnen naast zelf energie opwekken, natuurlijk nog veel meer doen om rekening te houden met het milieu. Een voorbeeld hiervan is om de gasten te vervoeren in elektrische bussen en te rijden op elektrische sneeuwscooters die voldoen aan hoge milieueisen. Ook kunnen bij het bouwen of renoveren van accommodaties zoveel mogelijk gerecyclede producten en materialen gebruikt worden. Hotels en vakantiechalets kunnen extra goed geïsoleerd worden om op verwarmingskosten te besparen.

Duurzame materialen en producten

Veel resorts, hotels en winkels in skigebieden verhuren en verkopen skispullen, zoals kleding, ski’s, bindingen en skischoenen. Steeds vaker zijn deze spullen gemaakt van milieuvriendelijkere materialen. Verkopers kunnen er dus voor kiezen om juist die spullen aan te bieden. Restaurants in skigebieden kunnen bewuster zijn tijdens het koken, dus deksels vaker op de pan houden, kleinere pannen gebruiken en voedsel bereiden in de magnetron of stoomoven in plaats van in de energieverslindende frituurpan. Verder is weinig voedsel weggooien en lokale en duurzame producten inkopen beter voor het milieu. Recyclebakken plaatsen om vakantiegangers te stimuleren afval te scheiden, is ook een goede manier om duurzamer bezig te zijn.

Goed voor het milieu en je portemonnee

Als je duurzaamheid tijdens je vakantie belangrijk vindt, ben je thuis vast ook milieubewust bezig. Je zorgt dat je niet te veel energie en water verbruikt, koopt zoveel mogelijk duurzame producten en kiest voor groene stroom. De kosten van de verschillende soorten energie vergelijk je snel en eenvoudig online. Want wist je dat duurzame energie tegenwoordig ook nog eens beter voor je portemonnee kan zijn dan grijze stroom? Duurzaamheid for the win.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel