Sneeuwhoogten weblogAls je op wintersport gaat, verblijft er tijdens jouw afwezigheid vaak niemand in je huis. Zonde als er dan alsnog veel energie wordt verbruikt (waarvoor je uiteindelijk betaalt) terwijl die wintersport al zo duur kan zijn. Je kunt door enkele maatregelen energie besparen zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Dit is goed voor het klimaat, je bent zelf goedkoper uit en je hebt er ook na je wintersport wat aan. Ga je gewoon door met deze maatregelen dan kun je op jaarbasis namelijk honderden euro’s besparen. En daarmee kun je weer wat Jägerbombs, bier, Almdudler, skiwasser, andere drankjes en worsten kopen op de piste.

Hou het minder koel…

Iedereen heeft wel een koelkast en een vrieskist. Om energie te besparen is het handig om de koelkast voor vertrek helemaal leeg te eten – of leeg te halen. Hierdoor kun je de koelkast tijdens je vakantie uitzetten, waardoor je energie bespaart. Vaak heeft het aanhouden van de koelkast helemaal geen zin, omdat de meeste producten die je in de koelkast hebt staan bij thuiskomst toch over de datum zijn. Als je langer op vakantie gaat, kun je ook de vriezer uitzetten. Hierdoor kun je over een langere tijd flink wat energie besparen. Ook na terugkomst. Als je maar een weekje weg gaat, zorgt het uitzetten van de vriezer slechts voor een kleine energiebesparing. Maar… als je de vriezer en koelkast uitzet, dan moet je deze ook schoonmaken. En door minder ijsaanslag verbruiken de apparaten minder energie, dus bespaar je ook na wintersport energie.

…of juist wat koeler

Niet alleen wordt er onnodig stroom verbruikt tijdens jouw afwezigheid, ook gas wordt onnodig gebruikt. Dit door de kachel die je misschien wat hoog aan laat staan. Tijdens de wintersport doe je er verstandig aan de kachel zo laag mogelijk te zetten, zo hoeft er minder hard verwarmd te worden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder je verbruikt. Toch moet je de cv in de winter nooit helemaal uitzetten. Als het dan buiten vriest, kunnen je radiatorleidingen ook gaan bevriezen. Het ijs in de radiator neemt meer plaats in dan het water, waardoor de verwarmingsbuizen kapot springen. Het is daarom verstandig om je thermostaat op minimaal 15 graden Celsius te zetten. Zo’n lage temperatuur in huis is ook gunstig voor de vriezer en koelkast, als je deze nog aan hebt staan. Want hoe koeler de omgeving, hoe minder hard deze hoeven te werken om koel te blijven. Als je een boiler hebt, is het wel verstandig om deze helemaal uit te zetten. Als het water een week lang warm moet worden gehouden, terwijl niemand het gebruikt, is dat echt pure verspilling. Zorg er wel voor dat je de waterleiding even laat doorstromen voordat je het gebruikt bij terugkomst.

Sluipverbruik en stroomslurpen

Elektrische apparaten kunnen stroom blijven verbruiken terwijl je ze hebt uitgezet. Dit zogenaamde sluipverbruik komt voor bij pc’s, printers en andere apparaten. Je kunt ze écht uitschakelen door simpelweg de stekker uit het stopcontact te halen of door de stekkers aan te sluiten op een stekkerdoos (waarmee je dan in een keer veel apparaten van de stroom haalt). Veel mensen zijn desondanks bang dat apparaten ontregeld raken of zelfs helemaal gereset moeten worden als je de stroom eraf haalt. Meestal is deze angst ongegrond. Bij een stroomstoring raken de meeste apparaten namelijk ook niet van slag, dus kun je ervan uitgaan dat ze ook tijdens je vakantie prima zonder stroom kunnen. Ook moet je voor vertrek heel goed controleren of er nog apparaten aanstaan of dat er lampen branden.

Conclusie:

Door enkele simpele maatregelen te nemen voordat je op wintersport gaat, kun je dus al veel energie besparen. Als je naast een verminderd energieverbruik ook wilt besparen op de tarieven die je betaalt voor stroom en gas, dan kun je ervoor kiezen een energievergelijker te gebruiken en over te stappen. Krijg je een voordeliger energieaanbod dat is afgestemd op jouw verbruik, dan kan dat ook honderden euro’s op jaarbasis schelen. Zo kun je niet alleen energie, maar ook veel geld besparen. En let je daarbij ook nog eens op naar welk wintersportgebied je afreist en kies je voor een milieuvriendelijke plek? Dan ben je helemaal goed bezig tijdens je vakantie.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel