Sneeuwhoogten weblog



Het grootste deel van de wintersporters stapt in de auto om op de wintersportbestemming te komen. Handig, al je spullen gaan mee, je rijdt naar de sneeuw en zodra je er bent parkeer je de auto, je laadt de spullen uit en de wintersport kan beginnen. Muziekje aan tijdens de rit en gaan. Makkelijk, maar er komen wel wat meer verantwoordelijkheden bij jezelf te liggen als je de auto pakt in plaats van de bus, trein of het vliegtuig. Je moet er namelijk ook voor zorgen dat je bepaalde spullen in de auto hebt liggen én dat je winterbanden onder de auto hebt geplaatst. Heb je die niet, dan kunnen hier kosten tegenover komen te staan. In de vorm van kosten door schade en ongelukken, maar ook daadwerkelijke bekeuringen of een lagere vergoeding vanuit de autoverzekering bij een ongeval.

Kleine attributen verplicht inpakken

Bij het inpakken van de auto moet je rekening houden met een aantal zaken. Niet alleen moet je de wintersportbenodigdheden meenemen, ook een aantal spullen moeten verplicht mee. Althans, in sommige landen. Daarom kun je ze maar beter inpakken. Ze nemen namelijk niet heel veel ruimte in beslag. Denk aan; een gevarendriehoek, verbanddoos, alcoholtest, veiligheidshesjes en eventuele vignetten en milieustickers. Deze attributen zijn in een aantal wintersportlanden verplicht. Mocht je in een pechsituatie komen, dan moet je sommige van deze spullen gebruiken. Wel zo veilig ook. Zorg er daarom ook voor dat je ze op een bereikbare plaats legt, en niet onder alle bagage. Zorg er ook voor dat je koel- en ruitensproeiervloeistof (ruitensproeier met antivries) op pijl is, dat je schone autoruiten hebt en dat de ruitenwissers werken. Naast deze (belangrijke) kleinigheden, zijn er ook nog de winterbanden en sneeuwkettingen waar je aan moet denken.

Aanschaffen winterbanden

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn grote objecten die ook nog eens flink wat kunnen kosten. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, dus je hoeft ze voor in eigen land niet per se aan te schaffen. Ga je op wintersport, dan is het een verstandige keuze om op winterbanden te rijden. Hier in Nederland hoeft het op het moment van vertrek niet te sneeuwen en te vriezen, maar onderweg naar de bestemming is dat misschien een heel ander verhaal. Geen geld voor winterbanden? Met het oog op je eigen veiligheid, en dat van anderen, is het belangrijk om er toch mee te rijden. Je zou ze dan misschien van iemand kunnen lenen, of kunnen kiezen voor geld lenen om ze toch aan te schaffen. Kijk bij garages of op Marktplaats om te zien of er ook tweedehands varianten zijn. Geef er wat geld aan uit, want winterbanden kunnen je een hoop (financiële) narigheid besparen.

Verplichting winterbanden Europese landen

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Die verplichting geldt dan voor bepaalde periodes in het jaar, in bepaalde weersomstandigheden of alleen op plekken waar dit wordt aangegeven met borden Bekijk hier welke landen dat zijn > Let op: ook sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Ook dit wordt duidelijk aangegeven.

Winterse omstandigheden en winterbanden

In sommige landen geldt de verplichting van winterbanden alleen bij bepaalde weersomstandigheden. Hierbij gaat het om winterse weersomstandigheden, waarmee de volgende weertypen worden bedoeld: sneeuw, sneeuwmodder, gladheid, gladheid door ijs- of rijpvorming en ijzel. Om niet op het moment zelf te moeten wisselen van banden (en om de banden niet mee te hoeven nemen, waardoor je weinig ruimte overhoudt in de auto), kun je er uiteraard het best voor zorgen dat je al in Nederland wegrijdt op winterbanden.

Boete voor rijden zonder winterbanden

In Duitsland is de boete voor het rijden zonder winterbanden 40 euro als er wordt ontdekt dat je tijdens de verplichte periode (weersomstandigheden) niet aan de eisen voldoet. Heb je gezorgd voor gevaar of hinder? Dan krijg je een boete van 80 euro. In Oostenrijk betaal je 35 euro, maar als je door het rijden zonder winterbanden een gevaar vormd, dan kan de boete behoorlijk oplopen. Deze kan dan zelfs uitkomen op 5.000 euro én inbeslagname van de auto kan volgen. In andere landen wordt gekeken naar de feitelijke omstandigheden om tot een boetebedrag te komen.

Aansprakelijkheid bij ongeval zonder winterbanden

Of je nou wel of geen boete moet betalen als je rijdt zonder winterbanden, het kan altijd financiële gevolgen hebben. Raak je namelijk betrokken bij een ongeval? Dan kan het zijn dat de autoverzekeraar een lagere vergoeding geeft voor de gereden schade. En was jij niet de veroorzaker van het ongeval, dan kan je toch voor een deel schuldig bevonden worden, omdat je de schade eventueel had kunnen voorkomen. Dit is het geval in Duitsland en in Zwitserland. Doorgaans ben je in het buitenland gewoon hetzelfde gedekt met je autoverzekering zoals in eigen land. Wat er wordt vergoed, hangt dus af van de verzekering die je in Nederland hebt afgesloten. Het is verstandig om de groene kaart mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Daarmee toon je aan dat je een verzekering hebt in eigen land. In sommige landen is deze kaart verplicht.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel