Sneeuwhoogten weblogOm de mooie wintersportgebieden te behouden, is het erg belangrijk dat je tijdens je wintersportvakantie rekening houdt met het milieu. Zo kunnen ook de volgende generaties nog genieten van een heerlijke wintersportvakantie. Veel organisaties zetten zich tegenwoordig in voor duurzame wintersport. Wat is duurzame wintersport precies en wat kun je zelf doen om hieraan bij te dragen? In dit weblog antwoord op deze vragen, zodat we nog lang van de bergen en onze geliefde hobby kunnen genieten.

Wintersport slecht voor milieu

Wintersport is belastend voor het milieu. Onder al die sneeuw zit namelijk kwetsbare natuur. Daarnaast worden er sneeuwkanonnen ingezet, die veel energie en water verbruiken. Deze natuurbelasting betekent niet dat je je wintersportvakantie helemaal hoeft op te geven. Er zijn namelijk manieren om de impact van wintersport op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Duurzaam toeristisch ondernemen

ANVR, een brancheorganisaties voor reisorganisaties, zet zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen. Het doel hiervan is om betere plekken te creëren voor zowel de toeristen als de bewoners van de vakantiegebieden. Ga je op wintersport via een reisorganisatie die bij ANVR is aangesloten, dan weet je zeker dat er bewust met het milieu wordt omgegaan. Zo wordt er zo min mogelijk energie en water verbruikt en wordt er gebruikgemaakt van groene stroom. Ook op het gebied van vervoer wordt er ingezet op duurzaamheid door bijvoorbeeld pendelbussen in te zetten van en naar het treinstation, zodat mensen niet met de auto hoeven te komen. Op de website van ANVR kun je zien welke organisaties allemaal zijn aangesloten.

Hoe kun jij zelf bijdragen aan een duurzame wintersport?

Het is dus goed om te kiezen voor een duurzame reisorganisatie. Maar zelf kun jij tijdens je vakantie ook bijdragen aan een beter milieu op de wintersportlocatie. Dat kan met de volgende tips:

  • Ga buiten het hoogseizoen op wintersport als dat mogelijk is. Door de spreiding van toerisme wordt de natuur namelijk minder zwaar belast. Daarbij zijn de prijzen buiten het hoogseizoen ook nog eens een stuk lager en heb je minder last van andere wintersporters op de piste. l
  • Ga naar een hoger gelegen wintersportgebied, waar meer zekerheid is op sneeuw. Er hoeven dan geen sneeuwkanonnen ingezet te worden en daarmee wordt een hoop energie en water bespaard. Check direct in ons sneeuwhoogtenoverzicht waar op dit moment het meeste sneeuw ligt.
  • Maak op weg naar en tijdens je wintersportvakantie gebruik van het openbaar vervoer. Ga bijvoorbeeld met de trein en pendelbus. Zo minimaliseer je de CO2-uitstoot.
  • Probeer zo weinig mogelijk afval te produceren tijdens je vakantie, en zorg ervoor dat je je afval scheidt.
  • Ga nooit off-piste. Dit is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor de natuur.

Niet alleen duurzaam op wintersport

Natuurlijk is het niet alleen tijdens je wintersportvakantie belangrijk om rekening te houden met het milieu. Let er ook thuis op dat je duurzaam bezig bent. Scheid je afval, kies tijdens het energie vergelijken voor een contract met groene stroom en zorg ervoor dat je thuis niet te veel energie en water verbruikt.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel