Oost-Tirol staat bekend om zijn indrukwekkende alpiene landschappen die in de winter worden bedekt door dikke pakken sneeuw. De sneeuw is dan zo hoog dat je hieruit zelfs een iglo kunt bouwen. Hoe dat moet, laat berggids Willi Seebacher aan zijn gasten zien. Met dit nieuwe arrangement kom je nog dichter bij de natuur. Je wandelt eerst met sneeuwschoenen naar een prachtige plaats om hier als een Eskimo te overnachten en de volgende dag van een fantastische zonsopgang te genieten. Slapen in een iglo is een bijzondere ervaring die iedere wintersporter een keer mee moet maken!
Wakker worden in een ongerept landschap
Willi Seebacher, berggids van de school voor klettersteigen en toerskiën in Lienz, heeft twee passies: de prachtige bergen van [LINK205027] en fotograferen. “Ik maak met name graag foto’s van de zonsonder- en opgang midden in de natuur, maar in de winter is het gewoon te koud in een tent en andere overnachtingsmogelijkheden waren er boven in de bergen niet te vinden”, aldus de 43-jarige. Daarom heeft hij zichzelf het iglobouwen geleerd, geheel volgens de traditie van de “Inuit” die in het noordpoolgebied leven. “Het is gewoon heerlijk als je ’s ochtends uit de iglo kijkt en voor je een ongerept sneeuwlandschap ziet.”
Meehelpen bij de bouw van de iglo
Sinds deze winter kunnen vakantiegangers deze bijzondere belevenis met hem delen. Het “Eskimo”-arrangement maakt dit mogelijk voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Willi Seebacher brengt zijn gasten naar de mooiste plekken in de Lienzer Dolomiten, in het Defereggental en in het skigebied Zettersfeld-Hochstein. Maar wel op sneeuwschoenen, want de route loopt door ondergesneeuwde landschappen. Daarna moet iedereen meehelpen bij de bouw van de winterse slaapplek. Dat duurt toch wel drie tot vier uur: de “stenen” voor de iglo worden met een sneeuwzaag uitgezaagd. Hiervoor moet in een kom minimaal 1,50 meter van de witte pracht beschikbaar zijn. In het sneeuwrijke [LINK205027] is dat geen enkel probleem.
Wees niet bang voor de kou
“Niemand hoeft echter bang te zijn voor de kou”, benadrukt de berggids. Donzen slaapzakken, isolatiematjes en bivakzakken worden ter beschikking gesteld, net als lampen en gasstelletjes voor het ontbijt. En omdat sneeuw een uitstekend isolatiemateriaal is, ligt de temperatuur in de iglo sowieso niet onder nul, maar tussen nul en vijf graden. “Voordat we gaan slapen, wandelen we bovendien naar een nabijgelegen hut voor het avondeten en om ons voor de nacht op te warmen. Het is dus een milde vorm van survivaltraining.”
Geweldige zonsopgang
Desondanks zijn thermo-ondergoed, skikleding, een muts, handschoenen en warme winterschoenen een must voor dit uitstapje in de Oost-Tiroolse wildernis. De volgende dag kunnen de deelnemers tijdens een kopje thee in de slaapzak van een geweldige zonsopgang genieten.
[LINK205026]
Gerelateerde artikelen