Sneeuwhoogten weblogNu de zomer op het punt staat om te beginnen is het tijd om terug te blikken op de winter. Over de hoeveelheid sneeuw van afgelopen seizoen kunnen we duidelijk zijn, dit hield niet over. Een bijzondere winter was het des te meer. Al in oktober vielen er grote hoeveelheden sneeuw terwijl er met de kerstvakantie een groot tekort was. Ook hadden de skigebieden aan het begin last van de hoge temperaturen, waardoor er geen kunstsneeuw kon worden gemaakt. Net na de feestdagen viel er weer ontzettend veel sneeuw. De beste sneeuwomstandigheden van afgelopen winter waren te vinden in de bergen van Frankrijk. Met name in de Dolomieten viel de sneeuwkwaliteit zeer tegen, hier was permanent een tekort aan sneeuw.

Geen kunstsneeuw door te hoge temperaturenDe winter in de Alpen kwam al vroeg op gang door de fikse sneeuwbuien in oktober. Het leek destijds een vroeg opmaat voor een sneeuwzekere winter. Niets was minder waar, toen veel wintersporters naar de bergen trokken, was veel van die sneeuw weer weggesmolten. Tijdens de kerstvakantie waren de sneeuwcondities niet al te best. Net na de feestdagen begon het flink met sneeuwen en was de sneeuw eindelijk van een goede kwaliteit. De beste sneeuwomstandigheden waren deze winter te vinden in Frankrijk, terwijl je Italië beter kon mijden. In Zwitserland en Oostenrijk waren de omstandigheden oké, maar alles behalve fantastisch.

De mooiere dagen van het skiseizoen 2014/2015De dagen halverwege februari waren misschien wel de mooiste van het wintersportseizoen. Er was net verse sneeuw gevallen, de zon scheen volop en de temperaturen waren aangenaam. Iedereen die tijdens deze periode op de piste stond had geluk! Het was genieten geblazen!

Er waren wel dagen met veel verse sneeuwToch zijn er best nog wat dagen geweest waarop flink wat sneeuw is gevallen. Een van die dagen was Oudjaarsdag. Net voor de jaarwisseling ging het flink los en registreerden maar liefst 121 weerstations in Oostenrijk verse sneeuw. Met 55 cm sprong Kössen er uit maar ook in Kufstein (49 cm) en in Hochfilzen (45 cm) viel de nodige sneeuw. Aan het einde van de winter, in maart, hadden de zuidalpen (Aosta en Frankrijk) nog een flinke dump te verwerken. Lokaal viel maar liefst een meter verse sneeuw!

Alpenweer wintersportseizoen 2015/2016

Volgende winter kun je op Sneeuwhoogten.nl weer een actueel Alpenweer en Videoweerbericht verwachten. Wij brengen je op de hoogte van verse sneeuwal en vertellen je waar de beste weersomstandigheden in de Alpen te vinden zijn. Nu is het helaas gedaan met de sneeuw en zijn de bergen weer het domein van wandelaars, mountainbikers en andere zomersporters.

Gerelateerde artikelen