Sneeuwhoogten weblogDe winter is ver te zoeken in de Alpen. Natuurlijk, hoog in de bergen ligt een mooi pak sneeuw en daar vriest het. Maar we hebben het dan wel over echt hoog in de bergen. Helaas is er voorlopig geen zicht op een weeromslag. De komende 7 tot 10 dagen is de kans op aanhoudend droog weer veruit het grootst. Het begint nu dus al een beetje spannend te worden voor de Kerst. Pas bij de 14-daagse sneeuwverwachting zien we de kans op een vers pak sneeuw stijgen. Laten we hopen dat Koning Winter dan weer van zich laat spreken!

Zeer zonnig weer in de Alpen

Vandaag en de komende dagen is het zeer zonnig weer in de Alpen. In de dalen kan het mistig zijn, maar iets verder de berg op schijnt de zon volop. Het zonnige weer levert maxima op die in de buurt van de 10 graden liggen op 1500m hoogte. Veel te hoog om de lager gelegen pistes in goede condities te houden! Het nulgradenniveau schommelt aan het begin van de middag rond de 2500m. Daarboven blijft de sneeuw dus prima en kan er de hele dag goed geskied worden. De meeste grote skigebieden hebben inmiddels al meer dan 100km aan pistes open.

Weekend misschien meer wolkenIn het weekend bereikt een zwakke storing de Zwitserse pistes. Het krachtige hogedrukgebied laat weinig over van het frontale systeem. Uit de wolken valt in de Jura boven de 1000m wat lichte sneeuw, maar bij de Alpen is er nauwelijks nog een vlokje over. Het is zelfs de vraag of de wolken de tocht over de Alpen overleven. Waarschijnlijk blijft de zon in de Italiaanse skigebieden en een groot deel van Oostenrijk gewoon de overhand houden. De lucht wordt wel wat kouder zodat het nulgradenniveau naar 2000m daalt. Dat is gunstig voor de kunstsneeuw, men zal in staat zijn om tot een lager niveau de pistes in orde te maken.

Klein beetje hoop op sneeuwOp de langere termijn is het dus wachten en wachten. Komt er koude lucht en komt er verse sneeuw? Een echte winterinval is tot aan de Kerst nauwelijks mogelijk, maar een enkele storing kan volgende week misschien wel de bergen bereiken. Of het hogedrukgebied alles weer laat oplossen, zoals deze zaterdag, is de vraag. Een gebied met sneeuw staat volgens de huidige modellen gepland voor volgende week donderdagavond en vrijdag. Laten we hopen dat dit onzekere lichtpuntje uitgroeit tot een mooi pak sneeuw.

Gerelateerde artikelen