We gaan het steeds meer zien: zonnepanelen op de piste. In 2011 werd in het Zwitserse Tenna de eerst skilift in gebruik genomen die volledig draaide op de met de zon meedraaiende zonnepanelen. Sterker nog, er werd drie tot vier keer meer stroom opgewekt dan dat er in de winter nodig was voor het gebruik van de skilift. Inmiddels draaien steeds meer dal-, middel- en bergstations met grotere cabine- en stoeltjesliften in Zwitserland en Oostenrijk op zonnepanelen. Zelfs in Nederland heeft een groot indoor skicentrum in Landgraaf inmiddels 13.000 zonnepanelen in gebruik genomen. Op zonnige dagen wordt er meer energie geproduceerd dan dat men hier nodig heeft, deze overtollige energie wordt aan de omliggende woningen geleverd.
Liften zijn echte energievreters
In de winter veranderen de rustieke weitjes met de klingelende koebellen in de wintersporter gebieden in pure energievreters. Er komen steeds meer liften die tijdens het seizoen iedere dag opnieuw een flinke dosis energie nodig hebben. Daarbij zijn er veel wintersportgebieden die in de zomer ook hun liften laten draaien, bijvoorbeeld voor wandelaars of voor de zogenaamde ‘downhill’ fietsers.
Hoog in de bergen
Berggebieden zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen om zonne-energie op te wekken. Zeker hoog in de bergen heb je vaak minder last van hinderlijke wolken en mistbanken. Ook de atmosfeer is er dunner waardoor de zon er makkelijker doorheen komt en de sneeuw weerkaatst ook nog eens het zonlicht. Daarbij functioneren zonnepanelen beter op lage temperaturen. In de winter moeten ze wel relatief rechtop staan omdat de zon in de winter lager aan de hemel staat. Op die manier wordt ook de stroomopbrengst beter verdeeld en het bijkomende voordeel hiervan is dat de sneeuw er makkelijker afglijdt. Het blijft natuurlijk nog wel een probleem dat er een groot verschil is tussen het productieverschil tussen dag en nacht. Dit zou opgelost kunnen worden door zonne-energie lokaal op te wekken en huizen van accu’s te voorzien om de elektriciteit op te slaan.
Energie vergelijken
Het is goed dat er sowieso wordt nagedacht om meer opties op het gebied van zonne-energie te benutten. Het op een duurzame manier verkrijgen van energie heeft altijd zin en dat geldt niet alleen voor de wintersportgebieden. Duurzaamheid is tegenwoordig iets waar we niet aan voorbij mogen gaan en zeker niet op het gebied van energie. Kleine dingen, zoals letten op het energieverbruik tijdens afwezigheid omdat men lekker op wintersport is kan al een groot verschil maken. En verhuur jij wintersportchalets? Kijk dan eens of je deze kunt voorzien van groene energie. Energie vergelijken helpt je om een groen en voordelig contract te vinden.
Mooi of duurzaam
Veel mensen vragen zich af of al die zonnepanelen in de skioorden het gebied niet zullen ontsieren? Natuurlijk wordt hiermee rekening gehouden en kiest men meestal voor plekken waar al infrastructuur is. Gletsjers zijn geen realistische locatie, gletsjers vloeien nu eenmaal. Natuurlijk ontkomt men niet aan plekken waar de bewoners van de Alpen tegen een helling aankijken met zonnepanelen, maar als men wil stoppen met kernenergie en graag schone energiebronnen wil, dan ontkomt men niet aan alternatieven. Tenslotte wil niemand met zijn ski’s op zijn nek naar boven lopen voor een afdaling.
Gerelateerde artikelen