Sneeuwhoogten weblogDat het wintersportseizoen is afgelopen betekent niet dat er niet meer geskied kan worden in de Alpenlanden. In de zomer kan er ook prima geskied worden op één van de Europese gletsjers. En een groot voordeel hiervan is dat de gletsjers in de zomer veel rustiger zijn. Tirol, de Italiaanse Dolomieten, de Zwitserse en de Franse Alpen zijn zeer geschikt om te wintersporten in de zomer. Houd er wel rekening mee dat gletsjers ongeveer boven de 2.500 meter hoogte te vinden zijn. Dit houdt in dat er een ijle lucht hangt waardoor je sneller vermoeid raakt.

Gletsjers in Frankrijk

In de Franse Alpen zijn veel gletsjers te vinden met bekende namen. De meeste gletsjers gaan in de herfst/begin winter open. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Chamonix Mont-Blanc, L'Alpe d'Huez en Paradiski (La Plagne). In de maanden april en mei sluiten de meeste gletsjers in Frankrijk. Enkele gletsjers zijn half juni tot begin september geopend voor zomerskiërs. De gletsjer van Les Deux Alpes is de grootste van Europa (3.568m hoogte) en biedt daardoor uitstekende mogelijkheden om te zomerskiën. De gletsjer van Tignes schijnt ‘the place to be’ te zijn in de zomer en deze opent haar deuren van 22 juni tot 2 september. Je kunt hier genieten van 20 kilometer pistes en over het algemeen heerlijk weer. Houdt er wel rekening mee dat je op de meeste Europese gletsjers vroeg aanwezig moet zijn. In de loop van de middag wordt de sneeuw erg papperig en daarom sluiten de meeste liften ook. De liften naar L’Espace Killy gletsjer in Tignes zijn geopend van 7.15 tot 13.30.

Gletsjers in ItaliëDe gletsjer van Breuil-Cervinia "Matterhorn Glacier Paradise" is geopend van 30 juni tot 9 september en wordt gedeeld met het Zwitserse Zermatt. Dit is het hoogstgelegen zomerskigebied van de Alpen en je vindt hier ook het grootste snowpark van Europa. Tussen 2.900 en 3.900 meter hoogte is 21 kilometer pistes te vinden met zes skiliften en een kabelbaan. De nieuwe gondel brengt je vanuit Breuil-Cervinia naar een hoogte van 3.480 meter waar je bij het uitstappen kunt genieten van een uniek uitzicht vanaf een panorama plateau (Plateau Rosà). De laatste lift terug naar Breuil-Cervinia gaat vanaf verschillende stations van 15.45 tot 16.30. De lift terug naar Zermatt gaat een stuk eerder, vanaf verschillende stations van 12.00 tot 12.45. Om 7.15 gaat de eerste lift omhoog. In het Ortler gebied ligt de gletsjer Stilfser Joch. Deze is geopend van 5 mei tot en met 5 november en gaat tot een hoogte van 2760 meter. Hier heb je plezier van 30 kilometer pistes voor ieder niveau. De gletsjer Schnalstal is geopend van 23 juni tot en met 5 mei en hier kun je tot een hoogte van 3200 meter hoogte reiken. Je kunt hier genieten van 5 tot 8 kilometer piste in de zomer en de liften zijn geopend van 7.30 tot 13.00 uur.

Gletsjers in Oostenrijk

Een bekende Oostenrijkse gletsjer is de Hintertuxer Gletsjer bij Hintertux. Van 5 mei tot en met 13 oktober kun je hier skiën en ook voor funpark fanaten is het zogeheten Betterpark geopend. Hier zijn funboxes, table-tops en een halfpipe te vinden. Een ruime hoeveelheid aan skipisten zorgen hier voor een prima wintersportervaring. Op 3.250 meter hoogte is een panoramaterras waar je een prachtig uitzicht hebt. De Kitzsteinhorn is de gletsjer van Zell am SeeKaprun en in de zomer zijn hier drie liften geopend die je naar een hoogte van 3.000 meter brengen. Er zijn verschillende sneeuwactiviteiten op de hoogte te beleven. Bijvoorbeeld sleeën of neem plaats aan het sneeuwstrand om heerlijk te zonnebaden. In Oostenrijk kan er ook op de Mölltaler Gletscher bij Mallnitz & Flattach in de zomer worden geskied.

Gletsjers in ZwitserlandIn het Zwitserse Saas-Fee opent het ‘zomersneeuwsportgebied’ op 14 juli op de gelijknamige gletsjer. Van 8.30 tot 16.45 uur heb je hier de mogelijkheid om met de lift de berg op of af te gaan. Op dit moment zijn er vier gondels geopend en het treintje en deze zijn geopend van +/- 7.00 tot 16.00 uur. Ook in Crans-Montana op de Plaine Morte en in Haute Nendaz Verbier op de Mont Fort kan er in de zomer worden geskied in Zwitserland.

De komende weken zullen we in de dit weblog de diverse zomerskigebieden nader uitlichten. Blijf ons dus volgen!

Gerelateerde artikelen