Sneeuwhoogten weblogIn Winterberg gaan dit weekend de eerste liften open. Al sinds half november draait er al een transportband in het skigebied Ruhrquelle. Een volkomen nieuwe techniek van besneeuwing maakt het mogelijk al heel vroeg in het seizoen een kleine piste te prepareren. Ook is er al een allereerste funpark. Met de komst van de eerste koudegolf kan het aanbod zich enigszins uitbreiden. In Willingen denken exploitanten enkele liften te laten draaien. Naar verwachting draaien zaterdag ongeveer vijf liften in de skiliftcarrousel Winterberg.

Gloednieuwe sneeuwkanonnen

De vroege start van het winterseizoen heeft de regio te danken aan de nieuwe besneeuwingsmogelijkheden. Vanaf maandagmiddag zijn stuk voor stuk steeds meer sneeuwkanonnen voor de besneeuwing van de alpine skigebieden gaan draaien. Vanwege de hoge luchtvochtigheid was de sneeuwproductie nog aan de magere kant. Ook was het donderdagmorgen al weer gedaan met de benodigde kou. Daardoor kon uitsluitend op hellingen met een groot aantal sneeuwmachines een sneeuwlaag van voldoende dikte worden geproduceerd.

Neerslag is in aantochtDe oostelijke luchtstroming bracht weliswaar kou, maar zo goed als geen verse sneeuw. Dat kan zoals het er nu naar uitziet, vanaf zondag anders worden. Een wisselvallig westelijk weerssysteem brengt dan neerslag. Die valt vermoedelijk alleen helemaal boven in de bergen als sneeuw, zo melden de weerdiensten. Of dat genoeg is om pistes te prepareren, is de vraag. De machinale sneeuwproductie is vanwege de licht stijgende temperaturen in de komende week niet meer mogelijk.

Wandelwegen afgeslotenDe hoge luchtvochtigheid en de dichte mist hebben de afgelopen dagen de besneeuwing moeilijk gemaakt. Het zorgde daarentegen wel voor prachtige beelden. Bomen, struiken en velden zijn bedekt met dikke ijskristallen. Winterwandelaars lopen in een landschap als een plaatje. Helaas zijn er ook enkele wegen en paden afgesloten, omdat door de dikke laag ijs, takken dreigen af te breken. Omdat de temperatuur in de komende dagen niet echt flink stijgt, komt aan die situatie niet snel een einde. De kantoren van de VVV geven informatie over welke wegen en paden zijn afgesloten.

[LINK205293]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel