Sneeuwhoogten weblogHet valt de eerste dagen nog mee, maar vanaf donderdag trekken er storingen over de Alpen die sneeuw brengen, in de diepste dalen is er kans op regen. De westflank vangt de meeste sneeuw op.

Aankomende dagenIn het zuidoosten van Oostenrijk en in de Dolomieten valt er in het zuidoosten nog wat sneeuw, maar elders in de Alpen blijft het droog. Er is veel zon, vooral in Zwitserland, Frankrijk en het westen van Italië. In de loop van de dag breekt de zon ook in Oostenrijk door, net als in de Dolomieten. Laat op de dag raakt het in het westen weer bewolkt. De storing die nadert loopt eigenlijk een beetje stuk, waardoor er uiteindelijk weinig of geen sneeuw gaat vallen. De skicondities zijn prima. Morgen klaart het achter de storing weer op en hebben we weer een heel behoorlijke ski-dag.

Weer vanaf donderdagLater in de week en in het weekeinde ziet het weer er veel minder stabiel uit. Sterker nog, we mogen het rustig zeer wisselvallig noemen. Donderdag valt er vooral aan de westflank van de Alpen een laagje verse sneeuw. Er valt al snel meer dan 10cm. Ook in Zwitserland sneeuwt het en tegen vrijdag valt er ook in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland wat sneeuw. Aan de zuidflank van de Alpen valt weinig tot niets. Laat op vrijdag brengt een nieuwe storing hernieuwde sneeuwval in het westen, Frankrijk krijgt dan weer zo'n 10cm.

Drukte bij MünchenDe voorjaarsvakantie is begonnen en veel landgenoten trekken richting de Alpen. Zaterdag is een drukke reisdag. Oostenrijk is uiteraard heel populair en dat betekent dat het vooral op de Duitse autobaan heel druk kan worden. München is vaak een knelpunt. Ook de routes naar Kufstein, Innsbruck en Salzburg lopen makkelijk vol. Het weer is redelijk kalm en door föhn loopt het kwik flink op. Door neerslag kan de situatie flink verslechteren, maar het lijkt wat dat betreft mee te vallen. In het zuiden van Duitsland wordt het 10 graden of meer. Maar op weg naar de Franse Alpen moet je wel rekening houden met regen en het laatste stukje naar de hooggelegen dorpen ook met sneeuw.

Vooruitzicht voorjaarsvakantieDe weermodellen voor de voorjaarsvakantie lopen nogal uiteen. Er zijn signalen dat de straalstroom wat noordelijker komt te liggen en het weer enigszins stabiliseert. Dat zou ook samen gaan met wat hogere temperaturen (dooi in de dalen). Maar de signalen dat het wisselvallig (en ook minder zacht) blijft zijn minstens net zo sterk. Eigenlijk kunnen we er dus nog niet zoveel over zeggen.

[LINK203030]

Gerelateerde artikelen